Bayram'da yasak var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, korona virüsü nedeniyle 23-26 Mayıs arasında Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Haberler 19.05.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, bakanlar kurulu toplantsnn ardndan açklama yapt. Toplantda korona virüsü salgnn ele alndn aktaran Cumhurbakan Erdoan, stanbulun Baakehir ilçesindeki ehir hastanesinin perembe günü, Japonya Babakan Abe ile birlikte açacaklarn söyledi. Erdoan, Bu hastanemizin adnn Baakehir çam ve Sakura ehir Hastanesi olarak belirledik. çam bizi temsil etsin, sakura da Japonyay temsil ettin dedik ifadelerini kulland.

Yeilköy ve Sancaktepedeki hastane inaatlarnn tamamlanmak üzere olduunu aktaran Erdoan, Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanemizi 29 Maysta, Yeilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanemiz ile Hadmköy Dr. smail Niyazi Kurtulmu Hastanemizi 31 Maysta inallah hizmete açyoruz dedi. Tedbirlere uyulmas çars yapan Erdoan, öyle devam etti:

Artk koronavirüs veya benzeri salgn hastalklara kar eskisinden daha hazrlkl durumdayz. Her gün effaf bir ekilde paylalan veriler, yeni hasta ve ölüm orannn belirli bir düzeyde yatay çizgiye geçtiini gösteriyor. Bu çizgiyi aa yönlü sürdürmemiz gerekiyor. Normalleme takviminin sürmesi vaka saysnn çok daha aa inerek sfrlanmasyla mümkündür. ayet salgnn seyrinde olumsuz yönde bir gelime olursa baz tedbirleri belki çok daha sert ekilde yeniden uygulamak durumunda kalabiliriz.

NORMALLEME TAKVMN ADIM ADIM HAYATA GEçRYORUZ

Cumhurbakan Yardmcmzn koordinasyonunda, Salk Bakanlmz ve tüm kurumlarmzn ibirliinde hazrladmz normalleme takvimini adm adm hayata geçiriyoruz diyen Erdoan, aralarnda berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin de olduu baz iletmelerin yeniden faaliyet geçtiini hatrlatt.

Erdoan, Aradan geçen 1 haftalk dönemde baz illerimizdeki küçük skntlar dnda genel olarak bu uygulamann sorunsuz yürüdüünü görüyoruz. Bir önceki hafta ehirleraras giri çk yasan kaldrdmz 7 ilimize geçtiimiz hafta 9 ilimizi daha ilave etmitik. Halen 15 ilimizde cumartesi gününden beri devam eden ve yarn gece sona erecek olan sokaa çkma snrlamasna riayet eden vatandalarmza sabrlar ve anlaylar için teekkür ediyorum diye konutu.

Kabine toplantsnda normalleme takvimi kapsamnda yeni kararlar aldn dile getiren Erdoan, Tüm sektörlerde ilgili normalleme plannn hayata geçirilmesinde dikkat edilecek hususlar içeren rehberler yaynland. yerlerinin girilerine çalma saati, kullanm alan ve ayn anda içeride bulunabilecek müteri saysn gösteren afiler aslacaktr dedi.

23-26 MAYISTA 81 LDE SOKAA çIKMA KISITLAMASI UYGULANACAK

Arife günü ve Ramazan Bayramnda tüm illerde sokaa çkma yasa uygulanacan açklayan Erdoan, Arefe gününden bayramn son gününe kadar 23-24-25-26 Mays tarihlerinde 81 ilimizin tamamnda sokaa çkma kstlamas uygulanacaktr. Bayramn birinci günü olan 24 Mays Pazar günü 14.00 ile 20.00 saatleri arasnda 65 ya üstü vatandalarmz yine sokaa çkabilecekler. Bu hafta çaramba ve cuma günleri gençlerimizle ilgili esnetme uygulamas yine devam edecek ifadelerini kulland.

15 LDEK SEYAHAT KISITLAMASI 15 GÜN UZATILDI

15 ile seyahat yasann devam edeceini açklayan Erdoan, 15 ilimiz için geçerli olan seyahat kstlamas 15 gün süreyle uzatlmtr dedi. Erdoan, normalleme takvimindeki yeni kararlar öyle sralad:

Cezaevlerinde bir süredir yaplmayan kapal görüleri belirli snrlandrmalar ve tedbirler eliinde haziran ay itibariyle yeniden balatyoruz. Ayn ekilde açk cezaevlerinde olup salgn sebebiyle izne gönderilmi bulunan 60 bin mahkumun mays sonunda dolan izin süreleri 2 ay süreyle uzatlmtr.

29 Mays Cuma günü cuma namazyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülüklerce belirlenen artlar uygun camilerden balayarak camilerimizi ibadete açyoruz. Bir süre camilerimizde sadece ölen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz klnacak, dier vakitlerde bireysel ibadet uygulamas sürecektir. Tabi bu cemaatle namaz kurallar içerisinde ifa edeceiz.

Milli Eitim Bakanlmza bal okullarda eitim öretim yln sona erdirmeyi kararlatrdk. Yeni eitim öretim yl önümüzdeki eylül aynda balayacaktr.

Üniversitelerle ilgili duyuruyu Yüksek Öretim Kurumumuz daha önce yapmt. Kreler ve bakmevleri 15 Haziranda faaliyete geçecektir.

YURT DIINA DÖVZ KAçIRANLARA MERHAMETMZ OLMAYACAK

Döviz kurlarndaki hareketlilie de deinen Erdoan, unlar söyledi:

Türkiye dier alanlarla birlikte ekonomide de urad saldrya kar kahramanca mücadele etmektedir. Geçtiimiz haftalarda döviz kuru üzerinden bir kez daha ekonomimize saldranlar geçmite defalarca oynadklar bir oyunu tekrar tedavüle sokmaya çaltlar. 2018 Austosunda maruz kaldmz sinsi saldrnn ardndan aldmz tedbirler ve gelitirdiimiz mekanizmalar sayesinde bu ata boa çkarmay baardk. Türkiyenin her büyük hamlesinin ardndan bu saldrlarn ardndaki hazmszl gayet iyi biliyoruz. Ülkemize kar ekonominin kurallaryla izah edilemeyecek bu tür kumpaslara girierek Türkiyeyle hesaplamaya kalkanlara bunun bedelini de ödetiyoruz. Verdiimiz kredilere dahi gözünü dikip 2-3 kat faizle yurt dna çekmeye çalanlar hezimete urattk. Dorudan veya dolayl olarak bu alçak oyunlara dahil olanlar da takip ediyoruz. unu açk ve net söylüyorum: Ülkemden yurt dna döviz kaçranlarla ilgili asla merhametimiz olmayacaktr.

KARSTA 1 ASKERMZ EHT OLDU

19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramn tebrik eden Erdoan, Milletimizin ve tüm gençlerimizin 19 Mays Gençlik ve Spor Bayramn tebrik ediyorum. Bundan 101 yl önce 19 Mays günü Samsuna ayak basarak istiklal mücadelesinin ilk admn atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm Kurtulu Sava kahramanlarmz tazimle yad ediyorum. Bugün Kars Kazmanda 1 askerimiz ehit oldu. ehidimize Allahtan rahmet, tüm yaknlarna basal diliyorum. Ve yine dier faaliyetlerin yan sra yarn saat 19.19da tüm stadyumlar klandrlarak stiklal Mar yayn yaplacaktr. Milletimizi evlerinin pencerelerinden veya balkonlarndan stiklal Mar okumaya davet ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git