Bayramda ziyarete gitmeyin!

Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, yaklaşan Kurban Bayramı için uyarılarda bulundu. Salgının bulaşma ihtimalinin normalleşme dönemine geçişle birlikte gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Taşova, geçen Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi bu bayramda da aile büyüklerine gidilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Haberler 27.07.2020 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Dünya genelinde etkisini sürdüren ve risk grubu vatandalarda çok sayda ölüme neden olan koronavirüs salgnnn bulama ihtimalinin normalleme dönemine geçile birlikte gözard edilmemesi gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Yeim Taova, 31 Temmuz Perembe günü balayacak Kurban Bayram için uyarlarda bulundu.

BAYRAM RTÜELLERNDAN KAçININ

Taova, Türk toplumunda her bayram büyüklerin elini öpme ve ziyaret etme ve bununla birlikte kalabalk ortamlar oluturma gibi ritüellerden bu yl mutlaka kaçnlmas gerektiinin altn çizdi. Geçen Ramazan Bayramnda olduu gibi bu bayramda da aile büyüklerine gidilmemesi tavsiyesinde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Taova, Özellikle i ortam içinde aktif olarak bulunan kiiler büyüklerini bu ekilde tehlikeye atmamalar gerekiyor dedi.

SOSYAL MESAFEDE BAYRAMLAIN

Bayram ziyaretlerine gidildiinde pandemi tedbirlerine tam anlamyla uyulmas gerektiinin öneminden bahseden Prof. Dr. Yeim Taova, Olur da gidilirse özellikle yal ve risk grubundakiler için 1,5-2 metre mesafede bulunarak, el hijyenine dikkat etmek ve maske kuralna uymak gerekiyor. Toplu halde yenilen yemekler, ziyaretler olmasn. Ziyaret etmeyelim. Telefon var, görüntülü konuma var, bu seneyi böyle geçirelim. Bunun baka yolu yok. Hele ki toplumda vakalar artarken böyle bir riske kimseyi atmamak gerektiini düünüyorum diye konutu.

YAPAY ELLE DAH TOKALAMA YOK

Kurbanlk almndaki tokalaarak yaplan pazarlkla ilgili sosyal medyada gördüü yapay el örneini veren Taova, hiçbir ekilde bu durumun kabul edilir olmadn belirterek öyle konutu:

Kurbanlk almndaki tokalama için sosyal medyada görmütüm araya yapay bir el koymular. O ekilde anlamaya çallyor. O da olmayacak, o da bir ritüel bizim için. Bütün bunlardan vazgeçmeliyiz. Bilindii gibi sosyal mesafe, maske, temizlik ve havalandrma gibi önlemler çok önemli. Bu dönemi böyle geçireceiz. Özellikle ikinci dalgay beklerken daha dikkatli olmak gerekiyor.

ETLER KAPIYA BIRAKIN

Kurban kesiminin ardndan etlerin datlrken kapya braklmasnn daha güvenli olacan dile getiren Prof. Dr. Yeim Taova, Belediye ve kurumlarn ayrd, hijyen ortamnn saland alanlarda, daha kontrollü olan ksmlarda bu görevin yerine getirilmesi art ve koul. Etlerin datm da sosyal mesafe korunarak yaplmal. Kapya braklarak, mesafe korunarak yaplabilir. Maske kullanmna dikkat edilerek datlabilir. Gidip evde oturma, kalabalk bir ortam oluturup o ekilde datmann da olmamas lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git