Başkanlıkta anlaştılar!

BAŞBAKAN Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliği görüşmesi sonrasında ortak bir açıklama yaptı.

Haberler 02.12.2016 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa deiiklii teklifinde uzlald mesaj verilen açklamada Babakan Yldrm, Son gözden geçirmeler de yaplacak ve önümüzdeki hafta inallah AK Parti olarak anayasa deiiklik teklifimizi TBMMye sunmu olacaz. Deiiklikte cumhurbakannn eer seçilirse partisiyle iliii devam edecek derken, MHP Lideri Bahçeli ise çok ksa süre içerisinde TBMMye bir metin sunulmu olacaktr ifadesini kulland.

Babakan Yldrm ve MHP Lideri Bahçeli, anayasa deiiklii konusunu görümek üzere, dün çankaya Kökünde bir araya geldi. Görümenin ardndan iki lider, ortak basn toplants düzenleyerek, anayasa deiiklii metni üzerinde mutabk kalndn açklad. MHP Genel Bakan Bahçeli, çok ksa bir süre içerisinde uzlalan metnin Meclise sunulacan belirterek, Anayasa deiiklii üzerinden Sayn Babakanmzla zaman zaman bir araya gelerek, konunun olgunlamas noktasnda çaba sarf edilmitir. Bugünkü görümemizde son deerlendirmeler nda olumlu geçmitir. nallah çok ksa süre içerisinde TBMMye bir metin sunulmu olacaktr. Sunulmu olan metin, artk Meclisin deerlendirmesi nda sonuçland takdirde memleketimiz için hayrl sonuçlar verecei inancndaym diye konutu.

BABAKAN YILDIRIM: ÖNÜMÜZDEK HAFTA AK PART OLARAK TBMMYE SUNMU OLACAIZ

Uzlalan metnin son kez gözden geçirilip, AK Partinin teklifi olarak, önümüzdeki hafta TBMMye sunulacan açklayan Babakan Yldrm, öyle konutu: Anayasada snrl bir deiiklik yaplmas konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüümüz çalmalar, müzakereler belli bir olgunlua erimitir. Son gözden geçirmeler de yaplacak ve önümüzdeki hafta inallah AK Parti olarak anayasa deiiklik teklifimizi TBMMye sunmu olacaz. Ondan sonraki i, Meclisimizin iradesidir. Mecliste 330u aan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci balasn. Referandum süreci de milletin verecei karardr. Ülkemiz, milletimiz için inallah hayrl bir karar olacaktr diye düünüyoruz biz. Ülkenin gündeminin artk sistem tartmasyla zaman kaybetmesini istemiyoruz

MEVCUT DURUMUN ANAYASAYLA UYUMLU HALE GELMES YERNDE BR KARAR OLACAK

Mevcut durumun anayasa ile uyumlu hale gelmesi için anayasa deiikliinin önemine dikkat çeken Yldrm, Yaplmak istenen deiiklik bellidir. 2007 Cumhurbakanl seçimlerinin çkmaza girmesiyle beraber cumhurbakannn halk tarafndan dorudan seçilmesi anayasa girmi ve ondan sonraki seçimlerde de Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan Türkiyenin halk tarafndan dorudan seçilmi ilk cumhurbakan olmutur. Bu mevcut durumun mevcut anayasa ile bir ölçüde uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamann yetkilerinin snrlarnn çok daha net ekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icrann da istikrar ve güveni salayacak ekilde tesisi için bu ekilde bir deiiklik elbette siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktr. Milletimize inallah hayrl uurlu olur, diyorum ifadelerini kulland.

CUMHURBAKANI, SEçLRSE PARTSYLE L DEVAM EDECEK

Basn mensuplarnn sorularn da yantlayan Babakan Yldrm, cumhurbakannn partisiyle ilikisinin üyelikle mi snrl olaca sorusu üzerine u yant verdi: Bu deiiklikte cumhurbakannn eer seçilirse partisiyle iliii devam edecek. Yaplan en önemli deiiklik budur. Mevcut anayasada Partisiyle iliii kesiliyor hükmü var. Bunun yerine partisiyle iliii devam edecek. Hepsi bu

TEKLF AK PART SUNACAK

AK Partinin teklifinde MHPnin imzasnn olup olmayaca sorulan Yldrm, Hayr. AK Parti kendi anayasa deiiklii olarak bu teklifi sunacak. Sunacamz bu teklif MHPnin de üzerinde mutabk kald veya müzakere edip, uzlatmz bir metin olacak. Dolaysyla Meclis görümelerinde buna göre de ilem görecek diye yant verdi.

BAZI KONULARIN GÖZDEN GEçRLME HTYACI VAR

Mutabk kalnan metinde son kez hangi konularn gözden geçirilecei sorulan Yldrm, ekil olarak, usül olarak, yazm olarak baz konularn gözden geçirilme ihtiyac var. Bu bizim ortak anlaymz. O bakmdan bu 1-2 gün içerisinde arkadalarmz bunlar Sayn Genel Bakann, bizim bak açmz dikkate alarak, tamamlam olacaklar dedi.

CUMHURBAKANI SEçLEN KNN PARTSYLE L DEVAM EDECEK

Cumhurbakannn partisiyle ilikisinin genel bakanlk düzeyinde olup olmayaca sorulan Babakan Yldrm, Yeni getirilecek deiiklikte cumhurbakan seçilen kiinin partisiyle iliii devam edecek. Gayet, yeterince açk bir ey diye yant verdi.

GZL, SAKLI BR EY OLMAZ

Anayasa deiiklik paketinde milletvekili says ve seçim barajyla ilgili maddelerin olup olmad sorulan Yldrm, öyle konutu: Seçim Kanununun anayasada herhangi bir yeri yok. Biz demokratik düzenin unsurlaryz. Gizli, sakl bir ey olmaz. Her ey milletin gözü önünde, aleni ekilde olmaktadr. O bakmdan yaplacak deiikliklerin asl amac ülkede istikrarn, güçlü siyasi iradenin devam, parlamento ve yürütme ilikilerinde söz konusu olabilecek pürüzlerin, anlamazlklarn ortadan kaldrlmasn esas alyor

60 GÜN çERSNDE REFERANDUM ÖNGÖRÜLÜYOR

Öngörülen bir referandum takviminin olup olmad da sorulan Babakan Yldrm, Meclis görümeleri tamamlandktan sonra yasa çok açk. 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolaysyla Meclis çalmalarnn tamamlanmasndan sonra Meclis kabulünden sonra 60 günlük bir süre daha buna ilave edebilirsiniz. Her ey yolunda giderse yazn banda inallah böyle bir durum olabilir diye yant verdi.

ERKEN SEçM DDALARINA YANIT: GÜNDEMDE SEçM YOK

Erken seçim tartmalarna da deinen Babakan Yldrm, unlar kaydetti: Seçim diye bir ey söz konusu deil. Gündemde seçim yok. Yakn zamanda seçim yaptk. Vatanda artk iine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandamzn ne vaktini ne de parasn israf etmememiz lazm. Ülkemizin daha fazla büyümeye, kalknmaya ve milli sorunumuz haline gelen FETÖ ve bölücü terör örgütüyle daha kararl, içeride ve darda mücadele etmek gibi önemli bir ii de vardr. Bunu da gözden uzakta tutmamamz lazm

Ana Sayfaya Git