Bilim Kurulu üyesi Turan: Koronavirüs genç, yaşlı dinlememekte

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Turan, ''Koronavirüs genç, yaşlı dinlememekte. Hastalar çok ciddi hava açlığı içindeler. Elimizden geldiğince onları tedavi etmeye çalışıyoruz; ama süreç hakikaten zahmetli ve uzun bir süreç" dedi.

Haberler 10.08.2020 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi, Youn Bakm Uzman Doç. Dr. Turan, sonbaharda grip salgn olabilme ihtimaline kar koronavirüs tedbirlerinden asla vazgeçilmemesi gerektiini söyledi. Turan, Eylül ve ekim aylarnda mevsimsel deiiklik ile bizim klasik, alkn olduumuz etkenler devreye girecek. O etkenlere kar tedavilerimiz elbette yaplacak ama bu koronavirüs ve grip 2 farkl grup hastalk olarak karmza çkabilir. O nedenle mevsimsel deiiklii göz ard etmemek lazm. Eylül, ekim aylarndaki çekincelerimizin, endielerimizin banda bu geliyor. Bir de burada kiilerin vücut direncindeki deiiklikler de önem arz ediyor. çünkü sonbahar aylarnda vücut direncimiz deiebilir ve yaz aylarndaki gibi olmaz. O yüzden de daha da bu hastala yakalanma riskimiz artar. Bu nedenle alnan önlemler eylül ve ekim aylarnda imdikinden daha önemli ve anlaml olacaktr dedi.

TEDBR DEMEK HASTALIK SAYILARININ AZALMASI DEMEK

Doç. Dr. Turan, sonbahar öncesi uyarlarn yineleyerek, Yaz aylarndaki bu süreci doru kullanmak lazm. Dikkatli olmak lazm. Biz halkmz çok iyi anlyoruz. Uzun zamandr bu önlemlere dikkat etmeye çalyorlar. Ellerinden geleni yaptlar; ama bir grubun buna kar duyarsz olduunu görebiliyoruz baz görüntülerde. Benim kiisel olarak uyarm udur; lütfen bu ii ciddiye alalm. Bu hastalk bitmedi, devam ediyor. Sadece ülkemizde deil dünyada da devam ediyor. O nedenle biz kendimize düen görevi yapalm. Maske, mesafe ve el hijyenine uyalm. Tedbir demek hastalk saylarnn azalmas demek. Bu noktada dikkat edip eylül ve ekim aylarna girmeden bunu yapmamzda art diye konutu.

AIYLA LGL EFEKTF SONUç HENÜZ ELMZDE YOK

Koronavirüse kar yürütülen a çalmalarna ilikin Turan, Daha önce de vurguladmz gibi a çalmalar kolay çalmalar deil. çok sayda a çalmas devam ediyor. Ülkemizde de bu konuda çok önemli çalmalar yaplyor. Ama alarn hayata geçebilmesi ve tüm dünyada yaylabilmesi için belirli bir zamana ihtiyac var. Normal bir süreçte 24-30 ay kadar süren a çalmalar bu süreçte hzlanmasna ramen tam da istediimiz noktada deil. Henüz ayla ilgili efektif bir sonuç yok elimizde dedi.

HASTALAR çOK CDD HAVA AçLII çNDE

Gün boyu youn bakmda koronavirüs hastalarnn yannda bulunduklarn ve zaman zaman üzücü sonuçlarla karlatklarn belirten Doç. Dr. Turan, unlar söyledi:

çok ciddi anlamda solunum yolu sknts yaratan bir virüsten bahsediyoruz. Bu çok zor bir süreç. Onlarn hava açl içerisinde youn bakmdaki zdrablarn görmek bizler için çok skntl. Virüs genç, yal dinlememekte. Hastalar çok ciddi bir hava açl içerisindeler. Elimizden geldiince onlar tedavi etmeye çalyoruz; ama süreç hakikaten zahmetli ve uzun da bir süreç. Onlar için de kolay bir süreç deil. Her youn bakma gelen hastann youn bakm süreci oldukça anlaml bir süre alabiliyor. Bu nedenle halkmza bu hastalarn yaadklarn gösteremesek de unu söyleyebiliriz; bu hastalar çok ciddi sknt yayorlar. Lütfen kimse bunu yaamasn dileindeyiz biz.

Ana Sayfaya Git