Bir kez daha görüldü

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde vatandaşlar, su kanalının içerisinde nesli tükenme olan Fırat kaplumbağası buldu.

Haberler 09.07.2019 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede sadece Frat ve Dicle nehirleri ile ran, Suriye ve Iraktaki kollarnda bulunan yumuak kabuklu Frat kaplumbaas, Diyarbakrn Ergani ilçesine bal Dikentepe köyünde su kanalnn içinde görüldü. Kaplumbaann imdiye kadar gördükleri kaplumbaalara benzemediini belirten vatandalar, hayvanla ilgili yaptklar aratrmada Frat kaplumbaas olduunu anladklarn ve hayvan Doa Koruma Milli Parklar görevlilerine teslim edeceklerini söyledi.

FIRAT KAPLUMBAASI

Frat kaplumbaasn bulan vatandalardan Hasan Yldz, 20 yldr yaz aylarnda msr ve pamuk tarlalarn suladklarn kaydetti. Yldz, Bu süreçte birçok deiik hayvana rastladk ama daha önce böylesi bir hayvana rastlamamtk. Genel olarak kaplumbaalar biliriz fakat böylesi bir kaplumbaay belgesellerde bile görmedik. Söz konusu kaplumbaa cinsinin dünyada nadir bulunduunu ve kendi cinsindeki türlerinin giderek tükenmekte olduunu örendik. Bu sebepten dolay endie duyuyor ve gerekli yetkili birimlerin soyu tükenmekte olan kaplumbaay koruma altna almasn istiyoruz dedi.

Büyüklerinin boyu 1 metreyi ve 15 kilogram bulan ve hayatlarnn büyük bir bölümünü çamura gömülü olarak geçirmesi ile bilinen Frat kaplumbaas, geçtiimiz ay Diyarbakrn Bismil ilçesinde de görülmütü.

Ana Sayfaya Git