Baydemir'e hakaret davası

HDP Şanlıurfa Milletvekili Baydemir hakkında "kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan iddianame hazırlandı.

Haberler 18.12.2016 - 13:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP anlurfa Milletvekili Osman Baydemir hakknda kamu çalanna kar görevinden dolay hakaret etmek suçlamasyla balatlan soruturma tamamland.

Yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin Anayasada deiiklik yaplmasn öngören kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesinin ardndan milletvekillerinin dosyalar incelemeye alnd.

Bu kapsamda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca HDP anlurfa Milletvekili Baydemir hakknda hazrlanan iddianame, 4. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, 4 yl önce 7 kiilik düzenleme kurulunun Diyarbakr Valiliine dilekçe göndererek Özgür Yaam çin Vicdan Bulumas ad altnda açk hava toplants yapmak istedikleri ve bu dorultuda terör örgütü PKK/KCK adna yayn yapan baz sitelerde çarlarn bulunduu anmsatld.

Diyarbakr Valiliinin ise stasyon Meydan bata olmak üzere il merkezinde toplant yaplabilecek tüm açk alanlarda 3 Kasm 2012de gerçekletirilmek istenen her türlü gösteri yürüyüü, eylem ve etkinliklerin Valilik Makamnn 1 Kasm 2012 tarih ve 2012/5629 sayl kararyla yasaklad bildirilen iddianamede, kararn düzenleme bakan Ahmet Gezen, düzenleme kurulu üyeleri ile BDP Diyarbakr il ve merkez ilçe tekilatlarna tebli edildii belirtildi.

Yasaklama kararna ramen 3 Kasm 2012de BDP il binas önünde, aralarnda o dönemde Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Osman Baydemirin de bulunduu 30 kiilik grubun araçlarna binerek Turgut Özal Bulvarnda yolu araç trafiine kapattklar ve oturma eylemi gerçekletirdikleri vurgulanan iddianamede, u ifadelere yer verildi:

Gerekli ikazlarn yaplmas ve kitlenin toplanmasna müsaade edilmemesi üzerine oturma eylemi sonlandrld. Ayn gün BDP Genel Bakan ve milletvekillerinin de bulunduu bir grubun Diyarbakr Valilik binas makam giriine giden kiiler arasnda üpheli Baydemir de bulunuyordu. Gruba milletvekili olan kiiler haricindeki dier kiilerin bahçe dna çkmalar yönünde ikazlarn yapld, bu ikazlara uymayarak bahçe dna çkmayan Baydemir, güvenlik güçlerine hitaben Allah belanz versin, Allah belanz versin, Allah belanz versin, faistler, Allah belanz versin, Allah sizi yok etsin, erefsizler, alçaklar, faistler eklinde sözler söylemek suretiyle orada bulunan kamu görevlilerine görevlerinden dolay hakaret ettii tespit edilmitir.

ddianamede, olayn gerçekleme ekli ile ilgili emniyet görevlileri tarafndan alnan tutanan imzaland ve emniyet personelinin Baydemirden ikayetçi olduu kaydedildi.

- Baydemir suçunu kabullenmiti

ddianamede, üphelinin milletvekili seçilmeden önce savclkta, O esnada kem sözler sarf ettiim dorudur. eklinde suçunu ikrar eder mahiyetteki ifadesi de yer ald.

Baydemirin, yasama dokunulmazl kaldrldktan sonra yeniden ifadesinin alnmas için Ankara Cumhuriyet Basavclna talimat yazld bildirilen iddianamede, tebligata ramen Baydemirin ifade vermeye gitmedii kaydedildi.

Osman Baydemirin, 26. dönem HDP Diyarbakr Milletvekili seçilmesi nedeniyle Cumhuriyet Basavclnca Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüüne yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talebiyle fezleke gönderildii hatrlatlan iddianamede, 6718 sayl Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun 1. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasna eklenen geçici 20. madde gereince yasama dokunulmazl kaldrlarak soruturma dosyasnn Bakanlk vastasyla gereinin takdir ve ifas bakmndan cumhuriyet basavclna sunulduu belirtildi.

- stenilen ceza

ddianamede, HDP anlurfa Milletvekili Baydemirin kamu çalanna kar görevinden dolay hakaret suçundan ceza artrmna gidilerek 1 yl 9 aydan 3 yl 6 aya kadar hapis cezasna mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Ana Sayfaya Git