Bölge baroları: Kürt sorununda çözümün tam zamanıdır

Tunceli'de toplanan bölge baro başkanları, Kürt sorununu çözme zamanının geldiğini belirterek, Türkiye’nin tüm sorunlarının demokratik ve eşitlikçi bir anayasa ile giderilebileceğini açıkladı.

Haberler 02.07.2019 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyaman, Ar, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakr, Hakkari, Mardin, Mu, Siirt, rnak, anlurfa ve Van baro bakanlar 29 Haziran Pazar günü Tuncelide bir araya geldi. Bölge ve ülke gündeminin ele alnd toplantnn ayrntlarna dair yazl açklama yapld.

çÖZÜMÜN TAM ZAMANIDIR

Açklamada, 31 Martta yaplan seçimlerin ortaya çkard sonuçlarn tüm politik aktörler tarafndan dikkatle incelenmesi ve ders çkarlmas gerektii belirtilerek, yllardr özellikle politik aktörlerin kulland ve seçim döneminde zirveye ulaan ayrtrc, kutuplatrc nefret söylemlerinin Türkiye halklar tarafndan karlk bulmadnn ortaya çkt ifade edildi. Gerilim üzerine bina edilen bu paradigmann terk edilerek, toplumun tüm farkl kesimlerini kucaklayan yeni bir dil ve buna bal olarak yeni politikalar ina edilmesinin kaçnlmaz olduu belirtilen açklamada, u ifadelere yer verildi:

Tam da bu noktada Kürt meselesi konusunda barçl yeni bir politika ihtiyac kaçnlmaz bir ekilde ortaya çkmtr. Tüm aktörlerin çözüm süreci olarak adlandrlan ve 2013-2015 yllar arasnda süren çatmaszlk ve müzekkere sürecinde önemli bir deneyim ve birikimi olmutur. Ayrm yapmakszn ve kimseyi suçlamakszn bu sürecin iyi yönetilmediini kabul ediyoruz. Ama ayn zamanda bu sürecin yeterince deerlendirilmedii ve kymetinin bilinmedii yönündeki eletirilere de katlyoruz. Bizler bütün eksikliklerine ramen bu sürecin çok kymetli olduunu, çatma çözümü konusunda önemli deneyimler ve birikimler saladn düünüyoruz. Dolaysyla bir kez daha bar denemenin tüm halklarmzn yararna olduunu ve çözümün tam zaman olduunu düünüyoruz.

YASAL BELRSZLK ORTADAN KALDIRILSIN

Açklamada, yarg uygulamalarndan görüldüü üzere snrlar belirsiz ve mulak bir terör tanm nedeniyle binlerce kiinin terör örgütü üyelii ile yargland ve cezalandna dikkat çekilerek, yasal belirsizlik halinin derhal ortadan kaldrlmas talep edildi. Barolar, eletiri snrlar içerisinde kalan; kiilik haklarna saldr içermeyen, iddeti tevik etmeyen fikirlerden dolay TCK 301, 216, 299 ve TMK 7/2 maddeleri kapsamnda soruturmalara ve kovuturmalara son verecek yasal düzenlemelerin yaplmasn istedi.

MADURYETLER GDERLMEL

Açklamada, yasal snrlarn dna taan suç ve cezann ahsilii ilkesini dikkate almayan idari uygulamalar neticesinde kamu hizmetine girme hakkn tümden ortadan kaldran güvenlik soruturmalar uygulamas toplumsal bir yarlmaya yol açt belirtilerek, bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmesi ve bu ayrmcla tabi tutulan kiilerin maduriyetlerinin derhal giderilmesi gerektii kaydedildi.

TÜRKYE YARGISI GÜVENLRLN YTRD

Türkiyenin son on yl yarg pratii açsndan içler acs olduu belirtilen açklamada, Türkiye yargs güvenilirliini tümüyle yitirmi, bu dönemdeki yarg kararlarnn hukukilii ve meruiyeti de son derece tartmal hale gelmitir. Yargya kar yeniden güven tesis edilmesi için öncelikle yargnn tarafszl ve bamszl konusunda gerekli yasal düzenlemeler yaplmaldr. Ayrca bu dönemde yarg eliyle yaratlan maduriyetlerin palyatif yöntemlerle çözülemeyeceini düünüyoruz. Bu nedenle devlete kar suçlar açsndan af düzenlemesi kesinlikle elzem hale gelmitir. Af, toplumsal bar salama açsndan da önemli bir mihenk ta olacaktr denildi.

YEN ANAYASA LE çÖZÜM MÜMKÜN

Açklamada, ifade özgürlüü kapsamnda kalan fikirleri nedeniyle hakknda yürütülen soruturma ve kovuturmalar nedeniyle tutuklu olan gazeteciler, STK temsilcileri, akademisyenler, siyasetçiler ve dier tüm madurlarn derhal serbest braklmas ve haklarnda derdest olan soruturma ve davalarn düürülmesi istendi. Demokratik ve eitlikçi yeni bir anayasa ile bütün bunlarn giderilebileceini belirten baro bakanlar, bunun Türkiye halklar ve demokrasisi açsndan aciliyet arz ettiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git