Belgesiz sokağa çıkmayın

İçişleri Bakanlığı, valiliklere "Görev Belgesi Düzenleme" konulu genelge gönderdi.

Haberler 30.04.2021 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çileri Bakanl, kstlama süresince muafiyet kapsamnda bulunan i yeri/fabrika/imalathanelerde çalanlarn, e-Devlet platformundaki çileri Bakanl e-Bavuru sistemi üzerinden görev belgesi bavurusunda bulunabileceini bildirdi.

çileri Bakanl, tüm valiliklere Görev Belgesi Düzenleme konulu genelge gönderdi.

Genelgede, daha önceki kstlama dönemlerinde olduu gibi tam kapanma sürecinde de temel önceliin üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaanmamas olduu, bu nedenle bahse konu sektörlerde çalanlara yönelik sokaa çkma muafiyeti getirildii hatrlatld.

Salgnla mücadele sürecinde muafiyetlerin suiistimal edilmemesinin, hastaln yaylm ve bata salk çalanlar olmak üzere toplumsal yükün artmamas açsndan son derece önemli olduu belirtilen genelgede, üretim, imalat, tedarik ve lojistik sektörleri bata olmak üzere daha önce genelgelerle muafiyet tannan i yerlerinde çalan görevliler için bu i yerlerinin yetkililerince tüm belgelerin geçerliliin 2 Mays Pazar günü saat 00.00da sona erecei ifade edildi.

Genelgeye göre, 29 Nisan Perembe gününden itibaren muafiyet kapsamnda bulunan i yeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalan kiiler, e-Devlet platformunda yer alan çileri Bakanl e-Bavuru sistemi üzerinden görev belgesi bavurusunda bulunacak.

Görev belgesi bavurusunda bulunan i yerlerinin faaliyet alanna göre muafiyet kapsamnda kalp kalmad kontrol edilecek, bu kontrollerden sonra görev belgesi düzenlenecek.

lgili bakanlklarla salanan entegrasyon sayesinde anlk ve otomatik sorgulamalar sonucunda bildirimle aranan artlar arasnda uyum tespiti halinde görev belgesi sistem üzerinden otomatik çkarlacak.

Firma yetkilisi de çalan da sorumlu olacak

Bavuruda bulunan çalana dair kimlik bilgilerinin yan sra sokaa çkma kstlamas srasnda hangi amaçla i yerinde olmas gerektii, çalma süresi/zaman dilimi, i yeri ve ikamet adresi, varsa kullanaca servis ya da araç plaka bilgisinin de yer alaca görev belgesinin çkts, bavuruda bulunan kii tarafndan alnarak i yeri/firma yetkilisine imzalatlacak.

çalann e-Bavuru sistemini kullanm srasnda oluabilecek problemler, sistemsel younluk, eriim hatas gibi geçici durumlar nedeniyle zamannda görev belgesi alamamas durumunda bir defaya mahsus olmak ve en fazla 3 gün için geçerli olmak kaydyla görev belgesi formu manuel olarak doldurularak çalan ve i yeri/firma yetkilisince imzalanmak suretiyle düzenlenebilecek.

e-Bavuru sitemi üzerinden veya zorunlu hallerde manuel olarak düzenlenen görev belgeleri kapsamnda, i yeri/firma yetkilisi, imza altna ald belgede belirtilen kiinin yetkilisi olduu i yerinde/firmada çalt, sokaa çkma kstlamas srasnda zorunlu bir amaçla i yerinde olmas gerektii bilgisinin doruluundan, hakknda görev belgesi düzenlenen kii ise kendisiyle ilgili bilgilerin doruluundan ve sokaa çkma kstlamas srasnda muafiyet nedeni ile buna bal olarak zaman ve güzergahla snrl davranmaktan sorumlu olacak.

Görev belgesi, sokaa çkma kstlamalar srasnda muafiyet tannan i yerlerinde çalan personelin yannda bulundurulacak ve yaplacak kontrollerde denetim ekiplerine ibraz edilecek.

Görev belgeleri kolluk kuvvetlerinin bilgi sistemlerine de iletilecek

e-Bavuru sistemi üzerinden üretilen görev belgeleri e zamanl olarak kolluk kuvvetlerinin bilgi sistemlerine de iletilecek. Kolluk kuvvetlerince yürütülecek denetim faaliyetleri srasnda, geçerli görev belgesi olmayan/ibraz edemeyen veya görev belgesinde belirtilen muafiyet nedeni, zaman ve güzergahyla denetim srasndaki durumu uyumlu olmayan kiiler ile eksik/yanl bilgi veren i yeri yetkilileri hakknda adli ve idari ilem uygulanacak.

Bu noktada esnaf, sanayi ve/veya ticaret ile ziraat odalar bata olmak üzere ilgili meslek odalar tarafndan gerekli rehberlik faaliyetlerine arlk verilecek ve faaliyet alanlarndaki i yerlerinin/firmalarn bilgilendirilmeleri ve kurallara uymalar tevik edilecek.

Tam kapanma dönemi içerisinde asgari personelle hizmet sunacak kamu kurum ve kurulularnn hizmet binalarnda/yerlerinde görev yapacak kamu personeli için de yetkili yönetici tarafndan bu durumu ortaya koyan kamu personeli görev bildirim belgesi düzenlenecek ve bu kapsamdaki kamu personeli, görevli olduu zaman dilimi içerisinde ikameti ile i yeri arasndaki güzergahla snrl olacak ekilde muafiyete tabi olacak.

Cenaze izin hizmeti dorudan eriilebilir hale getirildi

Daha önce e-Devlette çileri Bakanl hizmetleri arasnda yer alan e-Bavuru sistemi içinden yaplabilen Seyahat zin Bavurular da dorudan eriilebilir hale getirildi.

Cenaze sahibi vatandalarn madur olmalarnn önüne geçilmesi amacyla elektronik ortamda cenaze izin hizmetine de seyahat izni bavurusundan ayr ulalabilecek.

Ayrca cenaze izni için bavuru srasnda vatandalarn elektronik ortamda ölüm belgesi yüklemesi uygulamasndan da vazgeçildi.

Bavuru konusunun doruluu, çileri Bakanl ve Salk Bakanl arasndaki sistem entegrasyonlaryla teyit edilecek.

Ana Sayfaya Git