Başörtü polemiği

TBMM Adalet Komisyonu'nda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında başörtüsü tartışması yaşandı

Haberler 20.07.2018 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Özlem Zengin:

Baörtüsü özgürlüklerinin verilmesinde hiçbir dahli olmayan bir partinin bu konuda demokrasiye dair ahkam kesmesini hakikaten anlamakta zorlanyorum

CHP Grup Bakanvekili Engin Altay:

Siz, (bunu Türkiyeye siz yaattnz) diyorsunuz. Türkiyeye bunu Türkiye üzerinde oyun oynayan, tezgah kuranlar yaatt

TBMM AK Parti Grup Bakanvekili Özlem Zengin, CHPye yönelik olarak, Baörtüsü özgürlüklerinin verilmesinde hiçbir dahli olmayan bir partinin bu konuda demokrasiye dair ahkam kesmesini hakikaten anlamakta zorlanyorum. dedi.

AK Parti Grup bakanvekilleri Bülent Turan, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaolu ve Cahit Özkann imzasn tayan, terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda görüülüyor.

Teklifin tümü üzerindeki görümelerin tamamlanmasnn ardndan maddelerin görümesine geçildi.

CHP Grup Bakanvekili Engin Altay, hiçbir güvenlik kaygsnn temel hak ve özgürlüklerin gasbedilmesine dayanak olamayacan ve hiç üphesiz hiçbir hak talebinin de terörizme meruiyet ve teröriste masumiyet kazandramayacan vurgulad.

Türkiye demokrasisinin eski saylabilecek kadar bir maziye sahip olduunu ancak d ve iç kimi odaklarn güç ve ibirliiyle 1950den beri de bir türlü Türkiyede demokrasi standartlarnn yükselmesinin u veya bu sebeplerle engellendiini dile getiren Altay, Bedelini 81 milyon olarak ödüyoruz. Bugün Türkiyide 27 Mays olmasayd, 15 Temmuz olmazd. 12 Mart olmasa 28 ubat olmazd. 12 Eylül olmasa 27 Nisan olmazd ve 15 Temmuz olmasa 20 Temmuz sivil darbesi olmazd. Bunu da diyelim. ifadesini kulland.

Sandn, demokrasinin en önemli barometresi olduunu dile getiren Altay, ben sandktan çkarm, her eyi yaparm anlaynn da doru olmadn söyledi. Altay, Geçmite Türkiyede yaanan baörtüsü krizi de olaylara ortak bir perspektiften, gerçek demokrasi penceresinden baklamaynn bir sonucu ve ürünüdür. görüünü savundu.

Altay, çözüm süreci vesilesiyle devletin valileri o hendekler kazlrken orada adeta antiye efi gibiydiler. Devletin bölgedeki garnizon komutan ya da güvenlik yetkilisi, kaymakama, valiye bavurarak, uraya, u kadar silah sevk ediliyor dedi. Devletin valisi, durun imdi çözüm süreci var ellemeyin dedi. Sonra ite analarn gözya dinmedi. iddiasnda bulundu.

Engin Altay, terörün panzehirinin, silah, panzer, tank, mermi olmadn, terörün panzehirinin demokrasi olduunu söyledi.

Bütün hayatmzn her aamas bir hukuk mücadelesidir

AK Parti Grup Bakanvekili Özlem Zengin ise Altayn konumalarna tepki gösterdi.

Zengin, bazen hayatn ahitliinin her eyin önüne geçtiini belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

CHPnin Türkiyede demokrasi ve baörtüsü kelimelerini yan yana getirerek konumamas gereken bir parti olduunu düünüyorum. Benim gibi kadnlarn hayat mücadele ile geçti. 1990 ylnda üniversiteyi bitirdim bütün hayatmzn her aamas bir hukuk mücadelesidir. Yasaklarla uraarak geçmitir ve bu yasaklarn kalkmas konusunda da hiçbir dahliniz olmamtr. Baörtüsü özgürlüklerinin verilmesinde hiçbir dahli olmayan bir partinin bu konuda demokrasiye dair ahkam kesmesini hakikaten anlamakta zorlanyorum.

Türkiyede demokrasi algsnn gelimesinde ve özellikle kadnlarn demokratik hayatn parças olmasnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ve AK Parti muazzam emei olduuna iaret eden Zengin, hiçbir hukuki düzenleme olmadan 2013 ylnda ilk defa baörtülü kadnlarn Meclise gelmesiyle beraber bu yasaklarn tamamen ortadan kalktn söyledi.

Darbeler konuulurken hep ayn balk altnda muhalefet edildiine iaret eden Zengin, Kim, 1980deki darbe ile 15 Temmuzun ayn ey olduunu bize söyleyecek. Sivil darbe dediiniz eyle 1980 darbesiyle OHAL ile ilgili alnan karar ayn kefeye koyuyorsunuz. Bu hakikaten büyük bir hakszlk. (15 Temmuz oldu, neticede sivil darbe geldi) diyorsunuz. El insaf. diye konutu.

Be defa snavdan atldm

Baörtüsü nedeniyle çile çeken insanlarla ilgili bir defa özür bile dilenmediini vurgulayan Zengin, Barolardan bahsediyorsunuz. Hala Türkiyede barolarda baörtüsünü özgür hale getiren bir düzenleme bile yaplmad. Senelerce baörtüsü kadnlar, meslek onuruna yakmayan tavr içerisinde bulunmakla suçlandk. Yüksek lisans yapmak için be defa snavdan atldm. Her birinde baka bir gerekçeyle. dedi.

Teklifin birinci maddesine yönelik eletirilere de deinen Zengin, kanun maddeleri deerlendirirken bir bütünlük içinde deerlendirmek gerektiini söyledi. Yaplan düzenlemenin bir paragrafn ilavesi olduunu belirten Zengin, 11. maddenin ilk paragrafna bakld zaman zaten valilerde bu yetkilerin varolduunun görüleceini söyledi.

Zengin, seçilmilerin çok kymetli olduunu ama atanmlara da bir çöp muamelesi yapmamak gerektiini vurgulad.

Yeniden söz alan Altay ise kendisinin, Keke Türkiyede baörtüsü tartmalarn yaanmasayd. Bu demokrasi aybdr dediini söyledi.

Altay, Siz, (bunu Türkiyeye siz yaattnz) diyorsunuz. Türkiyeye bunu Türkiye üzerinde oyun oynayan, tezgah kuranlar yaatt. Baörtüsü meselesinin yaanmas Türkiyenin demokrasi aybdr dedim. Siz bunu aldnz, vay efendim siz baörtüsü hakknda laf edemezsiniz dediniz. Hanmefendi o baörtüsü sadece size ait deildir. Benim annemde de baörtüsü var. ifadesini kulland.

Altay ve Zenginin konumalarnn ardndan ksa süreliine milletvekillerinin konumalarnda da baörtüsüne ilikin tartmalar yaand.

Skyönetim komutannn yetkileri valilere veriliyor

Öte yandan CHP stanbul Milletvekili Zeynel Emre, teklifin, valilerle verilen yetkilerle ilgili birinci maddesine ilikin yapt konumada, ciddi belirti kavramnn her valiye göre deiebilecek bir kavram olduunu ve bunun snrn kanunun belirlemesi gerektiini savundu. Emre, (Skyönetim kalkyor) diyoruz ama adeta skyönetim komutannn yetkileri valilere verilmi oluyor. ifadesini kulland.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise bu düzenlemenin OHALin kaldrlmasn anlamszlatracan ve süresiz OHAL anlamna geleceini öne sürerek, maddenin tekliften çkarlmasn istedi.

Kanun teklifi çok mulak

HDP Batman Milletvekili Aye Acar Baaran da maddenin anayasaya aykr olduunu ileri sürerek, Bu kanun teklifi çok mulak ve çok ucu açk tanm var. Valiye aslnda Teksastaymz gibi ilin efi olma özelliini yüklüyoruz. Yürütmenin ve yasamann bile OHAL dnda bu kadar yetkisi yok ama biz bir atanma bu yetkileri veriyoruz. ifadesini kulland.

Y Parti Antalya Milletvekili Hasan Suba, bürokratlarn, muhalefet milletvekillerine farkl yaklatn savunarak, bürokrasiye bu derece yetki verilmesinin son derece sakncal olduunu öne sürdü. Suba, Adaletin olmad yerde her iklimin barndn ve her türlü terör örgütüne de iklim hazrladn yeniden vurgulamak istiyorum. diye konutu.

HDPli Baaran ile CHP stanbul Milletvekili Mahmut Tanaln konumalar srasnda Türkiyede baz illere valiler tarafndan alnmayan bakanlar olduunu iddia etmesi üzerine söz alan AK Parti stanbul Milletvekili Abdullah Güler, 8910 Eylül 2015 tarihlerinde rnakn Cizre ilçesinde yaklak 15 gün polis ve jandarma özel harekat timlerinin yapt bir operasyonun gerçekletiini söyledi.

Güler, öyle devam etti:

Peki bu operasyonu engellemek için ne yapmaya çaltlar? 7 Haziran seçimlerinden sonra HDPye düen iki tane bakan kontenjan vard. Partilerinin talimatlar dorultusunda, e genel bakanlaryla beraber rnakn dil ilçesinde toplandlar. O bakanlar, Türkiye Cumhuriyetinin babakannn talimat gereince deil kendi partilerinin talimat gereince 8910 Eylül 2015 tarihinde kendi e bakanlar ve milletvekilleriyle beraber 850 teröristin öldürüldüü operasyona girmeye çaltlar. Sayn valimiz ne yapacakt? Soruyorum sizlere. Ben o valimize teekkür ediyorum.

Aye Acar Baaran da o dönemin tanklarndan biri olduunu belirterek, O dönemde geçici bir hükümet kuruldu. Bizim arkadalarmz da o kabinede bakanlard. Tabii ki kendi partilerinin talimatlaryla gidecekler. dedi.

Ana Sayfaya Git