Bilim Kurulu üyesi Özkan'dan velilere 'semptom takibi' uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, yüz yüze eğitim öncesi velileri uyararak "Çocuklara yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi bir şikayeti var mı diyerek sabah ve akşam sormak gerekiyor" dedi. Semptom takibinin de önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkan "Velilerin ve yaşı gelen çocukların aşılanmasını, ayrıca mutlaka semptom takibi yapılmasını öneriyorum. Bu konuda duyarlı olmalıyız" diye konuştu.

Haberler 06.09.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan bugün balayacak 2021-2022 eitim-öretim yl öncesi velilere, örencilere ve okul yönetimlerine uyarlarda bulundu.

Prof. Dr. Özkan, dünyada tam kapanma kurallarnn kaldrldn ve eitimden geri kalnmamas için okullarn açlacan söyledi. Kendi olunun da okula balayacan belirten Özkan, Kurallara uyma konusunda kayglarmz olsa dahi eitim öncelikli olarak okula gidilmesi gerekiyor. Ama neler yapacaz? Bu ksm çok önemli. Öncelikle örencilerimizin dikkat etmeleri gerekenleri söylemek istiyorum. Örencilerimiz, maskelerini kurallara uygun olarak takmalar, gün içinde nemlendikçe 2-3 kere deitirebilmek için yanlarna maske almalar, maskelerini yemek yerken mümkünse açk havada çkarmalar ya da mutlaka bulunduklar mekanda cam ve kaplarn açk olmas gerekiyor. Örencilerin maskelerini çkartmak zorunda kaldklar zamanlarda da iki kol boyu mesafe brakarak, maskesiz bulunduklar süreci daha dikkatli atlatmalarn rica ediyorum. Snflarda oturma düzeni çok önemli. Arka arkaya oturma düzenini öneriyoruz. çünkü iki taraf maskeli olsa dahi kar karya olmak riski arttryor. Mümkün oldukça kar karya olmayan aktiviteler, uygulamalar yaplmal, snflarda temiz havaya önem verilmeli. Kalem alma, silgi verme gibi uygulamalar hiç önermiyoruz; ama eer yaptysak elimizi kolonya ya da dezenfektan ile temizlemeliyiz dedi.

ÖRETMEN VE DAR YAPININ ROLLER çOK ÖNEML

Özkan, 15 ya üstü gruba da ann açldn hatrlatarak, Tam al olma sürecinde de daha dikkatli olmalyz. Mesela bugün a olduk, Pazartesi günü okullar açld, daha ann koruyuculuu balamam oluyor. kinci dozdan 14 gün sonra diye tanmlyoruz. Ama alarmz tam olsa bile kurallar asla elden brakmamamz gerekiyor. Örencilerimiz bu konuda çok duyarllar, onlarn bu kurallara daha sk uyacaklarna eminim. Okulda öretmen, personel, idari yap var, onlarn da görevi var. Onlarn da çok önemli rolleri var. Bu kurallara onlar dikkat ederek uyarsalar, örencilerin uygulamas çok daha kolay olacaktr. Eer onlar uymazlarsa örenciler, büyüklerini örnek alarak onlar da uymayabilir. Bu süreçte eer bunlara uymazsak okul içinde çocuklarmz hastalanabilir. Biliyorsunuz onlar daha az ikayet ile geçiriyor bu hastal, hasta olursalar eve getirebilirler. Evde as tamamlanmam ya da baka hastal olan kii varsa onlara tayabilirler, bu tür riskler var. Bu yüzden bireysel korunmay çok önemseyeceiz diye konutu.

VELLER çOCUKLARINDA MUTLAKA SEMPTOM KONTROLÜ YAPSIN

Özkan, kayg yaayan velilere de u uyarlarda bulundu:

Biliyoruz velilerimiz kaygl ve endieliler. Ama bu kayg ve endieyi bir kenar koyarak yapmamz gerekenleri yapmalyz. Birinci yapmamz gereken çocuklarmz ve kendimizi korumak için tam al olmamz gerekiyor. çocuklarmz okula yollarken kolonyasn, maskesini her sabah kontrol etmeliyiz. çocuk eve gelir gelmez, elini yüzünü sabunla ykamasn söylemeliyiz. çocuklara; yüksek ate, burun aknts, boaz ars gibi bir ikayeti var m diyerek sabah ve akam sormak gerekiyor. çünkü ikayetlerin takibi bize çok önemli ip uçlar verecektir; hasta olup olmadn, balangç olup olmadn yakalayabiliriz. Böyle ikayetleri varsa kesinlikle okula yollamamalar gerekiyor. Eer okula giderse kurallara uymayan çocuk varsa hastal bulatrabilir. Velilerin ve ya gelen çocuklarn alanmasn, ayrca mutlaka semptom takibi yaplmasn öneriyorum. Bu konuda duyarl olmalyz.

çOCUKLARINI OKULDAN ALIRKEN BELL BR YERDE BULUMALILAR

Özkan, örenciler alandkça riskin azalacana dikkat çekerek, Ama asla dier önlemleri brakmayacaz. Serviste de özellikle servisi kullanan kiiler ve görevlilerin alarnn tam olmas, kurallara uymas önemli. Veliler çocuklarn okula brakrken kapdan brakacaklar, içeriye giremeyecekler. Velilerin okula girebilmek için srar etmemesi gerekiyor. Akam çocuklarn alrken de belli yerde bulumay tavsiye ediyorum. Velilerimizin alarn tam yapmalar, çocuklarmzn da saln koruyacaktr. Özellikle unu söylemek istiyorum; çocukluk çanda 13 hastala kar çocuklarmz alyoruz, bu alama yüzde 98lerde. Yüzde 2lik ksm da hastal olan çocuklar olabilir. Bu kadar çocuklarmz korumak odakl ve önemseyen toplumuz, eminim bu süreçte koronavirüs alarn hem veliler hem de 15 ya üstü çocuklarmz ve 12-15 ya aras hastal olan çocuklarmz yaptracaktr.

Ana Sayfaya Git