Bölge insanı mı hep kabahatli?

Neden Diyarbakır'a gelmiyor tartışmaları yapılan Bakan Fakıbaba, dün Diyarbakır'a günübirlik çıkarma yaptı. Fakıbaba, geçmişe atıfta bulanarak, "Sadece ve sadece Şanlıurfalılar, Diyarbakırlılar ve Mardinliler mi kabahatli? Bizim devlet olarak hiç kabahatimiz olmadı mı? Bunu da gözden geçirmemiz lazım."

Haberler 29.01.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, uzun süredir Bakan olduktan sonra, neden Diyarbakra gelmiyor yorum ve tartmalarn, özellikle çier kebabyla ilgili açklamasyla yaanan polemiin ardndan, dün Diyarbakra dair beklenen ziyaret gerçekleti.

VE FAKIBABA DYARBAKIRDA

Günü birlik anlurfa temaslarnn ardndan Diyarbakra gelen Fakbaba, ilk olarak Sur ilçesindeki tarihi çkalede bulunan Valilii ziyaret etti. anlurfal olan hemehrisi Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu tarafndan karlanan Bakan Fakbaba bir süre sohbet etti. Ak Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal, AK Parti MYK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ylmaz ile Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla ve l Bakan Süleyman Serdar Budakn da katlm gösterdii ziyaret esnasnda Fakbaba, mera yasann kalkmasna ilikin açklama yapt.

MERA YASAININ KALKMASI

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Hakkaride yapt konumasnda yayla yasann bu bahar aynda kalkacan söylediini hatrlatan Bakan Fakbaba, Hakkari, Ardahan, Idr, Kars illerini çok gezdim. nallah bu yl meralar açlacak. Meralarn açlmas demek, hayvan saymzn artmas demektir. Özellikle besicilik yapanlarn daha güzel bir ortamda bu ii icra etmesi demektir. Hayvanclkla ilgilenen kardelerimizin bu haberi beklediklerini biliyorum dedi.

DÜNÜ BIRAKMAMIZ VE BUGÜNE BAKMAMIZ LAZIM

Valilik ziyaretinin ardndan bir otelde sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle buluan Bakan Ahmet Eref Fakbaba, buradaki konumasnda Güneydou Anadolu Bölgesiin, Türkiyenin en önemli yeri olduunu belirterek, unlar söyledi:

Zenginliimiz olan, Kürdü, Türkü, Arab, Laz, çerkezi, ne kadar güzel bir ey. nsanlar buraya bakabilmek için, baka ehirlerde insanlar topluyorlar, bu güzellii yakalasnlar diye. Ama ayn insanlar, bu güzellii bozmak için bizi birbirimize düürüyorlar. Diyarbakr, anlurfa, Mardin çok önemlidir. Bizim birlik ve beraberliimiz özellikle bugünlerde o kadar önemli ki, birlik beraberlik içerisinde samimi bir ekilde kucaklayacak olursak, geçmie dönüp nerede hata yaptmz konumamz gerekiyor.

KÜRTLERN HAKLARINI SAVUNMUYORLAR

Sadece ve sadece anlurfallar, Diyarbakrllar ve Mardinliler mi kabahatli? Bizim devlet olarak hiç kabahatimiz olmad m? Bunu gözden geçirmemiz lazm. Samimi bir kardelik içerisinde u zor dönemeçten geçerken hep birlikte olmamz lazm. Bu güzel vatan hepimizin, hepimize yetecek zenginlie sahiptir. Dünü brakmamz ve bugüne bakmamz lazm. Yarn biz daha nasl mutlu olabileceiz, daha mutlu bir Diyarbakrda nasl yaayabileceiz, kardeçe kültürümüzü nasl yaayabileceiz? Bunlarn hesabn yapmamz lazm ve tartmalyz. Kavgayla insanlarn bir yere gidemeyeceini ve Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, Allahtan baka hiç kimsenin baa çkamayacan herkes bilmek zorundadr. Bizim kardeliimizi bozacak hedef nereden gelirse gelsin, vallahi bu hedefi balarna ykacamz bilmeleri gerekir.

KÜRTLER BENM CANIM, KARDEMDR

Birlik ve beraberlik mesaj veren Fakbaba, Diyarbakrllar mert ve dürüst insanlardr. Ama Diyarbakr öyle damgaland ki; Türkiyenin damgas olmad, sanki terörün damgas haline geldi. Diyarbakrllar bunu hak etmiyor. Demokratik ölçülerde insanlar tabii ki konuacaklar, problemlerini anlatacaklar. Bundan daha doal bir ey olabilir mi? Ama kalkp bunu bahane ederek ve imdi zaten bahane oluduu ortaya çkyor, kimse Kürdün hakkn korumuyor, yalan söylemesinler. Piyon olduklar u an ortaya çkmtr. Kürtler benim canm, kardeimdir. Ben onlar için canm vermezsem namerdim. Ama Kürtleri kullanarak bir eyler yapmaya çalanlar varsa onlarn karsnda Türkiye Cumhuriyeti aslanlar gibi cevap verecektir. Özellikle el ele verecek ve bu bölgenin kalknmas için projelerimizi yapmz. Konuarak deil, i yapm bir kardeiniz olarak yannzda olacam diye konutu.

L VALS GÜZELOLU KONUTU

Vali Hasan Basri Güzelolu ise Diyarbakrn 35 bin kaytl çiftçisiyle bitkisel ve hayvansal üretimle 5 milyar liray aan yllk geliriyle bir üretim merkezi olduunu söyledi. Silvan Projesinin çok hzl ve kararl bir ekilde devam ettiine iaret eden Güzelolu, unlar kaydetti:

nallah Silvan Projesi 2023te 235 bin hektar alana suyu ve bereketi getirecek. Kalknma ve zenginlii Diyarbakrmzla, insanmzla buluturacak. Her yl dorudan 1.2 milyar lira gelir salayacak olan, 300 bin insanmza yaad ve doduu topraklarda i salayacak olan kenti sadece Türkiye için deil dünya çapnda büyük bir üretim, tarm ve tarma dayal gda sanayi merkezi yapacak bir büyük projenin heyecan içerisindeyiz.

TOPLANTIYA KMLER KATILDI

Toplantya, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl Eitim Yaym ve Yaynlar Dairesi Bakan Osman Güzelgöz, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Müslüm Beyazgül, Tarm Reformu Genel Müdür Vekili Emin zol, Tarm letmeleri Genel Müdürü smail anl, Tarmsal ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu Bakan Hakan Kalender, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü smail Kemalolu, Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Biriik ile anlurfa, Diyarbakr l, lçe Tarm ve bal kurulu müdürleri ile tarm sivil toplum kurulular temsilcileri katld.

MSAK-I MLLDEN 15 TEMMUZA

Merkez Yeniehir Belediyesi tarafndan Büyükehir Öretmen Evinde düzenlenen Misak- Milliden 15 Temmuza panelinde ksa bir konuma yapan Fakbaba, FETÖnün PKKden daha tehlikeli bir olduunu dile getirdi. Fakbaba, FETÖ damgasn yemek dünyann en ahlaksz bir tabiridir, bu dorudur. Ülkenin gelecei için baz hatalar yaplmtr, onlardan ben gerçekten özür diliyorum. Bu örgüt gerçekten PKKdan çok daha tehlikeli olduunu iyi biliyorum. Hiç olmasa PKKy biliyorsunuz gidip yerinde ininden vuruyorsunuz. Ama bunlar öyle gizlenmilerdi ki Allah bizi kurtard. dedi.

TARIMSAL KURAKLIK YOK

Sur ilçesindeki temaslarnn ardndan AK Parti Diyarbakr l Bakanln ziyaret eden Fakbaba, yeni atanan l Bakan Serdar Budaku kutlad. Burada gazetecilerin sorularn yantlayan Fakbaba, son bir haftadr bölgede yaan yatan dolay tarmsal kuraklk tehlikesinin olmadn söyledi. Fakbaba, Bizim amacmz çiftçi Kayt Sistemini (çKS) kolaylatrmaktr. Bu konuda çalmalarmz var. Bunlar genileteceiz. u anda tarmsal bir kuraklk yoktur. Son 1 haftadr Dou ve Güneydoudaki ehirlerimiz yamur ald. Ama bana göre yeterli ya deildir. u an öyle bir riskimiz de yoktur. Allah korusun ilerde böyle bir risk olursa bakanlk olarak, sigortal olanlara sigortalarn ödemek zorundayz. Bir afet olduunda da hükümetimiz afet ile ilgili yardm ve desteklemeyi yapmaktadr. Ama dua edelim böyle bir kuraklk olmasn. DS tarafndn Diyarbakrda 2 barajn yapm hzlandrlyor. Kurak zamanlarda barajlardan istifade etmek hükümet olarak bizim görevlerimizin banda geliyor. dedi.

Bakan Fakbaba, AK Parti l Bakanlnn ziyaretinin ardndan, Diyarbakr ve anlurfada tarmsal alanda faaliyet yürüten kamu kurumlarnn yöneticileriyle toplant düzenledi.

SUR LçESN GEZD

Sur ilçesindeki ziyaretine Tarihi Ulu Camiinin bulunduu Gazi Caddesinde vatandalarla bir araya gelen Fakbaba, bir vatandan kendisine tespih hediye etmesini istemesi üzerine, bir tespih satn alarak hediye etti. Gazi Caddesinde vatandalarn sorunlarn dinleyen Fakbaba, restorasyonu devam eden tarihi çary da gezdi. Fakbaba, bir çay ocanda esnaf ile oturup çay içti.

Ana Sayfaya Git