Bilimsel değil, siyasi

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, hükümetin pandemi önlemlerini gevşetme kararı için “bilimsel değil, siyasi” dedi.

Haberler 07.03.2022 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgn 3üncü yln geride brakt. Salk Bakanlnn verilerine göre, günde ortalama 30 bin kii koronavirüse yakalanyor, 180 kii ise yaamn yitiriyor. Resmi verilere göre, üç doz alama yapanlarn nüfus içerisindeki oran ise sadece yüzde 35. Türk Tabipler Birliinin (TTB) verileri ise bakanln açklad verilerin çok ötesinde. Günde ortalama 60 bin kiinin Kovid-19a yakalandn öne süren TTBye göre, günlük ölüm says ortalama 200 kii. Ayn verilerde dikkat çeken önemli nokta da bilimsel açdan gerekli olan hatrlatc doz zaman gelmesine ramen henüz 25 milyondan fazla kii yaptrmam.

Salgn tehdidi henüz sona ermemesine ramen Salk Bakan Fahrettin Koca geçtiimiz günlerde yapt açklamada açk havada ve yeterli havalandrmaya sahip kapal alanlarda maske takma zorunluluunun kaldrld belirtildi. HES kodu uygulanmasn da sonlandran bakanlk, okullarda iki vaka çkmas halinde snflarn kapatlmayaca belirtildi.

Hükümet salgn gevetmek için getirecek bu kararlar alrken, halk sal konusunda mücadele veren hekimler ve uzmanlar ise, salgn tehdidine ilikin uyarlarda bulunuyor.

TOPLUM MANPÜLE EDLYOR

Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ube Ebakan iyar Güldiken, hükümetin ve Salk Bakanlnn bandan bu yana salgn sürecini iyi yönetemediini, verileri deitirerek toplumu manipüle ettiini söyledi. Salk Bakan Kocann pandemi önlemlerini kaldrdklarn açklad srada yanndaki Bilim Kurulu üyelerinin en korucuyu maskeleri taktna dikkati çeken Güldiken, Demek ki bakann yanndaki bilim kurulu üyeleri bilimsel davrandlar ama bakan açk ve net siyasi davrand. Karadenizdeki bir mitingde bakann kendisi gripten daha tehlikeli, daha öldürücü deildir diye bir açklama yapt. Bu bir salk meselesi, hele hele kapal ortamlarda maskeyi takmazsak, ölümler devam edecek. Bulan hzn durduramayacaz diye konutu.

ÖLÜMLER DEVAM EDECEK!

Bandan beri salgnn en fazla yoksullar etkilediini vurguladklarn belirten Güldiken, çkn Diyarbakrda bir halk otobüsüne binin. ki-üç kii ancak maske takyordur. Neden maske takmyorsunuz diye sorduumuzda hemen iktidarn söylemleri, insanlarn alglarndaki manipülasyon ortaya çkyor. Halen Türkiyenin üçüncü doz a olma oran yüzde 30-33 arasnda. Üçüncü, dördüncü dozlar brakn, Diyarbakr ikinci dozda bile yüzde 60lar geçemedi. Koruyuculuu ispatlanm bir ann bu kadar az uygulanm olmas önümüzdeki günlerde bu virüsün bitmeyeceini gösteriyor. Mevsimden kaynakl balkonlar, parklar ve açk alanlar daha çok kullanacaz ama yine de ölümler devam edecek ifadelerini kulland.

DÜÜ DEL, SÜRÜ BAIIKLII

Güldiken, toplumu rehavete sokan salgndaki bula hz ve ölümlerde görülen ksm düüün ise bir tür pik düü olduunu söyledi. Güldiken, Halen youn bakmlarda insanlar var. Bu bir kendiliinden düü, pik düü. Yaklak 1,5 ay önceden balayan süreçte Diyarbakrda neredeyse hastalanmayan kimse kalmad ve test yapanlarn çok büyük bir ksm yüzde 70-80i pozitif çkt. Bunun yannda hastanelere gitmeyenler vard. Dolaysyla artk tam bir sürü bakl sistemi var. Bu yöntem uygulanyor. Gerçekten ne haliniz varsa görün deniyor. Zaten memleket yönetilebilecek durumda deil diye belirtti.

SEçMLERLE BALANTILI

Açklanan geveme politikasnn olas seçim süreciyle balantl olduu düüncesindeki Güldiken, nedenini öyle açklad: Yaknda seçim start verilecek. Seçimin önündeki en büyük engellerden biri de Kovid-19 verilerinin çok yüksek olma haliydi. imdi bu verileri düürecekler. Garip eyler! Belirtisi olmayanlar teste alnmayacak. Dolaysyla saylar çok düecek. çok test, çok pozitifti; imdi az test, az pozitif olacak. Manipülasyon zaten devam ediyor. Seçim startyla birlikte artk çok rahatlkla mitingler, toplantlar yapabilecekler. Bir ekilde salk meslek ve emek örgütlerinin bilimsel tepkilerinin önünü almak adna yaplm bir adm atld. Biz u haliyle sürü baklnn içindeyiz. Ne kadar yanmzda hasta ve ölen olursa biz artk birbirimizden örenmi olacaz. Daha iyi günler kesinlikle bizi beklemiyor.

AILAMA ARTMALI

Bir hafta öncesine kadar Diyarbakrdaki hastanelerde 250 civarnda yatan hasta olduunu, bunlarn 65-75inin de youn bakmda olduu bilgisini veren Güldiken, bu rakamlarn ölüm oranlarnn yüksekliinin bir gösterdii olduunu kaydetti. Güldiken, 65 ya üstü kronik hastalarn bu virüse yakalanmalar halinde ölümle sonuçlanma riski çok fazla. Biz bu insanlar koruyamadmz sürece ölümler çok olacak. Artk günlük verilerin bir anlam kalmad, çünkü tam bir baklk sisteminin olduunu söylemek imkansz ve en az yüzde 85 alanma gerekiyordu. Bu haliyle nasl bir baklk gelitirmi olacaz, nasl virüse kar mücadele edeceiz? Daha çok ölerek, daha çok hastalanarak devam edeceiz. Belki de Nasl olsa önümüz bahar, ite açk alanlar olacak meseleyi doalna brakalm diye düünüyorlar eklinde konutu.

AIYI UNUTMAYALIM çARISI

Salk gibi önemli bir konuda gerçekleri halka anlatmak gibi bir sorumluluklar olduunu ifade eden Güldiken, u uyarlarda bulundu: A gibi koruyucu ve önleyicilikte hayati önemde olan bir argüman unutmamak gerekiyor. Unutmayalm, bu ülkede verem, dizanteri, çocuk felci gibi geçmite birçok insann canna mal olmu hastalklarn üstesinden gelebilmenin koulu koruyucu, önleyici tedbir olan ayd. A bu nedenle çok önemsediimiz bir argüman. A eksii olanlarn mutlaka a yaptrmalar ve kapal ortamlara mümkün oldukça girmemeleri gerekiyor. Giriliyorsa da mutlaka maskeyi kullanmak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git