Bombacı denildi beraat kararı!

DİYARBAKIR'da 2 yıl önce polis lojmanları yakınındaki evinde çok miktarda patlayıcı, kimya tüpleri, gaz maskesi, elektronik devre kartları, bomba yapımında kullanılan malzeme ve kılıçla yakalanan B.İ. (36), 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan beraat ederken, evinde ele geçirilen kılıç nedeniyle 5 ay hapis ve 400 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Haberler 12.12.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, 5 Eylül 2015 tarihinde polis lojmanlar yaknndaki binada oturan B..nin, DEA terör örgütüne mensup önemli biri olduu, evinde bomba düzenei hazrladn ve önümüzdeki günlerde eylem yapaca ihbar yapld. Operasyon yaplan evde, cam tüp içindeki kimyasal maddeyi balkonun atk su giderine döken B.. gözaltna alnrken, evin laboratuvara dönütürüldüü tespit edildi. Evde çok miktarda kimyasal kat ve sv madde, torpil, ölçekli cam kap, cam çubuk ve ie, plastik ve cam numune alma tüpleri, gaz maskesi, patlayc yapmnda kullanlabilecek malzemeler, dinamit görünümü verilmi üzerinde elektronik devre kart bulunan saat, elektronik devre elemanlar, el yapm ve fabrikasyon elektronik devre kartlar, çok sayda cep telefonu ve 42.5 santimetre uzunluunda sivri uçlu bir klç bulundu.

Gözaltna alnan B.. tutuklanrken, kat, sv ve toz halde elde edilen maddelerin patlayc yapmnda kullanlabilen maddeler olduu tespit edildi. Hazrlanan raporda, asit içerikli madde ve aseton kartrlmas ile TATP adl el yapm patlayc üretilebilecei, sodyum benzoat ve potasyum klorat içerikli patlayc madde karmnn, torpillerin içinden temin edilerek, ana patlayc madde olarak kullanlabilecei kaydedildi. Ele geçirilen maddenin önemsiz tür ve miktarda patlayc kapsamnda olmad belirtilen raporda, elektronik devre kartlar ve dinamit görünümlü, üzerinde elektronik devre kart bulunan saatli bomba görüntüsü verilen masa saatinin, bir bomba düzeneinde anahtar sistemi olarak kullanlabilecei ifade edildi. Raporda, öyle denildi:

Ülkemizde geçmite terör örgütü mensuplarnca yaplan bombal eylemlerde, asit içerikli maddeler ile asetonun belirli oranlarda kartrmas ile kolaylkla üretilebilen, TATP ad verilen oldukça güçlü bir el yapm patlayc maddenin kullanld bilinmektedir. Pembe plastik kutu içerisinden elde edilen 110 gram arlndaki patlayc maddenin önemsiz tür ve miktardaki patlayc maddeler kapsamnda olmad tespit edilmitir. El yapm elektronik devre kartlarnn bir bomba düzeneinde anahtar sistemi olarak kullanlabilecekleri, elektronik devre elemanlarnn bomba düzeneinde anahtar sistemi hazrlamakta kullanlabilecekleri, saatli bomba imaj verilen masa saatinin zaman ayarl elektronik anahtar sistemi olarak kullanlabilecei tespit edilmitir.

PATLATMA DENEMESN CEP TELEFONUNA KAYDETM

Arama srasnda B..nin kulland el konulan dizüstü bilgisayarnda zaman ayarl elektronik devreleri gösteren fotoraflar,çok sayda video ve ses dosyas, Küresel cihadn Türkiyeli fedaileri videosu ile çok sayda elektronik devre emalar ve elektronik derslerine ilikin videolar bulundu. Bilgisayarda ayrca Usame Bin Ladinin hayatn anlatan kitap, Suriye ve Filistinde öldürülen ve ikence yaplan kiilerin fotoraflar, uzun namlulu silahlarn sökülüp taklmas fotoraflar, cihat ve ahadeti anlatan çatma bölgelerinde ölen kiilerin fotoraflar, bir bombann yerletirilme, yanma ve patlama anlarn gösteren video ile DAE terör örgütü üyelerinin bomba düzenei kullanarak öldürdükleri kiilerin ölüm anlarn gösteren videolar bulundu.

B..nin cep telefonunda ise arama yaplan evinin salonunda, patlayc düzenei hazrlayarak, zaman ayarl ekilde patlatt görüntüler bulundu. Ayrca DEA terör örgütü mensuplarnn esir aldklar 10 kiiye patlayc yerletirdikleri, güçlendirilmi patlaycy ateledikleri, 10 kiinin ceset parçalarnn havaya ve geni bir alana yayld görüntüler çkt.

Polis raporunda B..nin özellikle patlaycnn etkisini örenmek için bu çeit videolar seçtiinin tespit edildii belirtildi.

SAVCI: DEA ÜYES OLARAK CEZALANDIRILSIN

B.. hakknda silahl terör örgütüne üye olma ve bçak veya dier aletleri izinsiz olarak bulundurma suçlarndan 16 yla kadar hapis istemiyle iddianame hazrlad. ddianamede, üphelinin DAE terör örgütü faaliyeti çerçevesinde ilenecek eylemlerde kullanlmak üzere bomba yapmaya çalt belirtildi.

Evde bulunun kimyasal maddelerin patlatlmaya hazr bomba olmad raporu nedeniyle .B., hakknda bu suçtan dava açlmad.

Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde yarglanrken tahliye edilen B.., DEA terör örgütü ile ilgisi olmadn, hobi amacyla elektronik malzemeleri bulundurduunu, amatör olarak kimya ile ilgilendiini, kimyasal maddeleri internet üzerinden aldn anlatrken, Ulatrma Bakanlnn düzenledii tehlikeli madde güvenlik danmanlk uzmanl snavna hazrlanyorum. Bakanln istedii mecburi eitim için kayt yaptrdm. Aramada bulunan cep telefonlarn atmaya kyamadm için evde bulunduruyorum. Telefonlar bomba düzenei ateleme veya uzaktan kumanda olarak kullanmadm. 2 üniversite bitirdim. Halen Almanca bölümünde örenciyim. Evde kendimi gelitirmeye dönük çalmalar yapyordum. Bilgisayarmdaki görüntüler haber sitelerinde izlediim görüntülerdir. Terör örgütüne bomba hazrlamak gibi bir niyetim yok dedi.

Sann ablas A.. ve aabeyi M.. ise evde bulunan baz malzemelerin kendilerine ait olduunu, ancak bunlarn bomba yapmnda kullanmak amacyla almadklarn söyledi. Savc, B..nin cezalandrlmasn ve tutuklanmasn istedi.

2 Mart 2017 tarihli durumada kararn açklayan mahkeme, B.., silahl terör örgütüne üye olmak suçundan beraat etti ancak, evde bulunan klç nedeniyle 5 ay hapis ve 20 gün adli para cezasna çarptrld. Bu ceza ertelendi.

STNAF MAHKEMES KARARI BOZDU

Cumhuriyet Savcs terör örgütü üyeliinden ceza verilmedii için ,sank B..nin avukat ise evde bulunan klç nedeniyle ceza verildii için istinaf bavurusu yapt.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4üncü Ceza Dairesi,usul ve esasa ilikin herhangi bir hukuka aykrlk bulunmad gerekçesiyle savcln istemini reddetti. Ele geçirilen klca benzeyen bçan sana ait olduuna dair kesin kant olmad gerekçesiyle bu verilen ceza karar bozuldu.

B..nin yeniden 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde yarglanrken, bçak ve izinsiz maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçundan daha önce 5 ay hapis ve 20 gün adli para cezas verilen B..nin beraatine hükmetti. Kararda evin duvarna asl klç eklindeki bçan sana ait olduuna dair savunmasnn aksini kantlar delil bulunmad kaydedildi.

Ana Sayfaya Git