Baro; kayyım atama iptal!

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak, yerlerine bu illerin valileri kayyım olarak atanmasına tepkiler sürerken, Diyarbakır Barosu, “hukuksuz” olarak değerlendirdiği bu uygulamaya karşı, yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtı.

Haberler 09.10.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Avukatlk Kanunun 76 ve 95. Maddelerinde barolara, hukukun üstünlüünü, insan haklarn savunmak ve korumak görevi yüklendiini, bu sorumluluun bir gerei olarak Yönetim Kurulunun ald karar gereince Diyarbakr Büyükehir Belediyesine kayym atanmas yönündeki Bakanlk kararna kar yürütmeyi durdurma talepli iptal davas açld belirtildi.

Baronun dilekçesinde, kayym atama kararnn dayana olan 674 sayl KHKnin Anayasaya aykrl üzerinde duruldu. OHAL döneminde çkarlan KHKnin olaan bir hukuk normu olarak deerlendirilemeyecei, Anayasa Mahkemesinin geçmi dönemlerde vermi olduu kararlara atfta bulunularak açkland.

Yine kayym atanmas kararnn mevcut yasa ile bile uyumlu olmad, zira bakanln görevden alma yetkisinin sadece görev srasnda ve görevi ile ilgili bir soruturma ve kovuturma artlaryla snrl olmasna ramen, bu kurala dahi uyulmad tespit edildii ifade edildi. Yani istisna olarak öngörülen kuraln temel bir hukuk kural haline dönütürüldüü, demokrasinin temeli olan seçimin saf d brakldna vurgu yapld.

MECLS SAFDII BIRAKILDI

Yürütmeyi durdurma talebiyle verilen dilekçede, kayym atanmasyla sadece belediye bakan deil, ayn zamanda halk oyuyla seçilen belediye meclisi ve belediye encümeni de saf d brakldna dikkat çekildi. Dilekçede, kayym atama kararnn sebep, konu, amaç ve yetki bakmdan Anayasa ve yasaya aykrl vurgulanarak, Avrupa Konseyinin danma organ olan Venedik Komisyonunun gerek KHKlar gerekse de kayym atanmasna ilikin raporlar da referans alnd. Uygulamann, Türkiyenin taraf olduu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik art ile de uyumlu olmad detayl olarak açkland.

BAKAN GÖREVNE DÖNMEL

Dilekçede ayrca kayym atama kararnn Türkiyenin uluslararas saygnln önemli ölçüde sarsmasnn yan sra, modern dünya ile entegrasyonu ve ibirliini, dolaysyla ekonomik, sosyal ve siyasal alanda engelleyen bir faktör haline geldii ifade edildi. Dilekçede OHAL uygulamalarnn devam olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, ilem hakknda yürütmenin durdurulmas ve nihai olarak ilemin iptali ve görevden uzaklatrlan belediye bakannn derhal görevlerine iadesini talep edildi.

Ana Sayfaya Git