BirGün Gazetesi yönetim kurulu üyelerine Cumhurbaşkanına hakaret suçundan hapis cezası istemi onandı

BirGün gazetesi yönetim kurulu üyelerinden Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 11 ay 20'şer gün hapis cezası verildi. Denetimli serbestlik yolu ile de ceza ertelendi

Haberler 10.12.2015 - 17:22 Son Güncelleme : 10.12.2015 - 17:22

BirGün gazetesi yönetim kurulu üyelerinden Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 11 ay 20şer gün hapis cezası verildi. Denetimli serbestlik yolu ile de ceza ertelendi

BirGün yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğurun, Katil ve hırsız Erdoğan manşetinden dolayı Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

ADALETİN AYAĞI TOPALDIR. ER GEç GELECEKTİR

Duruşmada ilk olarak BirGün Yazıişleri Müdürü Berkant Gültekine savunma için söz verildi. Gültekin, Slogan manşet suç değil siyasi eleştiridir. İlk duruşmada da ifade ettik. Erdoğan hukuki olarak olmasa da siyasi olarak suçludur. Ülkedeki gençlerin ölümünden sorumludur dedi. Gültekin sözlerini, Eğer olumsuz bir karar olursa da şunu söyleyeyim; Adaletin ayağı topaldır. Er geç gelecektir ifadeleriyle tamamladı.

MANŞETİMİZİN ARKASINDAYIZ

Gültekinin ardından söz alan Can Uğur ise, Biz bu ülkede öldürülen genç çocukların ve evlerden çıkan paralarla ilgili kamuoyunun sesi olduk. Manşetimizin arkasındayız beraatimizi talep ediyoruz dedi.

Gazetecilerden son konuşan Barış İnce ise, Daha önce söylediklerimi tekrara gerek yok. Hırsız katil Erdoğan sloganı nedeniyle insanlar tutuklanmıştı. Buna ilgi çekmek istedik diyerek beraat talep etti.

Gazetecilerin ardından gazete avukatı Tolgay Güvercin söz aldı. Güvercin; TCK 299u iki sene önce bilmiyorduk. Neden? çünkü ifade özgürlüğü böylesine baskı altında değildi. Abdullah Gül ile başlayıp şimdiki cumhurbaşkanı ile devam eder şekilde madde baskı aracı oldu. Suçu cezayı tartışırız. Ama söz söylendiği için hapis tehdidi orantısızdır. TCK 299 niye çıktı? dedi.

Turgut Özal döneminde basında yer alan eleştirilerden ve davalardan örnekler veren Güvercin; Kişiler kendi düşünceleri ile kamuoyu yaratabilir. Eleştiri irrite edici olsa da kamuoyu yaratma hakkı önemli ve önceliklidir. Bu duruşmada bir ceza verilebilir. Hep söyledik; ifade özgürlüğü basın söz konusu ise sınırlandırılamaz ifadelerini kullandı.

Güvercin şöyle devam etti; Olaya haber olarak bakıldığında haberin yapıldığı dönemde tutuklamalar olmuştu. Haber bunu gündeme taşımıştır. Suç ve ceza yönünde bakılacak ise söz söyleminde ceza isteme doğru değildir. Burada Erdoğana yapılmış bir hakaret değil, o dönemdeki iktidara söylenmiş bir söz vardır.

Avukat Tolgay Güvercinin beraat talebinin ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

3 GAZETECİYE 11 AY 20ŞER GÜN HAPİS CEZASI

Karara göre, Sanıkların suç içindeki durumu dikkate alınarak 1er yıl hapis cezası verilmesine, eylem işlenme vasıtasına göre alenen gerçekleşmekte olduğundan 1/6 oranında artışa, sanıkların gazeteci kimliği nedeniyle cezada 1/6 indirim uygulanarak her bir sanığa 11 ay 20 gün hapsine karar verildi.

Ceza temyiz yolu açık olmak üzere ertelendi. (Birgün)

Ana Sayfaya Git