Bölge Abluyaka Alındı

Adana'daki İncirlik Üssü ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda havalanan 72 savaş uçağının hava saldırısıyla başlattığı 'Zeytin Dalı' harekatında 3 güne girilirken, belirlenen hedeflerin yüzde 95'i imha edildi.

Haberler 22.01.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Suriyede 30 bin kiilik snr gücü kuracan açklamasyla Türkiye ile Suriye snrn bölgesinde yaanan hareketlilik önceki gün Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Kütahyada verdii Harekt sahada fiilen balad mesajnn ardndan saat 17.00de bombardmana dönüen Zeytindal harekat, önceki gece boyunca devam ettii gibi, gün boyu hava restekli kara harekatna geçildi.

Adanadaki ncirlik Üssü ve Diyarbakr 8. Ana Jet Üs Komutanlnda havalanan ve El Bab operasyonunda ehit olan 72 askeri temsil ettii belirtilen 72 sava uça Kilis ve Hatay semalarndan Afrine geçip, PYD-YPG/PKK ve DEA hedeflerine yönelik bomba yadrd.

ASKERLERE SEVG GÖSTERS

Bu srada Kilis ve Hatay snrndaki hudut karakollarndaki mevzilerden de obüs ve tanklarla top at yapld. Yaklak 1 saat youn bombardmann ardndan uçaklar üstlerine döndü. Ancak gece boyunca bölgeden Afrine top ve füze atlar yaplarak hedefler vuruldu.

ÖSO güçlerinin Afrine sevkiyat sürerken Türk Silahl Kuvvetleri de snra ynak yapt. Hassa ilçesinden askeri araçlarn geçii srasnda sokaa dökülen vatandalar, alklar, slklar ve tezahüratlarla moral verip sevgi gösterisinde bulundu. Tanklardaki askerler de vatandalara ayn ekilde alklarla ve el sallayarak karlk verdi. Kalabalktan bazlar ellerindeki Türk bayraklarn sallarken, bazlar da konvoyun geçiini cep telefonlaryla sosyal medya hesaplarndan canl yaynlad.

Asker sevkiyat da gece boyunca sürdü. çekicilere yüklü tanklar, güvenlik önlemleri arasnda Kilis Öncüpnar Snr Kapsna geldi. Tanklar tayan çekiciler, güvenlik önlemleri arasnda Suriyenin Azez ilçesine geçti. Hassa ilçesinin Yalangöz mevkine sabah saatlerinde gelen tank ve zrhl araçlar da Suriyeye geçti.

GÖZLEM NOKTALARINA ATI

Bu arada PYD/PKK, dlib gerginlii azaltma bölgesinde atekes gözlem noktalarndaki TSK unsurlarn hedef alyor. Bu nedenle gözlem noktasnda konulu TSK güçlerinin örgütün saldrlarna karlk vermek amacyla top atlar sürüyor.

Örgütün Afrinden Azeze saldrlar da devam ediyor. Frat Kalkan bölgesindeki konulu TSK birlikleri de terör örgütüne karlk veriyor.

ÖSO, Bear Esed rejimiyle temas eden alan hariç Afrin bölgesini çevreleyen muhaliflerin kontrolündeki Azez ve dlib ile Türkiye snrndaki cephe hatlarna sevkiyatlarn sürdürüyor.

AFRN çNDEK GELMELER

PYD/PKKnn Afrindeki askeri hastaneyi kapatt, örgüt üyelerini sivil hastanelerde tedavi etmeye hazrland örenildi.

Örgütün ayrca kentin dou ve kuzey mahallelerindeki kontrol noktalarn seyrekletirdii, teröristlerin sivil kyafetlere büründüü, baz alanlarda araçl devriyelerin gezdii bilgilerine ulald.

PYD/PKKnn sivilleri canl kalkan yaparak, Afrinden çkmak isteyenleri durdurmak için Esed rejimiyle anlaarak yollar kapatt daha önce ulalan bilgiler arasndayd.

Afrin kent merkezindeki sivillerin bu nedenle evlerinde gizlendii, PYD/PKKllarn bir ksmnn ise sivil kyafetlerle evlere girdii örenilmiti.

AFRN PKKNIN GAL ALTINDA

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012de çatmakszn PYD/PKKya devretmesiyle, örgütün iç sava boyunca en fazla yuvaland alanlardan oldu. Corafi yükseltileri nedeniyle Kilisin merkezi ve Hatayn önemli bölümü Afrindeki örgütün ate menzilinde kalyor. Örgüt uzun yllardr Amanos Dalarn Suriyeden Türkiyeye szmak için kullanyor. PYD/PKK, Suriyenin kuzeybatsndan Akdenize çkmak için de Afrine bel balyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Frat Kalkan ve dlib çatmaszlk bölgesini de tehdit ediyor.

Türkiye-Suriye snrnn yüzde 65i PYD/PKKnn igali altnda bulunuyor.

KLSE ROKET DÜTÜ

Öte yandan Kilisin Ekrem çetin Mahallesinde saat 01.40 civarnda Suriye tarafndan birkaç dakika arayla atelendii belirtilen roketler, iki ev ve bir i yerine isabet etti. Ahmet Rasim Mahallesinde ise bo bir alana roket dütü. Can kaybnn meydana gelmedii olayda yüzüne cam parçalar isabet eden bir kii hafif yaraland.

ASKER YASAK BÖLGE

Bu gelimenin ardndan Kilis Valilii Zeytin Dal Harekatnn sürdüü Suriye snrndaki baz bölgeleri, 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan etti. Açklamada öyle denildi: Kilisin merkez ilçe mülki snrlar içerisinde yer alan Akçabalar, Demirk, Doançay, Tahtal, Duruca, Beenli köyü ile Aa ve Yamaç mezralar, Hacipolu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneli, Maarack, çalkaya, Bulamaçl, Gözkaya, Gülbaba, çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve krsalnda, Zeytin Dal Harekatna kar olas terörist eylemlerden doabilecek zararlardan vatandalarmz korumak ve söz konusu terörist faaliyetlere kar gerçekletirilebilecek önleme harekatlarnn selameti bakmndan 20 Ocak saat 24.00ten itibaren 3 ubat Cumartesi günü saat 17.00ye kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilmitir.

REYHANLIYA 3 ROKET DÜTÜ

Hatayn Reyhanl ilçesindeki 3 farkl noktaya, saat 16.00 sralarnda Suriyenin Afrin bölgesi tarafndan teröristlerin att roketler dütü. Pnarba, Gültepe ve Mustafa Kemal Paa mahallelerine düen roketler korkuya neden oldu. lgili bölgelere polis ve ambulanslar sevk edildi. Olayda yaralananlarn olduu ve ambulanslarla hastaneye götürüldükleri bildirldi. Roketin dütüü mahallede park halindeki araçlar ile evler de zarar gördü.

GENELKURMAY DUYURMUTU

Genelkurmay Bakanlnn da önceki gece saat 17.35te resmi internet sitesinden açklama yaparak harekat duyurmasnn ardndan dünya kamuoyunun gözü de bölgeye çevrildi. Açklamada, Türk sava uçaklar Hatay snr hattnda Afrinin dalk bölgelerinde bulunan PYDye ait gözlem noktalar, mevziler ve verici istasyonlarn vurduu bildirildi.

HAREKET PLANLANDII EKLDE DEVAM ETMEKTEDR

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dal Harekt ile ilgili açklama yaymlad. Hareketin planland ekilde devam ettiinin belirtildii açklama özetle öyle: Bu kapsamda u ana kadar PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütleri tarafndan kullanlan snak, barnak, mühimmat deposu vb. 153 hedef ate altna alnm olup Zeytin Dal Harekt planland ekilde devam etmektedir. Harektn planlama ve icrasnda sadece teröristler ve bunlara ait barnak, snak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alnmakta olup, sivil/masum kiilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna sayg ile duyurulur.

PYDNN BÖLGEDEK HAREKETLL

Türkiyenin Afrindeki PYD/PKKya yönelik balatt askeri harekatn ardndan Bear Esed rejimi, Halep merkezindeki örgüt unsurlarnn Afrine yardm göndermesinin önünü açt.

AAnn Halep merkezindeki güvenilir kaynaklardan ald bilgilere göre, Esed rejimi, terör örgütünün igalindeki eyh Maksud mahallesinden Afrine takviye gönderebilmesi için kara yolundan geçi imkan salyor.

Örgüt, rejimin izniyle Halep merkezi Afrine balayan Nubul Zehra kara yolunu kullanmaya balad. eyh Maksud mahallesinden çok sayda PYD/PKKl, mühimmat yüklü araçlarla Afrin yönünde ilerliyor.

KARA UNSUNLARI AFRN çNDE

TSKya ait zrhl araçlar, özel kuvvetler ve piyade güçleri gibi unsurlar, Afrin topraklar içinde yaklak 5 kilometre kat etti. lerleme srasnda ciddi bir çatma yaanmad.

TEK HEDEF PKK/PYD

Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) Afrinli komutanlarndan Ebu Meryem, Afrin halkna sakin olma çars yaparak, sivillerin hedef alnmayacan yineledi.

Ebu Meryem, Zeytin Dal Harekatnda hedeflerinin siviller olmadna dikkate çekerek, tek dümanlarnn terör örgütü PYD/PKK olduunu ifade etti. Afrinli Komutan Ebu Meryem, nallah Afrine (merkezine) gireceiz. Halkmz sakin olsun. Kimseyi öldürmeye kalkmasn. Sivil insanlar vatandalarmzdr, insanlarmzdr. diye konutu. ÖSO ve TSKnn Afrin bölgesindeki ilerleyii sürüyor.

ORGENERAL AKAR VE KUVVET KOMUTANLARI, HATAYDA

Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanlaryla birlikte Hataya geldi. Genelkurmay Bakan Akar ve dier komutanlar, Zeytin Dal Harekatna katlan birliklerde denetleme ve incelemelerde bulundu.

ANLIURFA VALLNDEN BAYRAK çARISI

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) Afrine yönelik balatt Zeytin Dal Harekat kapsamnda, Hatay Valiliinin ardndan anlurfa Valilii de bölge halkndan ev ve i yerlerine Türk bayra aslmasn istedi. Valilikten yaplan açklamada, Ülkemizin güvenlii ve milletimizin huzurunu tehdit eden PKK/PYD/KCK ve DEA terör örgütlerini bertaraf etmek üzere, 20 Ocak 2018 Cumartesi günü saat 17.00de Türk Silahl Kuvvetlerimiz tarafndan Afrine yönelik olarak Zeytin Dal harekat balatlmtr. Harekat yapan Türk Silahl Kuvvetlerimize limizin maddi ve manevi desteini bildirmek anlamnda anlurfamz genelinde tüm resmi kurum, ev ve iyerlerimizde bamszlmzn ve milli birliimizin sembolü olan bayramzn aslmasnn önemli olduu görülmütür. Tüm anlurfal hemehrilerimizin bu konuya hassasiyetle yaklamasn ve desteini bekliyoruz denildi.

ÖRGÜT FLAMALARI YAKILDI

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarnn, Kilisin Gülbaba köyünden Afrine karadan girdii anlar görüntülendi. Snr geçen ÖSO güçleri, ulatklar köylerde bulduklar terör örgütü PKK/YPGye ait fotoraf ve flamalar atee vererek, yakt.

SINIRDA BAYRAK DAITILDI

Öte yandan Hatay Valiliinin çars üzerine Krkhan Kaymakam Mustafa Erkayran, Belediye Bakan Ayhan Yavuz, Cumhuriyet Basavcs Gökhan Kapaan, lçe Müftüsü Mekki Solmaz, Yalangöz bölgesinde ilçe sakinleriyle bir araya geldi. Bölgede Türk bayraklar datld. Krkhanllar da Türk bayraklarn ev ve i yerlerine ast. Reyhanl Belediyesince de ilçedeki evlere aslmas için bayrak datld.

Ana Sayfaya Git