Baro İmralı’ya gitmek istiyor

Diyarbakır Barosu, Abdullah Öcalan ve diğer 3 tutuklunun yaşam koşulları başta olmak üzere temel hak ve hürriyetlere ilişkin gözlem ve tespitlerde bulunmak üzere İmralı Cezaevi’ni ziyaret etmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

Haberler 04.12.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Abdullah Öcalan ve mral Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevinde kalan Ömer Hayri Konar, Hamili Yldrm ve Veysi Akta için Adalet Bakanlna bavuruda bulundu. Söz konusu bavuru, müvekkilleri mral F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan Asrn Hukuk Bürosu avukatlarnn 24 Kasmda Diyarbakr Barosuna bavurmasnn akabinde geldi. Avukatlar 8 aydr haber alamadklar müvekkilleriyle avukat ve aile ziyareti kapsamnda fiziki temas salanarak endie verici tutukluluk koullarnn yaam ve salklar hakknda yaratt belirsizlik haline son verilmesi için Barodan giriimlerde bulunulmasn istemiti.

Bu bavuru üzerine Baro, belirtilen hususlarda gözlem ve tespitlerde bulunmak üzere mral Adasna gitmek için Adalet Bakanlna bavuruda bulundu. Baro Bakan Av. Nahit Eren tarafndan yaplan bavuruda, yasalarn bir meslek kuruluu olarak görevler yükledii barolarn yarg sisteminin bir parças olarak avukatlarn örgütü olduu ve hukukun gelimesine katk sunma sorumluluu bulunduu vurguland.

AYRIMCILIK YASAI

Herkesin hukuk önünde eit ve hiçbir ayrmcla tabi tutulmakszn korunma hakkna sahip olduu iddia edilen bavuruda, Hukuk bu alanda her türlü ayrmcl yasaklar ve herkese rk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya baka bir fikir, ulusal veya toplumsal köken, mülkiyet, dorum veya baka bir statü ile yaplan ayrmcla kar etkili ve eit koruma saladnn vurguland.

Bu konuda Anayasa, kanunlar, yönetmelik ve Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) ilgili maddelerine atfta bulunularak, Mahpuslara, seçtikleri bir avukat ya da hukuki yardm salayc ile ulusal hukuka uygun olarak gecikmeksizin, sansürsüz ve tam bir gizlilik içinde görüme, danma ve görüme için yeterli frsat, zaman ve kolaylk tannmaldr. Mahpuslarn etkili hukuki yardma eriimleri için avukat görümelerinin salanmas gerekir denildi.

YERNDE NCELEME HTYACI

Bavurusunda gözetim altndaki mahpuslarn düzenli aralklarla aileleri, yakn arkadalar ile haberlemelerine ve ziyaret edilmelerine imkan verilerek onlarla iletiim kurmalarna izin verilmesi gerektiini belirten Baro Bakan Eren, mral Ada Cezaevindeki hükümlüler açsndan yaam koullarnn yerinde tespiti, Diyarbakr Barosuna yaplan bavuru içerii gözetilerek temel hal ve hürriyetlerin ihlal iddiasna dair gözlem ve deerlendirme yaplmas amacyla Adalet Bakanlnca gerekli iznin verilmek suretiyle yerinde inceleme yaplmas ihtiyacnn ortaya çkardn ifade etti.

Eren, Adalet Bakanlna sunduu dilekçesinin sonuç ve istem ksmnda u taleplerde bulundu:

* Diyarbakr Barosu tarafndan mral Ada Cezaevinin yaam koullar bata olmak üzere temel hak ve hürriyetlere ilikin gözlem ve tespitte bulunulmas amacyla, ziyaret edilebilmesi için gerekli iznin Adalet Bakanl tarafndan verilmesini,

* Tutulan veya hapsedilen bir kimsenin avukat ile iletiim kurma ve avukatna danma hakkna sahip olduu,

* Tutulan veya hapsedilen bir kimseye avukatyla görüebilmesi için yeterli zaman ve kolaylk salanmas gerektii,

* Kanunda veya kanuna dayanan bir düzenlemede belirtilen istisnai hallerde güvenlii ve düzeni korumak için yargsal veya baka bir makam tarafndan kstlamann zorunlu olduuna karar verilmedikçe tutulan veya hapsedilen bir kimsenin hemen avukat tarafndan ziyaret edilebilme, hiç bir sansüre tabi olmakszn tam bir gizlilik içinde görüebilme ve iletiim kurabilme hakkn kullanmas geciktirilemez veya kstlanamayaca,

* Mahpuslarn mümkün olabilen sklkta mektup, telefon veya dier iletiim vastalaryla aileleriyle, baka kiilerle ve dardaki kurulularn temsilcileriyle haberlemelerine ve bu kiilerin mahpuslar ziyaret etmelerine izin verilmelidir.

Ana Sayfaya Git