Bilim Kurulu üyesi Özkan: Hızlı artış görebiliriz

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, vaka sayılarındaki artışın devam edeceğini belirterek, "Rakam 14 bindeyken, koronavirüs pozitif olan kişiler ile karşılaşma ihtimalimiz daha çok olacak. Daha çok vaka oldukça daha çok kişi ile temas edince hızlı artış görebiliriz, gidişat öyle görünüyor. Bunu engellemenin tek yolu, aşı" dedi.

Haberler 28.07.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özkan, vaka saylarndaki trmana ilikin deerlendirme yapt. Özkan, 1,5 yldr evdeyiz, çok bunald hemen bir tatile çkma, akrabalarmz görme hissiyatndan dolay bayramda birden açldk. Ben de akrabalarma gittim; ama gözlemimde kurallara uyulmadn gördüm. Scak hava, diye maskeleri attk, mesafeye de uymamaya baladk ve bu art bekliyorduk açkças. Bundan sonra da artn devam edeceini düünüyorum diye konutu.

ZRVENN SON NOKTASINA ULAMADIK

Prof. Dr. Özkan, vaka saylar arttkça pozitif kiiler ile karlama ihtimalinin de arttn kaydederek, Tatil sezonu devam ediyor, biz halen birilerini, akrabalarmz görme hissiyat içindeyiz, beraber toplu aktivitelere katlmaya çalyoruz, çok özledik; ama kurallara uymamaya devam edersek ve a olmazsak ben henüz vaka saylarnda zirvenin son noktasna ulamadmz düünüyorum. Biz bunu aaya indirebilir miyiz? Hep beraber amz olup, mesafe, maske ve hijyen kurallarna uyarsak bu yükselii aa bükebiliriz. Bunu yapmazsak bu yükseli devam eder gibi görünüyor. Rakam 14 bindeyken, koronavirüs pozitif olan kiiler ile karlama ihtimalimiz daha çok olacak. Daha çok vaka oldukça daha çok kii ile temas edince hzl bir art görebiliriz, gidiat öyle görünüyor dedi.

BAYRAMDA KURALLARA UYULMADI

Prof. Dr. Özkan, Kurban Bayramnda yaanan younlua da deinerek, unlar söyledi:

Bayramda kurallara uyulmad. Ben çevremde de uyarmama ramen el öpmeyi, sarlmay bir türlü ihmal edemedik. Önümüzde k var. Yeni bir varyant, virüste bir deiim yaratmadan yok olmasn salamann tek yolu yaylm engellemek ve a olmak. Bu virüsün bir mevsimsel grip gibi olumas temel beklentimiz. Bunun olumas için de a çok önemli. Gönlümdeki kstlamalarn olmamas. Bizi eitim, ekonomik, sosyal ve psikolojik yapmz bakmndan bu kstlamalar çok etkiliyor. Tabi rakamlara ve delta varyantnn yaylm hzna bal. Bunlar analiz edip bakmak gerekiyor. srailde, ngilterede vakalar artmaya balad. Oldukça yüksek alama oranlarna sahip bu ülkeler. A, o damlacn size gelmesini engellemez. Bunu engelleyen maske ve mesafedir. O damlack size ulatktan sonra kötü hastalk yapma, hastaneye yatma ve ölümü azaltr. Literatürde baktnzda allarda hastaneye yatma ve ölüm olasl 10 kat daha düük.

Ana Sayfaya Git