Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Sarılmadan bayramlaşmamız lazım

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyararak, "Dışarı çıkıp, gezebilirsiniz ancak kapalı ortamlarda uzun süre kalmamanız lazım. Bayram vesilesi ile buna dikkat etmemiz lazım. Mümkünse dış alanda sarılmadan bayramlaşmamız lazım" dedi.

Haberler 28.07.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. lhami çelik, koronavirüsün son dönemde mutasyon geçirdiini, ancak hastalk yapc etkisinin ne gibi bir deiiklik gösterdii hakknda bilgilerinin olmadn söyledi. çelik, Ancak, bulan daha fazla bulatn görüyoruz. Yaz aylar ile birlikte gördük ki koronavirüs mevsimsel olarak maalesef çok etkilenmiyor ama unu da söylemekte fayda var. Eer bu önlemelerin kaldrlmas, k ve bahar aylarnda olsayd bu salgn u anda önü alnamaz bir hale gelecekti. Biz u anda en alt düzeyde ilerliyoruz dedi.

VRÜS BRBRMZE BULAMAZSA YAAMA ANSI BULAMAYACAK

Koronavirüsün bula seviyesinin yüksek olduunu kaydeden çelik, Yaz ay olmasna ramen bulalar fazla. Bu da bize insanlarn yakn temasta olduunu gösteriyor. nsan vücudu hava kaç derece olursa olsun 36-37 derece arasnda seyreder. Bu virüs bu scaklkta yayor zaten. Dolaysyla birbirimizle yaamamas için bulamamas lazm. Eer virüs birbirimize bulamazsa yaama ans bulamayacak diye konutu.

YAPACAINIZ EN GÜZEL EY SOSYAL MESAFE KORUMASI

çelik, insanlarn koronavirüs nedeniyle evlerinde bunaldn belirterek, unlar kaydetti:

nsanlar sonsuza kadar hapsedemezsiniz. çünkü insanlarn psikolojisi var. Hareket etmeleri gerekiyor. Hareket kaybna bal insanlarn kaslarnda gerileme dediimiz tablo ortaya çkyor. Bu durumun ekonomik canllk, sosyal hayat, eitim gibi etkenleri var. Yapacanz en güzel ey sosyal mesafe korumas. Özellikle maskesini takmas gerekiyor. Scak havada maske takmann çok zor olduunu biliyoruz ancak etraflarnda kimse yoksa maskelerini çkarmalarnda hiç bir saknca yok. Ama bizim kast ettiimiz ey özellikle kapal ortamlara girdikleri zaman mutlaka maskelerini takmalar gerekiyor. Scak hava virüsün bula orann tabi ki azaltyor. Güne nlarnn çok iyi etkisinin olduunu biliyoruz. Güzel havann nimetinden faydalanmamz lazm. Dar çkp, gezebilirsiniz ancak kapal ortamlarda uzun süre kalmamanz lazm. Bayram vesilesi ile buna dikkat etmemiz lazm. Mümkünse d alanda sarlmadan bayramlamamz lazm.

Ana Sayfaya Git