Barolardan Yeni Adli Yılı açıklaması: Herkes için adalet

Yeni Adli Yılı’nı hak ihlalleriyle karşıladıklarını belirten Diyarbakır Baro Başkanı Eren, cezasızlık politikasıyla mücadele edeceklerini ve adalete erişim hakkını cesaretle savunacaklarını söyledi.

Haberler 02.09.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtayda gerçekletirilen törenle 2021-2022 Adli Yl balad. Diyarbakr Barosu, Adli Yl açlna dair açklama yapt. Adliye önünde çok sayda avukatn katlmyla yaplan açklamada konuan Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren, her adli yl geçmiteki sorunlarn daha arlatrlm boyutuyla karladklarn söyledi.

Pandemi sürecinin yannda yeni döneme; son aylarda yaanan doal felaketler, rkç saldrlar, hak ihlalleri, kadna yönelik iddet ve cinayetlerin artmasyla baladklarn belirtti. Sur ilçesinde katledilen Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin ölümünün üzerinden 6 yl geçtiini anmsatan Eren, Tahir Elçinin yokluunda altnc adli yl açarken, cinayetinin hala aydnlatlmadn da hatrlatmak isteriz dedi. Elçi cinayeti davasna deinen Eren, Dosya bir iddianameyle davaya dönütürülmü ise de soruturmann ne denli eksik ve manipüle edilerek yürütüldüü, son celsede alnan tank ifadeleriyle bir kez daha ortaya çkmtr. Elçi cinayeti için etkin bir kovuturmayla faillerin tespit edilerek cezalandrlmas için yeni dönemde mücadeleye devam edeceiz eklinde konutu.

DEMOKRASDEN SÖZ EDLEMEZ

Barolarn insan haklar ihlallerine kar mücadelelerinin kriminalize edilmesine tepki gösteren Eren, fade özgürlüü, demokratik bir toplumun temel deeridir. fade özgürlüü ve bu özgürlüün araçlarndan olan toplanma ve gösteri özgürlüünün olmad bir yerde demokrasiden söz edilemez. Geçtiimiz adli ylda Türkiyenin dört bir yannda ifade, toplanma ve gösteri özgürlüü hakkna ar müdahaleler yapld. Güvenlik görevlilerinin orantsz, ar ve keyfi güç kullanmna tanklk ettik hatrlatmasnda bulundu.

KÜRT SORUNU

ktidarn Kürt sorununun çözümsüzlüündeki srarna deinerek konumasn sürdüren Eren, 40 yla yaklaan çatmalar sebebiyle bölgede 40 binden fazla insann yaamn yitirdi. 2013 ylnda büyük umutlarla ve toplumsal destekle balatlan çözüm süreci vesilesiyle çatmalar ve can kayplar önemli oranda son bulmu, hak ihlalleri gerilemi, ifade özgürlüünün alan genilemi ve toplumda önemli oranda refah seviyesi yükselmiti. Ne yazk ki bu süreç, kamuoyunun beklentilerinin aksine istenilen sonuca ulaamam, kalc bir çözüm ve toplumsal bar salanamamtr. Kürt meselesinde yaanan çözümsüzlük, toplumsal, kültürel ve ekonomik alanda ar tahribatlar yaratmaya devam ediyor. Kürt meselesinde çözümün konuulduu dönemlerde toplumsal barn zemini genilerken, çatmalarn olduu dönemlerde çatmalardan siyaset deviren kii ve kurumlarn da körüklemesiyle toplumsal kutuplama derinlemektedir. Nitekim son dönemde bat illerinde yükselen nefret söylemi ve artan rkç saldrlar bu tehlikenin geldii endie verici boyutu bir kez daha gözler önüne sermitir. Bu sebeple, toplumsal bar sabote edecek sert siyasal söylemlerden kaçnlmasnn ve sorunlarn toplumsal bar önceleyen bir anlayla evrensel hukuk ilkeleri esas alnarak, diyalog ve müzakere yöntemiyle çözülmesinin elzem olduuna inanyoruz diye konutu.

ADALET YILI OLSUN

Avukatlk Kanununda yaplan son deiikliklerle savunmann ve elde edilen kazanmlarn yok edildiini dile getiren Eren, sözlerini öyle sürdürdü: Bu geriye gidi, elbette ve sadece bir meslein mevzi kaybetmesi olarak nitelenemez; bir bütün olarak tüm toplumun savunmasz braklmas gibi daha genel ve kayg verici sonuçlar yaratacaktr. Hukuk eitiminin niteliinin güçlendirilmesi adna hzla artan hukuk fakültelerinin önüne geçilip, avukatlk stajnn daha nitelikli bir yapya kavuturulmas elzemdir. Tüm bunlarla beraber meslein ve özellikle meslee yeni balayan avukatlarn ekonomik sorunlarna acil ve kalc çözümler üretilmelidir. Bu amaçla atlacak ilk somut adm meslee yeni balayan avukatlarn temel kazanç alan olan zorunlu müdafilik hizmetlerinden kaynakl ücretlerin bir an önce iyiletirilmesi olacaktr. Diyarbakr Barosu olarak yarg camiasnn yeni adli yln kutluyoruz. Adli yln yarg ve mesleki sorunlarmzn çözüme kavuaca, herkes için adaletin gerçekletii bir yl olmasn diliyoruz.

Ana Sayfaya Git