Birbirlerini suçladılar

İddianamede, yasa dışı eylemlere katıldıkları tespit edilen bazı kişilerin olaylarda "azmettirici" olarak dönemin HDP'li yöneticilerini işaret etti

Haberler 12.01.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014te meydana gelen, 37 kiinin hayatn kaybettii ülke genelindeki olaylarn faillerinden bazlar, sorgularnda dönemin HDP E Bakanlar ile parti yöneticilerinin çars üzerine eylemlere katldklarn söyledi.

Eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan da aralarnda bulunduu 108 sankl davann iddianamesinde, olay tarihinde sokaklarda terör faaliyetlerine katlan örgüt mensuplarnn beyanlar yer ald.

Kobani olaylar esnasnda 35 il ve 96 ilçede yaplan yasa d gösterilerde yer aldklar tespit edilen kiiler, sorgularnda azmettirici olarak dönemin HDPli yöneticilerini iaret etti.

Bu kapsamda yasa d eylemlere katld için hakknda ilem yaplan B.A, dava dosyasna giren beyannda HDP Genel Merkezi ile dönemin E Genel Bakan Demirtan çars üzerine eylemlere katldn belirterek, Parti genel merkezimiz ve e bakanmz tarafndan Suriyenin Kobani bölgesine ID terör örgütü tarafndan yaplan saldrlarn protesto edilmesi için çarda bulunuldu. çarya uyarak eyleme katldm. beyannda bulundu.

Benzer bir ifade veren sank A.K. da HDP e bakann (Demirta) çars üzerine deiik parti ve sivil toplum kurulularnn katlmyla kamuoyunda Kobani eylemleri olarak bilinen eyleme toplumsal duyarllm nedeniyle katldm. dedi.

Sank A.B. ise Demirtan çars üzerine DEAn Kobaniye saldrsn protesto etmek için eylemlerde yer aldn kabul etti.

Mu Terörle Mücadele ube Müdürlüünde ifadesi alnan H.Y, 8 Ekim 2014te, HDPnin sosyal medya hesaplar üzerinden eylemlere katlmalar yönündeki duyurusu üzerine harekete geçtiini ifade etti.

Sank M.S. olay tarihide yaplan sorgusunda, HDPnin alm olduu ve yapm olduu eylem çars üzerine parti yöneticisi olarak katldm. beyannda bulundu.

Yasa d eylemlere katldklar tespit baz kiiler de terör örgütü PKK tarafndan tehdit edildikleri için alanlara indiklerini iddia etti.

Sank E.P, Malazgirt lçe Emniyet Müdürlüündeki sorgusunda, Brüks isimli terör örgütü mensubu köyde her evden bir kiinin Malazgirte giderek eyleme katlacan söyledi. Ad geçen, daha sonra evime geldi. Evde oturduumu görünce bana neden eyleme gitmediimi sordu. Eer eyleme gitmezsem dier kz kardeimi de kaçracan söyledi. Ben de korktuum için Malazgirt merkeze geldim. ifadesini kulland.

ddianamede, söz konusu beyanlara ilikin u tespite yer verildi:

Terör içerikli eylemlerde bulunan ahslarn PKK/KCKya münhasr kii kiilerin, HDP yönetimi, MYK, e bakanlar ve yetkilileri ve yine dosyada üpheli olarak yer alan baz siyasi partilerin yönetimi tarafndan alnan ve üyelerine iletilen talimat, mesajlar dorultusunda sokaa çktklarn beyan ettikleri anlalmtr.

HDPL YÖNETCLER DDANAMEDE AZMETTRC OLARAK YER ALDI

Suriyedeki iç sava frsat bilen terör örgütü DEAn, Kobaniye (Ayn el-Arap) saldrmas üzerine Ekim 2014te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebalar, sokaa çkma çarsnda bulundu.

Bunun üzerine aralarnda stanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakrn da olduu 35 il ve 96 ilçede yasa d gösteriler balad. Terör örgütü PKKnn gençlik yaplanmas, kolluk güçlerinin yan sra sivilleri de hedef ald.

Olaylarda 37 kii hayatn kaybetti, 761 kii yaraland, 197 okul yakld, 269 kamu binas tahrip edildi, 1731 ev ve i yeri yamaland, 1230 araç ise kullanlamaz hale getirildi.

Kolluk kuvvetlerinin müdahalesinin ardndan olaylarn failleri yakalanarak haklarnda adli ilem balatld.

Saldrlarn yaand il ve ilçelerde adli süreç devam ederken Ankara Cumhuriyet Basavcl da sokaklarda terör estirenleri azmettirenlere yönelik soruturma balatt.

Bu kapsamda 35 il ve 96 ilçedeki soruturma dosyalar ile delilleri toplayan savclk, 25 Eylülde operasyon için dümeye bast ve Ankara merkezli 7 ilde 82 kii hakknda gözalt karar verildi.

Aralarnda dönemin HDP E Genel Bakanlar Demirta ile Figen Yüksekdan da bulunduu 108 kii hakknda iddianame hazrland.

Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, olaylarn azmettiricisi olmakla suçlanan sanklar hakknda, 38er kez arlatrlm müebbet ile binlerce yla varan süreli hapis cezas isteniyor.

Sanklar, 26 Nisanda ilk kez hakim karsna çkacak.

Ana Sayfaya Git