"Bölgeyi yeniden imar edeceğiz!"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mardin'in Nusaybin ilçesinde çatışmalar nedeniyle 6 bin 182 adet ağır hasarlı ve yıkık binanın olduğunu belirterek, "Bir seneye kalmadan her şeyi olduğu gibi yeniden yapacağız" dedi.

Haberler 07.12.2016 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardine özel uçak ile giden çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekiye, Vali Mustafa Yaman brifing verildi. Valilikte basna kapal toplantnn ardndan gazetecilere açklama yapan Bakan Erolu, Olmasn istemediimiz ac olaylar yaand geçmite. Allah bir daha göstermesin. Kardeliimiz, birliimize zarar verecek kötü gün göstermesin. Ama, bu olay yaandktan sonra da yaplmas gereken, devletin burada yaralar sarmas, madur olan, sknts olan vatandalarn maduriyetini ve skntsn gidermesi. Bunu için de bir dizi projelerimiz ve hazrlklarmz var dedi.

Bakan Mehmet Özhaseki, Nusaybinde yaanan çatmalarda 6 bin 182 ar hasarl ve ykk bina olduunu, bunun dnda az hasarl yaplarn da olduunu ifade ederek unlar söyledi:

BR YILDA NA EDECEZ

Altyaps zaten çok iyi olmayan bir ortam var. Bir çok belediye bakan burada hizmet etmeyi, ehrin alt ve üst yapsn iyiletirmeyi düünmemiler. Baka türlü çalm kafalar. Terör örgütlerine yataklk yapmak gibi, onlara destek vermek, ilerini kolaylatrmak ve hatta lojistik üssü gibi belediyeleri kullandrmak gibi bir hata içerisine dümüler. Ben yllardr belediye bakanl yapan bir kardeinizim. Kendi çabamla, kendi ehrimde hiç altyap yokken, suyundan kanalndan balayarak yerin üstünde ne kadar i varsa, Paristen fark kalmayacak ekilde yaptm. Özel bir devlet korumas ve destei de yoktu. Sadece iyi niyet vard, çalma vard, gayret vard. Belediye bakan arkadalarmza çok i düüyordu. yi niyetli olduklar takdirde ehrin iç dinamiklerini hareket geçirerek, ehirlerin alt ve üst yapsn mükemmel hale getirebilirler.

HAZIRLIIMIZI YAPTIK

Mardinin bütün dünya tarafndan bilinen bir ehir olduunu söyleyen Özhaseki, Bunlar iyi niyetle kullandmz takdirde, bütün bu altyap sorunlar imdiye kadar kalmazd. Ne yazk ki zamannda bunlar yaplmam. Bir taraftan altyapy yapacaz, bir taraftan yklan evleri yapacaz. Bir taraftan yeil alanlar yapacaz. Bir taraftan okullar, sosyal donatlar, yeil ve spor alanlarn vesaire, hepsini yeniden ihya edeceiz dedi.

Bunlar masa banda planladklarn imdi halkn ne istediini öreneceklerini belirten Özhaseki, Orada evi yklan vatandan baka sorunlar var m? Bizden istekleri var m? Bizim yaptmz planlara ne diyorlar? Bunlar konuacaz. Bunlar konutuktan sonra bizim taslak halinde düündüümüz projeler, vatandalar tarafndan da evet benimseniyor ve seviliyorsa gerçekletirme aamasna geleceiz. Önümüzdeki günlerde çok ksa süre içerisinde bütün bu evlere, alt yapya balayacaz. Allah nasip ederse 1 seneye kalmadan her eyi olduu gibi yeniden yapacaz ve ihya edeceiz. Onun için bugün ilçemizi gezip tespitler yapacaz diye konutu.

NUSAYBNDE TEK TEK EVLERE GRLYOR

Bir gazetecinin, Nusaybinde sokaa çkma yasan sürdüü baz mahallerin olduunun ve tel örgülerle çekildiini hatrlatmas üzerine Bakan Özhaseki, unlar söyledi:

Nusaybinde tek tek evlere giriliyor temizlik yaplyor. Temizlikten kastmz, güvenlik güçleri evlere girilebilir mi diye bakyor. O bölgede terörü çkaranlar, insanlar rahatsz edenler, evlerden ayrlrken tuzaklar kurarak çkyorlar. çok kötü niyetli, oraya temizlemeye gelenler önce güvenlik güçleri, daha sonrada hafriyat ii ile uraacak içi kardelerimiz, ne yazk ki bombalarla karlayorlar. Bazlar da ehit oldu. O yüzden biraz daha titizlikle davranlyor. Hiç kimsenin canna, bir zarar gelmemesi için uralyor. O temizlikleri yaplma ii de hala devam ediyor. Uzayabilir, canmza bir zarar gelemsin. Bir tek kiinin burnu kanamasn, önemli olan bu. çocuklarmz öldü arkadalar. Küçücük çocuklarmz oynarken bomba patlad ve yavrularmz öldü. imdi oraya girerek, buray hemen temizleyelim diyerek o çocuklarn, içi arkadalarmzn ölmesine de göz yumamayz. O yüzden biraz ihtiyatl davranyoruz. Biraz geç olabilir ama inallah güç olmayacak. Bakan Mehmet Özhaseki daha sonra incelemelerde bulunmak üzere Nusaybin lçesine geçti.

Ana Sayfaya Git