Başkan görevden çekildi

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında, mahkeme başkanı görevden alındı. Avukat Aydın Erdoğan, duruşmada; “Hakimlerin ve savcıların azledilmesi sadece görevlerine son verilmesiyle ilgili değildir. Bir hakimin baktığı davadan el çektirilmesi yargıçlık teminatının ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

Haberler 09.11.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da aralarnda bulunduu 108 kiinin yargland Kobani davasnn altnc durumas, Sincan Cezaevi Kampüsündeki Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesinde yapld.

Durumaya milletvekilleri, HDP il ve ilçe yöneticilerinin yan sra Almanya, Amerika, talya, sveç ve Avrupa Birlii (AB) Türkiye Delegasyonundan temsilciler katld.

Sincan Cezaevinde tutuklu olan sanklar durumaya katld. Farkl cezaevlerinde tutuklu sanklar ise durumaya, Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) aracl ile baland.

Mahkeme bakannn durumadan önce görevden alnd örenildi. Bu yüzden durumay yeni mahkeme bakan yönetti. Avukat Aydn Erdoan, mahkeme bakannn deimesini, öyle deerlendirdi:

Bu davann heyeti sadece bir tek davaya bakmak üzere görevlendirildi. Dolaysyla olaan yarglama periyotlarndan fark bir yarglama periyodu için görevlendirildiniz. Buna bal olarak sadece Anayasann tabii yargçlk ilkesi ihlal edilmedi, duruma günlerine ilikin temel haklar da ihlal edildi. Anayasann yasaklanan mahkemelerin kuruluu sadece bir kanun çkararak böyle bir mahkeme kurmakla ilgili deildi. Böyle bir mahkemenin kurulamayaca gibi uygulamada hakim ve savclarn görevlendirilmesiyle bir kii ya da müvekkillerle ilgili böyle bir mahkeme kurulamaz. Bu, yarg bamszlna aykrdr.

MAHKEMEYE YAPILAN, HUKUKA AYKIRI VE ADL BR YARGILAMA TEMNATINI ORTADAN KALDIRAN BR MÜDAHALEDR

Mahkeme bakannn önce Covid sebebiyle rahatsz olduu, sonra ameliyat olduu söylendi, ne kadar süre sonra göreve dönecei belli deil denildi, arkasndan da görevden alnd. Ne zaman göreve balayaca belli deil sorgulamaya devam edeceiz denildiinde sanki bakann bir daha göreve gelmeyeceini biliyormu gibi durumaya olduu yerden devam etti.

Baz müvekkillerimiz, biz savunma vermek istemiyoruz demilerdir. Hakimlerin ve savclarn azledilmesi sadece görevlerine son verilmesiyle ilgili deildir. Bir hakimin bakt davadan el çektirilmesi yargçlk teminat bakmndan ön görülen anayasal ve AHM tarafndan öngörülen teminatlarn ortadan kaldrlmasdr. Bu tamamen bamszl ve tarafszl ortadan kaldran objektif bir gerçekliktir. Mahkemeye yaplan, hukuka aykr ve adil bir yarglama teminatn ortadan kaldran bir müdahaledir.

BAHçELNN M, ERDOANIN MI, SOYLUNUN MU TALMATINI YERNE GETRYORSUNUZ?

Avukat Cahit Krkazak ise adil yarglanma hakknn ihlal edildiini belirterek, unlar söyledi:

Bu yarglamay acil bitirme motivasyonunuz niye? Devlet Bahçelinin mi, Erdoann m, Süleyman Soylunun mu talimatn yerine getiriyorsunuz? Adil yarglama hakknn ihlal edildiini, bu duruma periyotlarnn insan hakk ihlali olduunu biliyorsunuz. Bunlar bilmenize ramen iktidarn talimatlar dorultusunda hareket ettiiniz ortaya çkyor. Eer ki kararnz hazrsa ve dosyay bir an önce bitirmek istiyorsanz dosyay savcya verin onun da mütalaas açktr. Kararnz hazrsa bugünden karar verin ama bizi bu oyuna kartrmayn. Bizim bu temel haklarmzn ihlaline, siyasal iktidarn temsilcileri pozisyonuna rza vermeyiz.

ANLADIK, KARAR HAZIR AMA BU EKLDE YAPAMAZSINIZ

Avukat Nuray Özdoan, insanlk d koullarda savunma yapmaya zorlandklarn ifade ederek unlar belirtti:

Siz de hiçbir evrak kontrol etmediniz. SEGBS balantlar alnmyor, bunlara dikkat etmiyorsunuz. Anladk karar hazr ama bu ekilde yapamazsnz. nsanlk d koullarda bizi savunma yapmaya zorlayamaz, bu durumay devam ettiremezsiniz. Bu süre içinde hangi evraklar incelediniz? Bizim 24 saat çalmamz lazm. Bizi zaman basks altnda dosyadaki hukuka aykr süreci devam ettirebileceinizi sanyorsanz yanlyorsunuz. Elinize tututurulan karar getirip hemen okuyabileceinizi sanyorsanz yanlyorsunuz. Bu kadar kolay deil. Bu ekilde sürdüremezsiniz. Makul süre vermek zorundasnz.

Ardndan söz alan avukatlar da makul sürenin verilmesi gerektiine vurgu yaparak aksi halde yarglamaya devam edemeyeceklerini belirtti. Durumaya ara verildi.

Ana Sayfaya Git