Borç yüzünden köy karanlıkta!

Diyarbakır'ın Hani ilçesinin Çardaklı Mahallesi'ne bağlı Gaybiyan küme evlerinde, faturalarını ödeyemeyen 10 evden dolayı 40 hanelik mahallenin tümünün elektrikleri bir haftadan bu yana kesilmiş durumda.

Haberler 23.01.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan uygulamadan dolay çektikleri skntlar dile getiren mahalle sakinleri, duruma tepki gösterdi.

Mahalle sakinlerinin iddialarna göre çevrelerinde gelir düzeyi düük olan yaklak 10 ev, elektrik faturalarn ödeyemiyor. Ödenmeyen faturalardan dolay Dicle EDA ekipleri tarafndan trafo sökülerek 40 hanelik mahalle elektriksiz braklm durumda.

Elektriimiz olmadndan dolay sular da akmyor

Geçen haftadan bu yana mahalleye elektrik verilmediinden dolay çektikleri skntlar aktaran köy sakinlerinden Sabri Kaçmaz, Bir haftadr elektriimiz yok, bütün köy perian durumdayz. Büyükba hayvanlarmz var, suyumuz da var ama elektriimiz olmadndan sudan faydalanamyoruz. Yaknda dere de var. Ama kanalizasyon suyu dereyle birletii için suyu içilmiyor. diyerek maduriyetlerini dile getirdi.

Kaçmaz, Köyümüzün Muhtar Dicle EDAa bavuruda bulundu. Köyde maddi durumu düük baz aileler, elektrik faturalarn yatramadndan dolay bir haftadr bütün köyün elektriini kesmiler. Bavurumuza binaen gelmeyeceklerini söylediler. Bu yüzden perian durumdayz. ifadelerini kulland.

32 yl önce 45 hanelik mahallelerine çekilen elektriin bir haftadr kesik olduunu söyleyen Ali Kaçmaz, Elektrik direklerinde bir arza olduunda, tehlike arz ettiinden dolay müdahale edemiyoruz. 10 aile imkanszlktan dolay borcunu ödeyemediinden dier 30 hanenin de elektriini kestiler. Dere suyunu içemediimizden su ihtiyacmz arabalarla ehirden getirtmek zorunda kalyoruz. eklinde konutu.

21inci yüzylda yayoruz, teknoloji çandayz ama elektrik yok

Karanlk ortamda ders çalamadn belirten Mehmet Kaçmaz ise, Üniversite örencisiyim, snavlara hazrlanyorum. Snavlara 5 ay kalm, elektriimiz kesildiinden dolay ders çalamyorum. Maduruz, maduriyetimizin duyulmasn istiyoruz. Geceleri odun sobasnn kurulu olduu bir odada bütün aile birlikte oturuyoruz, baka bir odaya geçemiyorum. 21inci yüzylda yayoruz, teknoloji çandayz ama elektrik yok. diye yaknd.

Elektriksizlikten dolay susuz kaldklarn ifade eden Ali Kaçmaz, Elektrik ve su yok, perian bir durumdayz. çamarlarmz ykayamyoruz, du alamyoruz, yazktr. Dere suyu kanalizasyon ile kartndan dolay salkszdr. Elektrik olmadndan su kulemiz de durmu. Yetkililerden rica ediyorum, sorunumuzu çözsünler. talebinde bulundu.

çocuumuz hastalanrsa DEDA sorumludur

Olabilecek salk sorunlarndan Dicle EDA sorumlu tutan Seyfettin Kaçmaz ise, Köyümüzde Elektrik yok, su yok, evde çamarlar ykanmyor, skntlarmz büyük. Burada bir çoumuz hayvanclkla urayoruz. Su olmadndan dereden yararlanyoruz. Haniden gelen dere suyu da kanalizasyonla kart için içilmiyor, hastalk yapyor. Yarn bu dere suyundan birimiz zarar görürse DEDA sorumlu tutarz. dedi.

Dereden tedarik ettikleri sudan kaynakl olarak hastalklarn ba gösterdiini hatrlatan Hüseyin Kaçmaz, Dereye 16 yldr kanalizasyon suyu karyor. Ondan dolay çocuklarmz hasta oluyor, astm oluyor, kaç sefer oldu hastaneye götürdük. ifadelerini kulland.

Konuyla ilgili Dicle EDA yetkilileri ise u anda herhangi bir resm açklama yapamayacaklarn söylediler.

Ana Sayfaya Git