Barzani'den tehdit

IKBY lideri Mesud Barzani referandum konusunda kararlı olduklarını Türkiye ve İran'ın kendi çıkarları nedeniyle sınırlarını kapatmayacağına inandığını söyledi.

Haberler 09.09.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barzani, referanduma katlma karar almasnn ardndan baz aktörlerin tehditler yönelttii Kerkük için Herhangi bir grup Kerkükün durumunu güç kullanarak deitirmeye çalacaksa her bir Kürdün bunun için savaa hazr olduunu bilsin. dedi.

IKBY Lideri Mesud Barzani, 25 Eylülde yapacaklarn söyledikleri referandum öncesinde BBC Farsça Servisinden Nafiseh Kohnavardn sorularn yantlad. Bu referandumu bu zamana kadar ertelememiz bile bir hatayd. Eer daha fazla geciktirirsek iler daha kötü olacak. Bu yüzden doru zamann geldiini düünüyoruz. diyen Barzani Türkiye ve rann kendi çkarlar nedeniyle snrlarn kapatmayacana inandn söyledi.

Barzani, referanduma katlma karar almasnn ardndan baz aktörlerin tehditler yönelttii Kerkük için savaa girip girmeyecekleri sorusuna ise öyle yant verdi: Herhangi bir grup Kerkükün durumunu güç kullanarak deitirmeye çalacaksa her bir Kürdün bunun için savaa hazr olduunu bilsin.

TEHDT MESAJLARI

Baz Irakl ii milisler bu bölgeler üzerinden tehditler savurdu. Bu ii ne kadar ileriye tarsnz? Gerektiinde savaa girer misiniz?

Kimseyle savamak zorunda kalmayacamz umarz, bunu istemiyoruz. Eer bizi sadece lafla tehdit ediyorlarsa brakn yapsnlar. Ama eer bunu daha öteye tayp tehditlerini hayata geçirmek isterlerse daha farkl bir durumla kar karya kalrz.

SAVA HTMAL

O zaman sava ihtimalini dlamyor, Kerkük gibi kentler için savaa girebileceinizi söylüyor musunuz?

Kerkükün tüm etnik ve dini gruplarn bir arada yaamasnn simgesi olduunu görmeyi istediimi açkça söylüyorum. Ama herhangi bir grup Kerkükün durumunu güç kullanarak deitirmeye çalacaksa her bir Kürdün bunun için savaa hazr olduunu bilsin.

SINIRLARI KAPATMA

Bazen Türkiye veya rann, çekincelerine ramen referandumu gerçekletirmeniz durumunda snrlarn kapatma ihtimali olduunu duyuyoruz. Bundan endielenmiyor musunuz?

Son 25 ylda bölgede istikrara yardmc olduumuzu rana, Türkiyeye ve dier komulara kantladk. Referandum hiçbir ülke için bir tehdit deildir. Eer Kürdistan ülkesi kurulursa bu da güvenlik ve istikrara yardmc olur.

Snrlarmzn kapanmasn ve komularmzla ilikilerimizin kötülemesini istemiyoruz. Ama eer kapatmak istiyorlarsa brakn kapatsnlar.

KEND çIKARLARINA GÖRE

Eer kapatrlarsa buna yantnz nasl olacak?

Henüz olmam eyler hakknda konumak istemiyorum ama bizi snrlar kapatmakla tehdit edenlere açlktan ölmeyeceimizi söylemek isterim. Snrlar kapatmak kendi çkarlarna da olmayacaktr.

Peki böyle bir ey yapabileceklerini düünüyor musunuz? Delegasyonlarla görümelerden çkardnz izlenim nedir?

Böyle bir ey yapacaklarna inanmyorum çünkü pek çok ortak çkarmz var. Ama bazen baz yetkilileri böyle eyler söylüyor, bu ifadeler sözde kalmayp uygulamaya geçse bile ne yaparlarsa yapsn kararmzdan pimanlk duymamz salayamayacaklarn belirtmek isterim.

Ana Sayfaya Git