Barzani; PKK Çekilmelidir!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK'nın Musul'un Sincar ilçesinden çıkması gerektiği çağrısını yineleyerek, "Peşmerge güçleri Kobani'den nasıl döndüyse, onların da (PKK) Sincar'dan o şekilde çekilmesi gerekiyor" dedi.

Haberler 14.03.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barzani, IKBYnin Duhok kentindeki hakim ve savclarla bir araya geldii toplantda, PKKnn Sincardaki varl ve bölgenin ekonomik durumu hakknda açklamalarda bulundu.

PKKnn Sincardan çekilmesi gerektii çarsn yineleyen Barzani, bu konuda unlar söyledi:

Bu konudaki tavrmz çok nettir. Suriyede kardelerimizin bize ihtiyac olduu zaman, Pemerge güçlerini oraya gönderip Kobaninin kurtarlmas için kendilerine yardm ettik. Kobani ve köylerinin geri alnmasndan sonra, onlar (PYD/PKK) rolümüzün tamamlandn geri çekilmemizi istediler. Biz de bunu anlayla karlayp, Kobani ve çevre köylerine kalma srarnda bulunmadk. Ayn tavr onlarn da göstermesini bekliyoruz. PKKnn Sincarda varlk gösterip, kalmada srar etmesi bölgede istikrarszla yol açt gibi yeninden inann önünü engelliyor.

Amaçlarnn kimseyle savamak olmadnn altn çizen Barzani, Pemerge güçleri Kobaniden nasl döndüyse, onlarn da (PKK) Sincardan o ekilde çekilmesi gerekiyor. Bunun dnda baka bir ey istemiyoruz. Bizim savama gibi bir niyetimiz olmad gibi, kimseyle de çatmak istemiyoruz. Sincarn yeniden ina edilmesi ve halkn evlerine geri dönmesini istiyoruz.dedi.

- Türk ve yerel irketlere ödeme yaplacak

IKBYnin son üç yldr Irak merkezi hükümetinin bütçe kesintisi, bölgeye akn eden göç dalgas ve petrol gelirlerinde meydana gelen ciddi krlmadan dolay ekonomik kriz içerisinde olduunu hatrlatan Barzani, 2017 ylnda bölgenin mali durumunun iyileecei müjdesini verdi.

Barzani, ekonomik krizden dolay IKBYde yaklak 3 bin 700 projenin durduunu dile getirerek, Bakanlar Kurulundan çkarlan yeni kararla irketlere hak edilerini ödemeye balayacaklarn duyurdu.

IKBYde hükümetten ihale alp söz konusu krizden dolay ellerindeki ileri durdurmak zorunda kalan Türk irketlerini durumuna da deinen Barzani, Türk ve yerli irketlerin, projelerini tamamlamas için hak edilerini ödeyeceiz. Bunun için de farkl kaynaklardan borç para temin ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git