Basın dertli!

Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Ömer Büyüktimur, kangrenleşen basın sektörü sorunlarına dikkat çekerek bu sorunların bir an evvel çözüme kavuşturulmasının ülkeye büyük fayda sağlayacağını dile getirdi.

Haberler 24.07.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basn üzerinde uygulanan sansürün bizzat gazeteciler tarafndan kaldrld tarih olan 24 Temmuz 1908in, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluuyla Basn Bayram olarak kutlandn belirten Ömer Büyüktimur, aradan geçen 111 ylda ülkemizde basn sektörünün maalesef ciddi sorunlarla hala boutuunu kaydetti. Büyüktimur, Basn özgürlüünden çalma koullarna çözülmeyi bekleyen sorunlar silsilesi, ne yazk ki her dönemde gözard edilmitir. Basn sektörünün yllardr içinde bulunduu sorunlarn hukuk kurallar ve demokrasi çerçevesinde giderilmesi artk elzem bir hal almtr. Öncelikle ifade ve basn özgürlüünün önündeki kstlayc maddeler, Türk Ceza Kanunundan çkarlarak, evrensel ölçüler baz alnarak sorun üretici olmaktan çkarlmaldr. Gazetecilerin sosyal ve ekonomik yönde, çalma koullarn iyiletirici düzenlenmelerin yaplmas, basn ve iletiim alanndaki fakültelere büyük önem verilerek, buradan mezun olan, meslee gönül vermi kiilerin çaltrlmasn tevik edici düzenlemeler yaplmaldr. Tüm ulam araçlarnda geçerli olmas planlanan Türkiye Kart kapsamna basn kartlarnn dahil edilmesini bekliyoruz. Gazetecilik meslei ve meslei kimlerin yapabileceini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasasna da ivedilikle ihtiyaç olduunu belirtmek isteriz dedi.

Ortak çalma yaplmal

Güneydou Yerel Gazeteciler Dernei Bakan Ömer Büyüktimur, tüm meslek kurulularnn temsilcilerinin katlmyla çalma gruplarnn oluturulmas ve ksa zamanda sonuç getirici düzenlemelere gidilmesini, beklediklerini dile getirerek, sorunlarn ortak çalma ile çözülebileceini kaydetti. Büyüktimur, Ekonomik olarak zor günler yaayan bata yerel olmak üzere basnn gelir kaynaklar gün geçtikçe azalmaktatr.

Girdilerin, ham madde üzerindeki artlar, dövizdeki dalgalanma büyük bir ekonomik skntlar yaratt gibi, bir çok kurulu, özellikle yerel medya, maa ödeyemez hale geldi. Siyasal iktidarn ve muhalefetin ibirlii içerisinde, basnn temel sorunlarna çözüm getirmeli. Gerek vergi, gerekse SGK primlerinde indirim yaplmas, faizsiz kredi kullanma imkan gibi bir dizi önlemlerin ksa zamanda alnmas, hayati önem içermektedir. Gazetecilerin erken emeklilik hakkndan yararlanabilmeleri için gerekli olan basn kartlar, letiim Bakanlnca yaklak bir yldr basn kart komisyonu toplanmadndan geçikmektedir. Basn Kart Komisyonundaki belirsizliin ortadan kaldrlarak toplantya çarlmas ve meslektalarmzn madur olmalarnn önüne geçilmelidir. Bu talepleri dile getirirken, tüm meslektalarmzn Basn Bayramn kutluyoruz. Görevinin banda hayatn kaybeden meslektalarmz da rahmetle anyoruz. Sansürün, oto sansürün, basklarn olmad, daha özgür bir basn Ülkemiz çkarlarn için olmazsa olmazmz olmaldr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git