Başkanlık sistemi tarihsel kazanım!

Parlamenter sistemin miadını doldurduğunu söyleyen Askon Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, başkanlık sisteminin Türkiye için tarihsel bir kazanım olacağını bildindi.

Haberler 22.01.2017 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Aslanlar (ASKON) Diyarbakr ubesi Bakan Aydn Altaç, Bakanlk sistemine evet diyenlerden olduunu belirterek, parlamenter sistemin artk miadn doldurduunu söyledi.

Önceki gece mecliste oylanan 18 maddelik Anayasa Deiiklii için gözler, referanduma çevrilirken, Askon Bakan Altaç yazl açklama yaparak, durum deerlendirmesinde bulundu.

TERÖR ÖRGÜTLER KULLANILIYOR

Türkiye üzerinde oynanan oyunlarn, içeride terör örgütlerinin tamamnn tek merkezli hareket etmesi, böyle bir ortamda terörle mücadele edilebilmek için güçlü bir hükümete ihtiyacn olduunu ve bununda bakanlk sistemi ile alacan belirten Altaç, Güçlü hükümette ve istikrar, ancak bakanlk sistemi ile mümkün. Bugün baktmzda bakanlk sistemi hem Amerikada hem Avrupada var. Cumhuriyetlerde demokratik rejimlerde bakanlk sistemi daha verimlidir. Kuvvetler ayrln daha net ortaya koyar ve güçlü bir hükümet elde edersiniz. Bugün dünyann baarl gördüümüz ülkelerinde denenmi bir sistem. çinde bulunduumuz skntlardan kurtulmak içinde Türkiyenin, acilen kavumas gereken bir sistemdir dedi.

SSTEM TARTIMASI YAANIYOR

Türkiyede 50 yldr hükümet sistemi tartmalarnn olduunu belirten Altaç, krizlerini çözecek sistemin bakanlk sistemi olduunu dile getirdi. Altaç açklamalarn öyle sürdürdü:

Merhum Erbakan, Özal, Demirel, Türkiye için en uygun sisteminin bakanlk olduunu defalarca dile getirdiler. Mevcut sistem Türkiyeyi daha fazla tayamyor. Sayn Cumhurbakanmz Türkiyede siyasetin son 20 ylna damga vurmu bir isimdir. Büyükehir belediye bakanlndan Cumhurbakanlna uzanan çizgide, sistemin nerelerde tkandn, siyasal düzenin hangi zaaflara yol açtn tecrübeyle görmütür. Sayn Cumhurbakanmzn amac ahsi güç aray deil, siyasal sistemimizin zaaflarna yönelik kalc bir onarm ve düzenlemedir. Bir ülkede devletin en tepesindeki ismi, cumhurbakann halk seçiyorsa, bakanlk sistemi için en büyük adm zaten atlmtr. Bizim anayasamz dünyadaki örnekleri incelenerek ve esas alnarak hazrlanm bir model, Bakanlk modelidir. Bakanlk sisteminde halk hem yürütmeyi hem de meclisi belirler. uan ki sistemde siyasi partiler sadece seçim yapmaya odakllar. Gerçek anlamda toplumun ihtiyaçlarn gidermek amacnda olmallar. Bakanlk sistemi bu imkanlar verecektir.

TÜRKYE çN TARHSEL KAZANIM

Muhalefet partilerinin bakanlk sistemi ile Türkiyenin bölüneceini tarttn belirten Altaç, Bakanlk sistemi ile Türkiyede rejim deil sistem deiecektir. 15 Temmuz darbe giriiminde bakanlk sisteminin ne kadar gerekli olduunu net bir ekilde gördük diye konutu.

Ana Sayfaya Git