Başkanın dava açma yetkisi var

AYM, belediye başkanlarının meclis kararlarına dava açma yetkisini Anayasaya uygun buldu

Haberler 18.11.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM), Belediye bakannn, meclisin srar ile kesinleen kararlar aleyhine 10 gün içinde idari yargya bavurabileceini düzenleyen kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazetede yaymlanan kararna göre, Tekirda 2. dare Mahkemesi, bakt bir davada uygulama konusu olan Belediye Kanununun 23. maddesinin üçüncü fkrasnn iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu.

Belediye Kanununun iptali istenen, Meclis kararlarnn kesinlemesi balkl 23. maddesinin üçüncü fkras, Belediye bakan, meclisin srar ile kesinleen kararlar aleyhine on gün içinde idari yargya bavurabilir. hükmünü içeriyor.

Bavuru kararnda, belediye meclisi kararlarna kar belediye bakan tarafndan açlacak davalarda, belediyenin kim tarafndan temsil edilecei konusunda belirsizlik bulunduu belirtilerek, kuraln Anayasann 2. maddesine aykr olduu ileri sürüldü.

- Oy birliiyle reddedildi

Yüksek Mahkeme, düzenlemenin Anayasaya aykr olmadna, iptal isteminin oy birliiyle reddine karar verdi.

Gerekçede, Belediye bakannn, hukuka aykr olduu gerekçesiyle yeniden görüülmesi için belediye meclisine iade ettii ancak meclis tarafndan srar edilmek suretiyle kesinleen kararlara kar ne tür bir bavuru mekanizmas öngörülecei ve bu bavurunun koullarnn belirlenmesinin kanun koyucunun takdirinde olduu belirtildi.

Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde, Belediye bakannn, idari yargya bavurabilecei meclis kararlar, onun hukuka aykr olduunu deerlendirdii kararladr. Belediye bakan tarafndan hukuka aykr olduunu ileri sürülen kararlarn yarg mercilerince denetlenmesinin salanmas, idarenin hukuka balln gerçekletirmeye ve böylece bireylerin hak ve özgürlükleri ile toplum menfaatinin korunmasna hizmet edecei açktr. Dolaysyla kuraln kamu yarar amacna yönelik olmad söylenemez. tespitleri yapld.

Kanun koyucunun, belediye bakannn belediye tüzel kiiliinin temsilcisi olmasndan ötürü davac ve daval sfatlarnn birlemesi nedeniyle ilevsiz hale gelecek bir mekanizma getirmeyi hedeflediinin savunulamayaca kaydedilen gerekçede, Kanunun, belediye bakannn kendisinin belediye ile ihtilafl olduu davalarda belediyenin temsilinin, meclis birinci bakan vekili, bulunmad takdirde ikinci bakan vekili veya bunlarn yetkilendirecei kiiler tarafndan yerine getirilmesini öngören 43. madde hükmünün bu davalarda da uygulanabilir nitelikte bir hüküm olduunun içtihat olarak benimsendii anlalmtr. Bu itibarla kuraln belirsiz olduundan söz edilemez. denildi.

Ana Sayfaya Git