Başbağlar katliamının 27. yılı

Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, 1993'te PKK'lı teröristlerce katledilen 33 siville ilgili yeniden ceza davası açılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Haberler 06.07.2020 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erzincann Kemaliye ilçesine bal Babalar köyünde 5 Temmuz 1993te teröristlerce katledilen 33 sivil, katliamn 27. ylnda Babalar Köyü Dernei tarafndan stanbulda düzenlenen programla anld.

Programda basn açklamas yapan Dikkaya, 5 Temmuz 1993 ylnda Babalarda gerçekleen katliamda 28 kiinin kuruna dizildiini, 5 kiinin ise yakldn hatrlatarak unlar anlatt:

28 kii kuruna dizilmek, biri kadn, biri çocuk 5 kii ise yaklmak suretiyle 33 kii ehit edildi. 3 kii yaral olarak kurtuldu. Köyümüzün camisi, okulu, öretmen lojman, imam evi, mahalle ve köy odas ve olay annda köyde bulunan 4 araç yakld. Büyükba, küçükba ve kümes hayvanlarmz telef edildi. Akam namaz klnrken köy camisi baslarak 22 köylümüz camiden, camide olmayanlar ise evlerinden tek tek toplanarak köy meydanna getirildi. Burada 45 dakika boyunca, daha önceden itina ile hazrland belli olan ve sonrasnda ehitlerimizin de üzerine braktklar bildiri metni ile ayn içerie sahip PKK terör örgütü propagandas yapldktan sonra 27 köylümüz üzerlerine kurun yadrlarak ehit edildi. Ayrca, yaktklar aracn içine atmak istedikleri bir köylümüz de direnince onu da orada ehit ettiler. Yaral olarak sadece 3 kii kurtuldu. Babalarda bulunan 210 hanenin 191 hanesi yakld. Biri kadn, biri çocuk olmak üzere 5 köylümüz de bu evlerle birlikte yaklarak ehit edildi. Bu katliam, bu soykrm yapan 150 kiilik hain grubu ellerini, kollarn sallayarak köyü terk ettiler. Bu katliamda insanlar ve insanlkla birlikte hayvanlar, aaçlar, doa, tarih, kültür ve umutlarmz yok edildi. Velhasl, bu katliamda geçmiimiz ve o günümüz yok edildi, geleceimiz ise yok edilmek istendi.

- 27 yldr ayn sorular soruyoruz

nsan haklar savunucularna, aratrmac gazetecilere, tarihçilere seslenen Dikkaya, çeyrek asrdr sorduklar sorularn cevaplarn halen alamadklarn belirterek, dosyann neden akamete uratldn ve kapatldn her yl sorduklarn ve sormaya devam edeceklerini kaydetti.

Dikkaya, Her yl soruyoruz ve sormaya devam edeceiz. Neden Babalar? Bu arada biz biliyoruz ki Sivas Katliamn da Babalar Katliamn da düzenleyenler ayn kirli ellerdir ve katliamlar ayn masada tezgahlanmtr. Acmz bir, yasmz bir, tasamz bir. Ayrca 1 Ekim 1993 günü Malatya Merkez Ziya Paa Camii mam Hatibi Babalar nüfusuna kaytl Ahmet Güner hocamzn ehit edilmesi ve faili meçhul kalmas da ayr bir soru iaretidir. eklinde konutu.

Babalar halk olarak o gün basiret ve ferasetimizle Türkiye üzerinde oynanmak istenen bu oyuna gelmedik ve köyümüzü de terk etmedik. Devletimizden, 27 yldr Babalar için yaplmayanlarn yaplmasn ve köyümüzün ihya edilmesini istiyoruz. diyen Dikkaya, savclardan Babalar köyü katliam ile ilgili ceza davasnn yeniden açlmasn talep ettiklerini söyledi.

Dikkaya, öyle konutu:

Savclarmzn kimlerin bu katliamda rolünün olduunu bulmalarn istiyoruz.Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Babalar Katliam ile ilgili aratrma ve inceleme komisyonu kurarak çok yönlü ve yerinde inceleme yapmasn talep ediyoruz.1993 ylnda kurulan Dou ve Güneydou olaylarn aratrma komisyonu, olay yeri Babalar olmasna ramen incelemesini stanbul Fatihde bulunan Dernek Lokalimizde yapt. Bu da hiçbir inceleme yaplmadn gösteriyor. Cumhurbakanl Devlet Denetleme Kurulunun akamete urayan Babalar Dosyasn yeniden incelemeye almas hususunu sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoandan arz ve talep etmekteyiz.

Babalar köyünden canl balantnn yapld programda Kuran Kerim tilaveti okunurken, video sinevizyon, Babalardan röportajlar ve iir dinletisi gerçekletirildi.

Program YouTube üzerinden canl yaynland.

Ana Sayfaya Git