Borç erteleme müjdesi!

Ticaret Bakanı Pekcan'dan Diyarbakır'da "esnafın kredi borcuna erteleme” müjdesini verdi. 1 milyon 300 bin esnafın 13 milyar kredi borcu, haziran sonuna ertelendi

Haberler 05.02.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, dünyada dorudan yatrmlarn yüzde 42 azald süreçte, Türkiyenin ocakkasm döneminde 6,1 milyar dolar dorudan yabanc yatrmc aldn belirtti. Pekcan, Bugün müjdeli haberle geldik. Düük faizli kredi kullanan, TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan yaklak 1 milyon 300 bin esnafmzn 13 milyar kredi borcu haziran ay sonuna kadar ertelendi dedi.

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, çeitli incelemelerde ve temaslarda bulunmak üzere Diyarbakra geldi. Bakan Pekcan, temaslar kapsamnda beraberindeki AK Partili Diyarbakr milletvekilleri ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken ile Vali Münir Karalolunu ziyaret etti.

Ziyarette gündeme ilikin deerlendirmede bulunan Bakan Pekcan, Türkiyenin pandemi sürecini hem salk hem de ekonomi alannda dier ülkelere oranla baarl yürüttüünü söyledi. insanlar ve esnafn bu dönemde yaadklar zorluklarn farknda olduklarn anlatan Pekcan, verilen destei de sralad. Bakan Pekcan, Hem Sanayi ve Ticaret Odas hem de Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii ile toplant yapacaz. Onlarn sorun ve taleplerini dinleyeceiz. Dünya, pandemi nedeniyle hem salk hem de ekonomik olarak çok zorlu bir süreçten geçiyor. Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde bu süreci hem salk hem de ekonomik alanda aslnda dier ülkelerden ayrarak çok baarl bir ekilde yürütüyoruz. insanmzn, esnafmzn bu dönemde yaadklar zorluklarn da farkndayz. Devlet olarak, bata Sayn Cumhurbakanmz ve bakanlmz olmak üzere yanlarnda olduumuzu her an hissettirmek için gayret sarf ediyoruz diye konutu.

DÜNYA EKONOMK DARALMADA ETKLENM DURUMDA

Bakan Pekcan, ekonomik istikrar ve kalknma paketi çerçevesinde hem istihdama hem vergiye hem finansmana yönelik destekleri duyurduklarn hatrlatarak, unlar söyledi:

Cumhurbakanmz 14 Aralkta esnafmza yönelik 3 ay süreyle 1000 lira gelir kayb destei, büyük ehirlerde 750, dier ehirlerde de 500 lira olmak üzere kira destei yardm açklad. Geçtiimiz günlerde cafe ve restoranlarda cirosu 3 milyon liraya kadar olan iletmelerin ciro kayb yüzde 50 ve üzeri olan iletmelerde ciro kaybnn yüzde 3ü kadar 2 bin liradan az, 40 bin liradan çok olmak üzere gelir kayb desteini devreye aldk. çinde bulunduumuz süreçte bütün dünya ekonomik daralmada etkilenmi durumda. IMFnin en son açklad rakamlara göre, 2020 ylnda dünya ekonomisinin yüzde 3,5 küçülecei, bizim en büyük ticaret ortamz olan AB ülkelerinin yüzde 7,2 küçülecei, Japonyann yüzde 5,1, Almanyann yüzde 5, ABDnin yüzde 3,5 küçülmesinin beklenildii 2020 ylnda biz üçüncü çeyrekte göstermi olduumuz yüzde 6,7 büyümeyle IMF tarafndan 2020 yln pozitif büyümeyle kapataca az sayda ülkelerden olduumuz ve Türkiyenin büyümesi yüzde 1,2 beklenildii açklanm bulunmakta. Bunu bütün i dünyamzla sanayicilerimizle üreticilerimizle ihracatçmzla her insanmzla birlikte gerçekletiriyoruz.

1 MLYON 300 BN ESNAFIN KRED BORCUNA ERTELEME

Tedbirleri brakmadan koronavirüs vaka saylarnn azaltlmasnn önemli olduunu aktaran Bakan Pekcan, TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan yaklak 1 milyon 300 bin esnafn 13 milyar borcunun haziran ay sonuna kadar ertelendii duyurdu. Bakan Pekcan, unlar söyledi:

Son günlerde mutasyonla ilgili çekingenliimiz var. Yoksa bu kstlamalar devlet olarak kim ister ki yapmay? Mecburiyetten kaynaklanan bir süreç. çinde bulunduumuz sürece de ekonomimizi en az etkilenecek ekilde atlatmak için el bilirliiyle gayret halindeyiz. Bu süreçte Türkiye, ihracatta üçüncü çeyrekte yüzde 33,4 büyüme gerçekletirdi. Son çeyrekte de önceki çeyree göre yüzde 18,4 büyüme gerçekletirdik. lk defa çeyreklik dönemde ihracatmz 51,2 milyar dolar seviyesine ulat. 2020 yl ihracatmz orta vadeli hedefimizin üzerine çkarak, 169,5 milyar olarak gerçekletirdik. çok ükür, ocak aynda da bu trendimiz devam ediyor. 15 milyarn üzerine çkarak, ocak ay ihracat olarak en yüksek rakam yakaladk. Diyarbakr özelinde çalmalarmz devam ediyor. Esnaf ve sanatkarlar, TESKOMB araclyla düük faizli kredi kullanyorlar. Kredinin toplam tutar 68 milyar dolara ulat. Bunun sadece 42 milyar dolar 2020 ylnda verildi. Bu kredilere baktmz zaman Diyarbakra 484 milyon TL kredi verdik. Bugün müjdeli haberle geldik. Düük faizli kredi kullanan, TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan yaklak 1 milyon 300 bin esnafmzn 13 milyar kredi borcu haziran ay sonuna kadar ertelendi. nallah pandemi sürecinin atlatlmasyla beraber kaldmz yerden çok daha hzl ve güçlü ekilde devam edeceiz.

OCAK-KASIM DÖNEMNDE 6,1 MLYAR DOLAR DORUDAN YABANCI YATIRIMCI

Türkiyenin, dünya ekonomisindeki gelimeler, tedarik zincirlerinin yön deitirmesiyle jeopolitik konumu ve tüketici pazarlara yaknl, Avrupa Birlii (AB) standartlarnda kaliteli üretim altyaps, eitimli i gücü ve rekabeti ile küresel tedarik zincirlerindeki deiimde dijitallemeye yatknlyla daha fazla yer alacana vurgu yapan Pekcan, öyle konutu:

Dünyada dorudan yatrmlarn yüzde 42 gibi azald bir dönemde Türkiye, ocakkasm döneminde 6,1 milyar dolar dorudan yabanc yatrmc alm bulunmakta. Bunun da önümüzdeki reform paketiyle beraber çok ciddi oranda artacan ön görüyoruz. Ticaret Bakanl olarak son 2 ylda Diyarbakra 3,7 milyon TL ihracat destei verdik. Diyarbakra bizi mahcup etmedi. Yüzde 16,4 ihracat artyla 255 milyon dolar ihracat gerçekletirdi. nallah 2021de bu rakamlar artrarak sürdüreceiz. Bakanlmzn kadn giriimcilere destekleri var. Kadn giriimcilerin kooperatiflemesine yönelik verdiimiz hibe destekleri var. Kadn kooperatifleri için 150 bin lira olan desteklerden Diyarbakrda 5 kooperatif yararland. 2021de de bu desteklere devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git