'Bir trafo tartışması, elektrik kesintisi tartışması başlamamalı'

MARDİN'de 13 ili kapsayan 'Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı'na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgedeki valilere seçim güvenliği konusunda talimatlar vererek, "Allah muhafaza bir trafo tartışması, elektrik kesintisi tartışması başlamamalıdır, tedbir alınmalıdır"dedi.

Haberler 13.05.2018 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, dün bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mardine geldi. Uluslararas Da Bisikleti Mardin Kupas Yarmasnn açln gerçekletiren Bakan Soylu, daha sonra özel bir otelde düzenlenen Seçim Bölge Güvenlik Toplantsna katld. Toplantda Bakan Soylunun yan sra, Mardin, Batman, Siirt, rnak, Diyarbakr, Tunceli, Elaz, Malatya, anlurfa, Adyaman, Bitlis, Mu ve Bingöl valileri, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlar da hazr bulundu. Toplantda seçim güvenlii hakknda alnan önlemleri anlatan çileri Bakan Soylu, her seçimin ve her dönemin karakteri, mevzuat, mahiyeti ve psikolojisinin birbirinden farkl olduunu belirterek, Dünyann ve uluslararas gündemin de takip ettii bir seçim sürecini yaayacaz. Seçim, halkn seçimidir. çileri Bakanl olarak, vatandamzn salkl bir ekilde, güvenlik zaafiyetine yol açmadan sanda gitmesini temin etmemiz lazmdedi.

VALLERE SEçM TALMATLARI

Toplantda bölgedeki valilere seçim güvenliine ilikin talimatlar veren Bakan Soylu, 24 Haziranda en önemli konunun; güvenliin bahane edilip, ifade özgürlüünün önüne geçilmemesi olduunu söyledi. Bölge valileri, jandarma komutanlar ve emniyet müdürlerine, YSKnn genelge ve kararlarn sürekli takip edip, mutlaka okumalar ve buna göre hareket etmeleri talimatn veren Bakan Soylu, YSKnn çkard genelgeler ve kararlar okunacak. Valiler, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlar ile kaymakamlar, ilçe emniyet müdürleri ve ilçe jandarma komutanlar bunu okuyacak ve deerlendirecektir. Bu yeni hükümet sisteminin ilk seçimi olacak. Bu nedenle de mevzuat itibariyle de bir takm yenilikler söz konusu. Yaanan gelimelerden, yaplan açklamalardan anlyoruz ki; daha ar bir sorumluluk bizi beklemektedir. Haliyle her zamankinden daha büyük bir dikkat ve özen göstermeliyiz. Seçim halkn seçimidir. in siyasi açdan sonuçlar, bizim bakanlk olarak görevimiz dndadr. Bizim görevimiz vatandan özgür iradesini herhangi bir aksakla meydan vermeden sanda yanstacak ortam oluturmaktadr. Bizim yapmamz gereken güveni temin edebilecek admlar atmaktr. Bu da sizin sorumluluunuzdadr. Bunun için gitmedik yer braklmayacak. çünkü bu memleket bunun acsn çok çekti. Onlar istiyorlar ki, terör örgütünün talimat verdii adamlar görev yapsnlar, istedikleri gibi tehdit etsinler, biz de aval aval bakalm. Öyle bir Türkiye kalmad, herkes bunu böyle bilsin. Terör örgütüne yaranacam diye söz söylemeye çalanlara güvenlik gerei olarak gerekli cevab vermek zorundayz. Vatandamz kendi hür iradesiyle oyunu verecektir. Eski Türkiye manzaralarn ve alkanlklarna kendi zihinlerinde tekrar yaatmak isteyenler hep olacaktr. Bunun için biz elimizden geleni yapacazdedi.

74 HELKOPTER VE 531 BN PERSONELLE SEçM GÜVENL

Seçim öncesi miting alanlarnda özel tedbirler olacan belirten Soylu, nsan için en kymetli mesailerden birisi, kendisini yönetecek kiiyi seçmesidir. Seçim çok kymetli bir dönemdir. Bizim yapmamz gereken, milletin bu kymetli döneminde güvenlii tahsis edebilmektir. Güvenliin esas özgürlüktür, güvenlik özgürlük için vardr. Seçim günü çileri Bakanlna bal birimlerin bütün izinleri her zaman olduu gibi kaldrlacak. Kampanya döneminde gerek insansz ve insanl hava araçlarmz, güvenlik acil durum merkezlerimiz, güvenlik istihbarat tekilatmz ve güvenlik kamera sistemleriyle anlk izleme yaparak, seçim güvenlii için gayret göstereceklerdir. Personellere de eitim verilecektir. Emniyet personeli, jandarma ve güvenlik korucular ile birlikte 531 bin personel görevinin banda olacaktr. 74 helikopter ve insansz hava araçlar da görev alacaktr. Küçük insansz hava arac olarak tabir ettiimiz droneler de kullanlacaktr. Olas provokatif eylemlere ilikin tüm birimlerdeki personeller tam kapasite ile görevlerinin banda olacaktr.

SBER SUçLAR çN ÖZEL ÖNLEM

Sosyal medyada terör örgütü propagandas vesaire ile siber suçlarn takibini yapmak maksadyla da ilgili birimlerin görevinin banda olacan kaydeden Soylu, Burada dikkat edilecek en önemli konu güvenlii bahane edip, ifade özgürlüünün önüne geçmemektir. Esas olan özgürlüü temin edebilmektir.dedi.

TRAFO UYARISI

Yeni bir trafo tartmasnn yaanmamas için valilerden bütün önlemlerin alnmasn isteyen Bakan Soylu, Mevcut güvenlik kameralarnn salkl çalmasna, sandk torbalarnn olduu depolarnn aydnlatlmasna ilikin tedbirler alnacaktr. 16 Nisanda hiçbir tartma olmad. Ama Allah muhafaza bir trafo tartmas, elektrik kesintisi tartmas balamamaldr, tedbir alnmaldr. Yukardan aa aydnlatma ve tüm kameralar kontrol edeceimiz hususlardan bir tanesidir. Seçim herhangi bir aksiliin telafi edilemeyecei bir hadisedir. Biz merkezden YSK ile sürekli irtibatta bulanacaz ve gelen bütün bilgileri teker teker size aktaracaz. Gerek seçim kanunu, gerekse YSKnn ortaya koyduu talimatlarn tamam arkadalarmz tarafndan gerek valiliklerimiz gerek güvenlik birimlerimiz tarafndan takip edilmelidir dedi.

AMERKADAN ÖRNEK VERD

Seçim güvenlii konusunun Türk demokrasinin en baarl olduu konulardan biri olduunu belirten Soylu, Amerika, seçim meselesini her seçimde eline yüzüne bulatran bir ülkedir. Tartmalar bitmez, dier seçim gelene kadar. Oysa Türkiye pazar günü seçimi yapar, pazartesi herkes olgunlukla iine balar. Türkiye de iki seçim vardr tartlan. 1946 ve 1982 referandumu. Bu iki seçimin dnda Türkiyenin tartt seçim yok.16 Nisan referandumunda çileri Bakanl olarak iyi bir snav verdiimizi düünüyorum. Bu seçim döneminin sonunda kazanan her eyden önce demokrasimiz, ülkemiz ve milletimiz olacak.diye konutu.

Ana Sayfaya Git