Bir gözün bedeli 248 bin lira biçildi

Diyarbakır'da, tüketici mahkemesince, markette soda şişesinin patlaması sonucu gözünü kaybeden genç ile ailesine 248 bin 422 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Haberler 04.10.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 2. Tüketici Mahkemesi, 5 yl önce 16 yandayken markette soda iesinin patlamas sonucu sa gözünü kaybeden genç ve ailesine 248 bin 422 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Merkez Balar ilçesinde 5 yl önce babaannesi ve kardeiyle alveri yapmak için markete giden K.Ann (21) gözüne, soda almak istedii srada ienin patlamas sonucu cam parçalar isabet etti. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören K.A, sa gözünde görme yetisini kaybetti.

K.Ann ailesi, olay nedeniyle madur olduklar gerekçesiyle, avukatlar araclyla 2. Tüketici Mahkemesine soda firmas ve market yönetimi hakknda 3 milyon 300 bin liralk maddi ve manevi tazminat davas açt.

Soda firmas ve market yetkilileri de avukatlar araclyla, haksz ve hukuka aykr açldn ileri sürdükleri davann reddini talep etti.

- Yüzde 28 meslekte kazanma gücünü kaybetti

Davaya ilikin Adli Tp Kurumu Bakanl 3. htisas Kurulunca gönderilen raporda, madurun çalma ve meslekte kazanma gücü kayb orannn tespit ileminin yapld, buna göre yüzde 28 meslekte kazanma gücünü kaybettii bildirildi.

Ankara 1. Tüketici Mahkemesinin sunduu bilirkii raporunda ise olayn meydana gelmesinde daval taraflardan soda firmasnn yüzde 60, marketin yüzde 20 kusurlu olduklar, yüzde 10 kaçnlmazlk ve yüzde 10 da kötü tesadüf etkisinin olduu kanaatine varld belirtildi.

Mahkeme tarafndan gelen bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucu verilen kararda u deerlendirmede bulunuldu:

Davacnn sa gözünün kör olmasnda davallarn bilirkii raporlaryla sorumlu olduklarnn sabit olduu tespit edilmitir. Maddi zarar miktar olay tarihinden itibaren belirlenerek, söz konusu miktar üzerinden maddi tazminat talebine karar verilmitir. Taraflarn ekonomik, sosyal durumlar, hak ve nesafet ilkesi, olayda K.Ann sa gözünü ve yüzde 28 orannda meslekte kazanma gücünden kaybetmesi dikkate alnarak, davacnn manevi huzurunu doyurmaya yetecek ancak zenginlemesine de yol açmayacak miktardaki deerler üzerinden manevi tazminat talebinin kabulü kararlatrlmtr.

Mahkeme, maddi tazminat olarak soda firmasndan 136 bin 817 lira, market sahibinden 45 bin 605 lira, K.A. için 50 bin, anne ve babas için 10 bin, 3 kardei için de 6 bin lira olmak üzere 66 bin lira da manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Ana Sayfaya Git