Bayramı kana bulayacaklardı

Diyarbakır'da saldırı hazırlığında oldukları belirlenen şüphelilere yönelik düzenlenen terör operasyonunda gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklandı.

Haberler 27.05.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnn, polis ve jandarma kontrol noktalarna yönelik Ramazan Bayramnda düzenleyecei bombal saldrlar, Diyarbakr polisinin operasyonuyla önlendi. Operasyonda, mezarlk ve bir adreste topraa gömülü biri 4 kilo plastik patlayc pentaeritrol tetranitrat (PETN) kullanlarak hazrlanan zaman ayarl, parça ve basnç etkili 3 bomba ve 4 el bombas ile patlayc yapmnda kullanlan malzemeler ele geçirildi, gözaltna alnan 6 kiyiden 4ü tutukland.

PKKya yönelik istihbari çalma yürüten Diyarbakr Emniyet Müdürlüü ekipleri, koronavirüs tedbirleri kapsamnda artrlan polis ve jandarma kontrol noktalarna Ramazan Bayramnda bombal saldr düzenlenecei bilgisiyle harekete geçti. Ekipler, yaplan teknik ve fiziki takibin ardndan üphelilerin Dicle ilçesinde, saldrlarda kullanlacak patlayclarn da Yeniköy Asri Mezarlnda olduunu belirledi.

MEZARLIK VE EVN BAHçESNDE TOPRAA GÖMÜLÜ BOMBALAR

Ekipler, saptanan adrese operasyon düzenledi, mezarlkta ise iz takip köpekleri ve dedektörlerle arama yapt. Yaplan aramalarda topraa gömülü metal silindir kutuda telefonla kumanda edilen 4 kiloluk PETN plastik patlayc, metal ve mknatsl kapta 382 gram zaman ayarl, parça ve basnç etkili araç altna yerletirilmek üzere hazrlanan el yapm bomba ve düzenek, konserve kutusu içerisine hazrlanm, zaman ayarl, parça ve basnç etkili 167 gramlk el yapm bomba, 4 el bombas, bomba yapmnda kullanlan malzemeler ve örgütsel materyaller ile çok sayda dijital doküman ele geçirildi. Bomba, patlayc ve malzemelere el konulurken, Z.A., K.A., E.Y., A.Y., S.Y. ve R.E. gözaltna alnd.

ÜZERLERNDE KULLANMA TALMATI çIKTI

Ele geçirilen bombalarn üzerinde nasl infilak edileceine ilikin kullanma talimatlar yazl olduu belirlendi. Araç altna yerletirilen mknatsl bombann üzerinde Dümeyi aç. Kablo uçlarn kontrol et. Dilinde yanma olursa kabloyu birbirine balama. Yanma yoksa bala. 15 dakika sonra patlar. Bu zaman ayarl yazl olduu saptand.

OLASI SALDIRILAR ÖNLEND

Yüksek tahrip gücüne sahip olan, genellikle RDX, C-4 ve TNT gibi patlayclarla kartrlp kullanlan PETNden 1 kilonun, yaklak 100 kilo C-4 patlaycya edeerde olduu belirtildi. Terör örgütü PKKya ar darbe vurulan baarl operasyonla, bayramda düzenlenecek saldrlarla yaanacak olas kayplar da önlendi.

SORGULAMALARI TAMAMLANDI

Gözaltna alnan Z.A, K.A, E.Y, A.Y, S.Y. ve R.E. emniyetteki ilemleri tamamlanarak adliyeye sevk edildi. Savclktaki sorgularnn ardndan tutuklanma talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliine sevk edilen üphelilerden R.E, E.Y, S.Y. ve A.Y. silahl terör örgütüne üye olmak ve tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmas veya el deitirmesi suçlarndan tutukland, Z.A. ve K.A. ise ev hapsi adli kontrol hükümlerince serbest brakld.

Ana Sayfaya Git