Bediüzzaman Said Nursi kimdir?

Bediüzzaman Said Nursi 1878'de, Bitlis'in Hizan ilçesinin Nurs köyünde, yedi çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının adı Mirza, annesinin adı ise Nuriye'dir. Küçük yaşından itibaren ilme merak salan Said, ilk eğitimini, ağabeyi Abdullah'dan aldı. Henüz çok küçükken eşya ve hadiseleri sorgulamaya başlayan Said, dokuz yaşından itibaren çıktığı ilim yolculuğunda birçok ilim merkezi medreselere uğradı.

Haberler 24.03.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

15 yanda bir medrese örencisi iken hocas tarafndan verilen Bedüzzamn lakab ismiyle birlikte anld. çocukluunda çevresindeki medreselerde eitim gördü. Kendisinde görülen hafza sebebiyle, önceleri Molla Said-i Mehur diye tannd. Daha sonra Zamann esizi anlamnda Bediüzzaman unvanyla öhret buldu.

Talebelik yllarnda temel slam ilimlerle ilgili doksan kitab ezberledi. irvan, Siirt, Bitlis, Doubayazd ve Tillodan sonra 1894te Mardine geçti. Oradan da Bitlise gitti, sonrada Vanda 12 sene kald. Vanda kald sürede eitim metodunu tamamen kendisinin hazrlad bir medrese kurdu. Esas hedefi, ayn metodun uygulanaca bir üniversiteyi Dou Anadoluda kurmakt. Bu üniversitede din ilimleri ile fen ilimleri birlikte öretilecek, etnik diller de serbest tutulacakt. Bu üniversiteye, Kahiredeki Ezher Üniversitesinden hareketle Medresetüz-Zehra ismini verdi.

31 Mart olay ve Bediüzzaman

1900lü yllarn banda 1907 ylnda douda Medresetü-z Zehra adnda bir slam üniversitesi kurmak fikriyle stanbula geldi ve hayat boyunca bu fikrini gerçekletirmek için gayret gösterdi. 13 Nisan 1909 tarihinde tarihe 31 Mart Vakas olarak geçen isyanda isyanclar yattrmaya çalt. syan bastrldktan sonra Said Nursi de olaya kart iddias ile tutukland. Fakat mahkemesi görüldükten sonra beraat etti.

Birinci Dünya Sava ve esaret

1914 yl yaklarken, Bediüzzaman talebelerine sk sk, büyük bir felaketin gelmekte olduunu hissettiini söyler. Birinci Dünya Savann ilan edilmesi ile birlikte, Said Nursi, yeeni ve talebesi Molla Habib ile beraber, hemen gönüllü alay vaizi olarak Erzurum cephesine gönderilir. Enver Paa tarafndan milis alay komutan unvann alan Bediüzzaman, sava srasnda büyük baarlara imza att. Rus ve Ermeni çatmas karsnda Bitliste Ruslara esir dütü.

Kahramanlk madalyas ald

Sen Petersburg tan Varova, Almanya, Viyana ve Sofya üzerinden trenle 1918 Hazirannda stanbula ular. eyhülislam Musa Kazm Efendinin teklifiyle de Sultan Vahdettin tarafndan kendisine ilmiye snfnda Mahreç derecesi verilir.

Kendisine haber verilmeksizin üye olarak atanan Bediüzzaman, yorgun ve rahatsz olduu halde, Milletime hizmettir diyerek bu teklifi kabul eder. Bediüzzamana Harbiye nezareti tarafndan kahramanlk madalyas takdim edilir.

1925 ylnda vanda eitim faaliyetlerinde bulunurken, o srada meydana gelen eyh Said hareketi sebebiyle, bu harekete kar çkt halde, tedbir olarak 1926 ylnda önce Burdura, ardndan 25 Ocak 1927da Isparta ve Isparta ili, Eirdir ilçesine bal, Eirdirin 25 km kuzeybatsnda Barlaya gönderildi. Burada sekiz yl kald.

Risale-i Nur isimli Kuran tefsirinin çou bölümlerini burada yazd. Eserleri ve fikirleri sebebiyle 1935 senesinde Eskiehir Mahkemesine sevk edildi.

1936 ylnda sürgüne gönderildii Kastamonuda eserlerini yazmaya devam etti. 1943te Denizli Mahkemesine, 1948de Afyon Mahkemesine sevk edildi. Mahkemeler beraatla neticelendi.

Bediüzzaman, bu dönemde eserlerini matbaalarda bastrd. Said Nursi, 23 Mart 1960 tarihinde 82 yanda anlurfada öldü. Naa Halilürrahman Derghnda kendisine ayrlan yere defnedildi. Ancak iki ay sonra 27 Mays 1960da bir asker darbe oldu. Mill Birlik Komitesi hükümeti Bediüzzamann kabrinin nakledilmesine karar verdi. 12 Temmuz 1960 günü mezar Urfadaki yerinden alnarak Ispartaya götürülerek ehir mezarlna gizlice defnedildi.

Ana Sayfaya Git