Belediye başkanına 8 Mahalle yasak!

Sur Belediyesi Başkanı Filiz Buluttekin, belediye başkanı olarak Sur’daki 8 mahalleye girmesinin yasak olduğunu söyledi.

Haberler 20.05.2019 - 02:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesine bal, Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Sava, Cemal Ylmaz, Hasrl mahalleleri, 2015te ilan edilen sokaa çkma yasann ardndan çatmalarn yaand 6 mahallede yasak, hala devam ediyor. Lalebey ve Alipaa Mahalleleri ise kamulatrma marifetiyle boaltlmas nedeniyle, riskli alan ilan edildi.

BELEDYE BAKANI BULUTTEKN

Sur Belediyesi Bakan Filiz Buluttekin, bu mahallelerle ilgili tasarrufun çevre ve ehircilik Bakanl Altyap ve Kentsel Dönüüm Hizmetleri Genel Müdürlüüne devredildiini belirterek, söz konusu mahallelerde ina edilen yaplarn denetimi, ruhsat ve izin ilemleri ile ilgili tüm yetkilerin belediyeden alnd idida etti. Bu karar ve yasan devam etmesi nedeniyle belediye bu mahallelerde ina edilen yaplarla ilgili karar alamadn ifade eden Buluttekin, Biz en bandan beri yeni yaplan binalarn Diyarbakr evleriyle bir ilgisinin olmadn savunduk diyerek u eletiriyi getirdi.

SURUN DOKUSUYLA OYNANIYOR

çevre ve ehircilik Bakanlnn tasarrufuna braktlar bu mahallelerdeki çalmalar çünkü yeni evlerin Surun tarihi dokusuna uygun yaplmadn biliyorlard. Belediyelerin baa geldiinde yaplarn durdurulmas ile ilgili giriimde bulunacan düünerek böyle bir karar aldlar. Yasalarla koruma altna aldklar usulsüzlükle kar karyayz. Böyle bir karar alm olmalar bizi durdurmayacak. Bununla ilgili hukuki itirazlarmz yapacazb

çevre ve ehircilik Bakanlna itiraz yazlar gönderdiklerini, yazlarna henüz bir cevap alamadklarn belirten Buluttekin, Hlen bir belirsizlik mevcut. Halka effaf davranlmad, dolaysyla bir muammayla kar karyayz. Yazmalara halen cevap gelmedi. Yazmada kapal alanlarda neler oluyor, nasl bir yaplama oluyor, neden halktan gizleniyor, gibi sorularn cevaplarn almaya çalyoruz eklinde konutu.

BR MAHALLEYE GDEMEMEK

nsann belediye bakan seçildii mahallelere girememesi nasl bir duygu? diyerek soruyu yantlayan Buluttekin, çok can yakc bir duygu. Sur, geçmite gezdiim, bildiim bir yer. u anda bilinmez bir eye evrilmesi ve kapal tutulmas insann cann actyor. Bunun tarifi yoktur. Diyarbakrda yaayan herkes için Sur bambaka bir yerdi. Dolaysyla burada domadm ama 20 yldr Surda gezdim. Her ailenin farkl hikyesi vardr. Herkesin cannn bir parçasnn yok edilmesine göz yumuldu. Belediye bakan olarak bu mahallelere girememem hukuka, manta, ahlaka aykrdr.

MAHALLES OLMAYAN MUHTARLAR

Surun 8 mahallesine seçilen muhtarlar da seçildikleri mahallelere giremiyor. Oy vererek muhtar seçen insanlar ehrin deiik semtlerinde yayorlar. Muhtarlardan en büyük beklentileri ise devletten aldklar kira yardmnn düzenli verilmesi konusunda giriimlerde bulunmas. Seçimden önce biriken kira yardmlarn alabilmek için eylem gerçekletirmiti Sur madurlar. Belki de seçim öncesi böyle bir gerilime, olumsuz tabloya yer vermemek için ksa sürede kira bedelleri ödenmiti.

Muhtarlarla görütüklerini belirten Buluttekin, nsanlarn tepkilerinden biri de kendilerine taahhüt edilen ödemenin yaplmamas. Hukuksuz bir eklide evlerinden oldular ve konut haklar hakkaniyetli bir eklide salanmyor. Kirac olanlara yardm edilecei taahhüt edilmiti ancak bu hep aksyor. Muhtarlar da bu konuda geliyorlar bize. Bunun dnda onlar da ne yapacan bilmiyor. çünkü muhtarn bir mahallesi bile yok dedi.

84 MLYON BORç NEDR K?

Sur Belediyesi seçimden ksa bir süre sonra kayymn brakt borçlar, belediye binasna asmasyla ilgili Buluttekin, Hizmetlerini gösteren pankart asyor ama yediklerini belirtmemi. Ayrca hiç yapmad ileri de yaplm gibi göstermi. Örnein çarkl ve Bavarda 22-30 bin metrekare parke ta döemesi yapld gibi gösterilmi ama aslnda hiç yaplmam. Kayym 84 milyon borç brakt. Bu bizim ilk tespitimiz. Aratryoruz, daha neler çkacaktr. Bunlarn hepsini halkmzla paylaacaz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git