Bitlis'te FETÖ'nün darbe girişimi davası

Sözde "Bitlis sıkıyönetim komutanı" ilan edilen dönemin 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Afşar'ın da aralarında bulunduğu rütbeli 5 eski askerin yargılanmasına devam edildi.

Haberler 05.05.2017 - 08:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitliste Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriiminde sözde skyönetim komutan olarak listede ad bulunan dönemin 10. Komando Tugay Komutan Tugeneral Arif Settar Afarn da aralarnda olduu rütbeli 5 eski askerin yarglanmasna devam edildi.

Bitlis 2. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann ikinci durumasna tutuklu sanklar Arif Settar Afar, eski kurmay bakan Ercüment Takr, eski lojistik ube müdürlüünden sorumlu binba Akn Cellat, eski harekat ve eitim ube müdürü yüzba Halis Ikl ile sank avukatlar hazr bulundu.

Önceki durumada serbest braklan eski istihkam ube müdürü Taner Öztürk ise durumaya katlmad.

Sanklar, atl suçlamalar kabul etmeyerek mahkeme heyetinden tahliyelerini talep etti.

Durumada tank olarak dinlenen l Jandarma Komutan Albay Mustafa Gezer, 15 Temmuz gecesi konutundayken Afarn kendisini arayarak acil durum olduunu ve hemen makamna geçmesini söylediini belirtti.

Makamna geçtikten sonra Afar arayarak Terörle mücadele konusunda bir durum mu var? diye sorduunu aktaran Gezer, Bana, Türk Silahl Kuvvetlerinin yönetime el koyduunu, kendisinin de il genelinde skyönetim komutan olarak görevlendirildiini söyledi. Afar, beni merkez ilçe, ilçe jandarma komutanlarn da ilçelerinin skyönetim komutan olarak görevlendirdiini, görev yerlerinden ayrlmayarak emir ve talimatlarn beklememizi istedi. Ancak Afara bunun uygun olmadn söyleyerek telefonu kapattm. Ardndan ilçe jandarma komutanlarn arayarak tugaydan verilen emir ve talimatlarn yerine getirilmemesi yönünde emir verdim. diye konutu.

Afarn bir süre sonra yine kendisini arayarak operasyon için Hizan krsalnda bulunan Jandarma Özel Harekatn (JÖH) 2 timini gerektiinde kullanmak üzere il merkezine çekmesini istediini anlatan Gezer, mahkeme heyetine u bilgileri verdi:

Durumun farkna vardktan sonra telefonu kapattm. Kolordu komutan da beni arayarak Yanl anlalaca için timlerin Tatvan merkezinden geçmemesini, Yolalan Jandarma Komutanlnda bekletilmesini ve kanunlarn emrettii gibi davranlmas gerektiini söyledi. Afar ayrca ilçedeki yetkilileri tugayda toplamak için çaya davet ettiini, benim de ilçe jandarma komutanlarn arayarak yöneticilerin ilçelerdeki klalara çarmalar için emir vermemi istedi. Bunun uygun olmayacan söyleyerek telefonu kapattm.

Tank olarak dinlenen Bitlis Emniyet Müdürü Fatih Kaya ise 15 Temmuz gecesi korumasnn yanna gelerek tugaydan kendisinin çaya davet edildiini söylemesi üzerine Afar aradn belirterek, Afar, beni, MT müdürü ve vali yardmcsn durum deerlendirmesi yapmak üzere tugaya çaya davet etti. Kendisine hal ortada ve gelmiyoruz dedim. Bu saatte davetin uygun olmayacan, bunu kasten yaptn veya darbeciler tarafndan esir alndn, kendi iradesiyle konumadn kendisine söyledim. Herkesin durumdan haberi var sen televizyon izlemedin mi? diye sorup telefonu kapattm. Bize nazik davranarak oraya kapatacakt diye yorumluyorum. çünkü istihbar bilgiler dorultusunda Arif Settar Afarn skyönetim komutan olduunun bilgisini aldk. eklinde ifade verdi.

Sank avukatlar da müvekkillerinin suçsuz olduunu ileri sürerek tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, eksik evraklarn tamamlanmas amacyla durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git