Bebek ölümlerine "suç" duyurusu!

İl Sağlık Müdürü hakkında; 'olası kastla öldürme' suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Haberler 02.09.2019 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlik ve Akademik Düünce Dernei Diyarbakr Kadn Doum ve çocuk Hastanesinde 37 çocuun ölümüne ilikin Diyarbakr l Salk Müdürü Mehmet Sait Avar hakknda olas kastla öldürme suçlamasyla suç duyurusunda bulundu.

Birlik ve Akademik Düünce Dernei Diyarbakrda 2018de, 2 ay içinde Kadn Doum ve çocuk Hastanesinde 37 çocuun ölümü nedeniyle Diyarbakr l Salk Müdürü Mehmet Sait Avar suçlad. Dernek, Avar hakknda olas kast ile öldürme, ihmali davranla kasten öldürme ve taksirle öldürme suçlamasyla Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulundu. Dernek yönetimi, hastanelerdeki ihalelerde usulsüzlük yapld iddiasyla Avar ve ilgili hastanelerdeki yöneticiler için ihaleye fesat kartrma, görevi kötüye kullanma, suçluyu kayrma, suç delillerini yok etme suçlamasnda da bulundu.

2 AYDA 37 YEN DOAN BEBEK HASTANEDE ÖLDÜ

Suç duyurusunda, Diyarbakrda 8 Eylül-7 Kasm 2018 tarihleri arasndaki 2 aylk sürede Diyarbakr Kadn Doum Hastanesi Yenidoan Youn Bakm Ünitesinde 37 bebek ölümünün tespit edildiini belirten Beybur, bu ölümleri bilimsel verilerle açklamann mümkün olmadn, bu ölümlerin üpheli ölümler olduunu dile getirdi. Suç duyurusu dilekçesinde, bu ölümlere ilikin herhangi bir soruturma balatlmadna iaret edilirken, bu ölümlerin hastanenin gerekli hijyenik koullara sahip olmamasndan kaynakl enfeksiyona bal ölümler olduu öne sürüldü.

ÖLÜMLERDEN AVAR VE DER YETKLLER SORUMLUDUR

Dernek yönetimi, bebek ölümlerine ilikin suç duyurusu dilekçesinde Nitekim tutulan resmi tutanaklarda, temizlik personelinin kriterlere uygun çalmad, küvez temizliinin yaplmad, yerlerin kirli ve pis olduu, çöplerin temizlenmedii, dolaplarn kirli ve düzensiz olduu, kirli atk bölümünün steril edilmedii, tarih ve temizlik planlamasna dönük imzalarn olmad, en kritik olan youn bakm ünitesinin her tarafnn kirli ve pis olduu açkça vurgulanmaktadr. Bu durum bebek ölümlerine hastane kaynakl enfeksiyonun sebep olduu ve bundan, bata üpheliler olmak üzere dier tespit edilecek salk çalanlarnn sorumlu olduu üphesini uyandrmaktadr ifadelerine yer verdi.

Dilekçesinde bebek ölümlerinin önüne geçmek için gerekli önlemleri almad için l Salk Müdürü Sait Avar, Halk Sal Bakan Zülfü Bar ahin, Kamu Hastaneleri Bakan Abidin Tüzün, Kadn Doum Hastanesi Bahekimi Özgür Demireli suçlayan Beybur, söz konusu isimlerin olas kast ile öldürme, ihmali davranla kasten öldürme ve taksirle öldürme suçundan soruturulmasn, bu suçtan yarglanmasn istedi.

HALEY YEENNE VERD, HASTANE 120 TL ZARARA URADI

Dörnek yönetimi, ikinci suç duyurusunu da Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesindeki tbbi sarf malzemesi ihalesi ile trafo ve jeneratör ii ihalesine yolsuzluk kartrld iddiasyla yapt. 20 Aralk 2018de yaplan 15 kalemlik tbbi sarf ihalesinin 10 kaleminde yaklak maliyetinin ar üzerinden olmas nedeniyle ihale komisyonu mali üyesi olan Müdür Yardmcs Oktay Saruhanolu tarafndan erh düüldüünü aktaran Beybur, bunun ihale kanununa aykrlk tekil ettiini anlatt.

Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinin elektrik sistemlerinin yanarak devre d kalmas sonucu, Hastane Bahekimi Mahmut Tan bir firmayla görütüü ve firmann 15 gün içinde 30 bin TL ile tüm ilerini yaplmas için anlat ancak l Salk Müdürü Avarn yetkililere bask yaparak bu ii 70 bin TLye yeeni lhami Avara verdiine dikkat çeken Beybur, hastanenin zarara uratldn, 15 günde bitmesi gereken iin 30 günde bitirildii ve ekstradan hastanenin jeneratör için 50 bin TLye yakn zarar ettiine iaret etti. Beybur, yaananlardan dolay hastanenin toplamda 120 bin TL zarar ettiine dikkati çekti.

Hastanenin evraklarnn incelenmesi durumunda alm yaplan malzemelerin piyasa deerinin üstünde olduunun aça çkaca deerlendirmesinde bulunulan dilekçede Birlik ve Akademik Düünce Dernei olarak geçmie dönük tüm ihale dosyalarnn kapsaml bir ekilde aratrlmasn, kusuru ve ihmali tespit edilen kii veya kiiler hakknda adli ve idari soruturma balatlmasn, kamu menfaati gerei talep etmekteyiz denildi.

Söz konusu ihalelere ilikin l Salk Müdürü Sait Avar, Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Müdürü Ahmet Turmu, Satn Alma Müdür Yardmcs M. Sadk Güzel ve l Salk Müdürü Sait Avarn yeeni lhami Avar hakknda ihaleye fesat kartrma suçlamasyla yasal ilem balatlmasn istendi.

HALEYE FESAT KARITIRILDI

Suç duyurusunda, Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinin 10 ay içinde 3 defa tahtakurusu tarafndan istila edilmesinin uygun olmayan ahap malzemesinin kullanlmasndan kaynakland ifade edilerek, Derneimiz tarafndan yaplan aratrmalara göre, bu olaya, Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesine salk standartlarna uygun olmayan ahap malzemelerin ihale yoluyla alnmasnn neden olduu örenilmitir. Bu olay üzerine, ilgililerden beklenen ve hukuk devletinin bir gerei olarak, gerekli aratrma ve incelemeler yaplarak sorumlular hakknda yasal ilem balatmak iken, delilleri karartmaya dönük olarak, hastane mobilyalarnn Tbbi Atk mha Yönetmeliine aykr bir ekilde ve bilimsel ve salk anlamnda kabul edilemeyecek bir tarzda hastanenin yan tarafnda bulunan bahçesinde alel acele yakld tespit edilmitir. Yine bu duman hastane içerisine sirayet ederek baka sorunlara neden olmutur deerlendirmesinde bulunuldu.

Beybur, uygun olmayan ahap malzemenin ihale edilerek alnmasna ilikin de Diyarbakr l Salk Müdürü Sait Avara ihaleye fesat kartrma, görevi kötüye kullanma, suçluyu kayrma, suç delillerini yok etme suçlamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git