Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz: Virüs, eski tehlikesiyle seyrini devam ettiriyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Virüsün patojeni testinde yani hastalık yapıcı etkisinde ve bulaştırıcılığında herhangi bir değişiklik yok. Virüsün zatürreye dönüşen bir hastalık yapma olasılığı halen devam ediyor ve insanların yaşamına mal olma olasılığı da halen devam ediyor. Yani virüs aslında eski tehlikesiyle şu anda da seyrini devam ettiriyor" dedi.

Haberler 20.08.2020 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, açklamalarda bulundu. Kaypmaz, Aslnda elimizdeki veriler ve kliniimizdeki hastalar bize unu gösteriyor ki virüsün patojeni testinde yani hastalk yapc etkisinde ve bulatrclnda herhangi bir deiiklik yok. Yani bu virüsün zatürreye dönüen bir hastalk yapma olasl halen devam ediyor ve insanlarn yaamna mal olma olasl da halen devam ediyor. Yani virüs aslnda eski tehlikesiyle u anda da seyrini devam ettiriyor. Ama bizim elimizde artk daha avantajl silahlar var. Bildiiniz gibi yurt dnda birçok ülkede entübe durumda hastalara verilen pavifiravir ilac u anda ülkemizde üretilebilir hale geldi. Ve bunu genel durumu stabil olan herhangi bir risk faktörü bulunmayan belli yan altnda evde izlenebilecek hastalara verip balatma ansmz oldu. Bu da bize tedavi anlamnda önemli bir avantaj salad dedi.

21 EYLÜLE KADAR OLAN SÜREç ÖNEML

Doç. Dr. Kaypmaz, 21 Eylülü salkçlarn milat olarak gördüü yönündeki deerlendirmelere ilikin de Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun eitimin 21 Eylülde belli kapasitede kademeli olarak ve seyreltilmi balayacan duyurmasyla ilgili olduunu söyledi. Doç. Dr. Kaypmaz, Tabi 21 Eylüle kadar önümüzdeki süreç bizim için son derece önemli. Bizim tedbirlere uyum noktasnda yaayacamz gevemeler vaka saylarna yansyor. Ve vaka saylarnda ciddi bir art yönünde bir yükselme gözükürse burada okullarn açlma karar da dahil olmak üzere birçok faaliyeti etkileyebilecek bir durum ortaya çkabilir. O yüzden bizim okullar açlmadan önce artk bu tedbirler dediimiz ve belki her gün tekrar ettiimiz kriterlerin artk yaantmza iyice uyarlanmas gerekiyor. Biz artk eylüle kadar kalabalklardan kaçnmay bir ilke haline getirmeliyiz. Maskemizle burnumuzu kapatmay bir ilke haline getirmeliyiz. Temizlik mutlaka aksatmamamz gereken bir kural olmal diye konutu.

GÖNDERMEK STEMEYENLERE DEVAM ZORUNLULUU OLMAZ

Doç. Dr. Kaypmaz, vaka saylarnda düme ya da artma olmamas halinde de belli kriterlere baklarak okullarn açlmasnn gündeme gelebileceini; ama bunun eski ekliyle olmayacan öngördüklerini kaydederek, unlar kaydetti:

Daha kademeli bir sistem, ders saatlerinin daha ksa olduu bir sistem, eitimin belki belli bir bölümünün uzaktan eitim eklinde yürütüldüü sistem olabilir. Bu anlamda birinci ve ikinci snftaki çocuklarmzn okuma- yazma ve baz temel bilgileri örenme anlamnda yüz yüze eitim son derece önemli. Burada belki velilerimize u ans tannabilir ki bir devam zorunluluu olmaz. Veli eer çocuunu okula gönderme yolunda bir endie tayorsa bu konuda da onu serbest brakrz ve göndermek istemeyenlere bir devam zorunluluu olmaz. Onlar uzaktan eitime devam edebilir. Ama göndermek isteyen velilerimiz için de okullarn nasl güvenle açlacan da masaya yatryor olmamz lazm.

Ana Sayfaya Git