Bu akşam Kadir Gecesi

Bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen ve Ramazan ayına değer veren mübarek Kadir Gecesi bu akşam tüm İslam aleminde idrak edilecek.

Haberler 31.05.2019 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bin aydan daha hayrl olduu belirtilen Kadir Gecesi, Kurann Allah tarafndan Cebrail Aleyhisselam araclyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed -sellallahü aleyhi ve sellem-e vahyedilmeye baland gecedir. Kurn Kerimde Kadir Gecesiyle ilgili geçen ayet-i kerimeleri ve bu geceyle ilgili rivayet edilen hadis-i erifleri, gecenin alametlerini Söz Haber olarak, sizler için derledik.

HABER MERKEZ

On bir aydan daha hayrl olan, kurtulu gecesi olarakda kabul edilen Kadir Gecesi Diyanet leri Bakanlnn dini günler takvimine göre bu yl 31 Mays cuma gecesine denk düüyor. Yani bu akam idrak edilmesi ön görülüyor. Ancak, Kadir Gecesinin tarihi tam olarak bilinmiyor. slam alemindeki en kutsal gece saylan Kadir Gecesi alimlere göre Ramazan aynn son 10 gününde aranlmas gerektiini belirtiyor.

KADR GECES NE ZAMAN?

Kadir gecesinin bu son on gün içinde tekli saylardan oluan bir günde sakl olduuna inanlyor. Haliyle de Ramazann son on günündeki 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek sayl gecelerde aranmas gerekiyor.

Kadir Gecesi, Hazreti Muhammedin (S.A.V) ümmetine mahsustur, baka peygamberlere Kadir Gecesi gibi faziletli bir gece verilmemitir. Bir hadis-i erif meali öyledir: (Allahü tel, Kadir Gecesini ümmetime hediye etti, baka ümmete vermedi.)

KADR GECESNN ALAMETLER

Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için u tarifi yapyorlar; Kadir gecesi, açk ve sakin olur, ne scak, ne de souk olur. Ertesi sabah güne, kzl olup, uasz doar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen limler de olmutur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatr: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu deildi, tatl ve ho idi.

ALMLERE GÖRE KADR GECES NE ZAMAN?

mam- arani hazretleri, kendi kefini bildirmi ve (Ramazan, pazar günü balarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Sal balarsa 27. gece, perembe balarsa 25., cumartesi balarsa 23., pazartesi balarsa 21., çaramba balarsa 19., cuma balarsa 17. gecedir) buyurmutur.

Ebül Hasan Harkani de öyle anlatyor: Bülu çamdan beri Kadir gecesini hiç kaçrmadm. Ramazan aynn ilk günü pazar günü baladnda, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü baladnda, 21. gece olurdu. Sal günü baladnda, 27. gece, çaramba günü baladnda, 19. gece, perembe günü baladnda, 25. gece, cuma günü baladnda, 17. gece, cumartesi günü baladnda, 23. gece olurdu.

KADR GECESNE RASTLAMAK çN NE YAPMALI?

Ramazann her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanm olur. Her gün en az unlar yaplmal:

1- Yats namaznda zamm sure olarak Kadir suresini okumal.

2- Kadir gecesi okunacak duay okumal.

3- Bir iki sayfa Kuran- kerim okumal.

4- lmihalden bir iki sayfa okumal.

5- Az da olsa sadaka vermeli.

6- Gece seher vakti, iki rekat namaz klp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o limlerin hürmetine dua etmelidir.

7- Gündüzü de gecesi gibi kymetli olduu için gündüzleri de deerlendirmelidir.

KADR GECES çN PEYGAMBERMZN ETT DUALAR

Hazreti Muhammed bu gecenin fazileti hakknda öyle buyurmutur:

-Kim ki, faziletine inanarak ve mükfatn Allahtan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmi günahlar balanr.

Kadir gecesinde Allah rzas namaz klmak, Kuran okuyarak duayla ibadet etmek öneriliyor. Peki hangi duay okumal?

Hz. Aie validemiz demitir ki; Raslullah (sas)e: - Ey Allahn Raslü! Kadir gecesine rastlarsam nasl dua edeyim? diye sordum.

Raslullah (sas):

- Allahümme inneke afüvvün tühbbül-afve fafu ann: Allahm sen çok affedicisin, aff seversin, beni affet. diye dua et, buyurdu (Tecrd-i Sarih Tc. VI, 314).

KADR GECES NASIL BADET ETMEL?

Kadir Gecesini, namaz klarak, Kurn- Kerim okuyarak, tevbe, istifr ederek ve dua yaparak deerlendirmeli. Üzerinde namaz borcu olanlarn nafile namaz klmadan önce hiç deilse be vakit kaza namaz klmalar daha faziletlidir. Kazas yoksa nafile klar.

Süfyan- Sevr: Kadir Gecesi dua ve istifar etmek namazdan sevimlidir. Kurn okuyup sonra dua etmek daha güzeldir. demitir.

Bu gecenin öyle bir an vardr ki o anda yaplan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli an yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istifar ile geçirmek gerekir. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azndan teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

KADR GECES HADSLER

Allah Resulü (sas) bu geceyle ilgili olarak bizlere unlar söyler: Kim inanarak ve srf Allah rzas için Kadir Gecesinde kalkarsa geçmi günahlar balanr. buyurur. Demek ki, bu geceyi deerlendirmenin birinci art kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Allah Resulü (sas) namaz klm, Kuran okumu, dua ve tefekkürde bulunmutur. Yine Allah Resulü (sas): Kadir Gecesi yats namaznda cemaatte hazr bulunan ondan nasibini almtr. buyurur.

Bir ayet - O geceyi bilir misiniz?

Biz onu (Kuran) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayrldr. O gecede, Rabblerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her i için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin douuna kadar. (Kadir, 1/5)

Bir hadis - Bir ömre bedel gece

Hz. Peygamber (aleyhissaltu vesselm)e ümmetinin ömrü gösterilmi. Reslullah (aleyhisseltu vesselm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle ksa olduu için, amelde onlarn uzun ömürde ilediklerine yetiemezler diye bu ömrü ksa bulmu. Bunun üzerine Cenab- Hak bin aydan hayrl olan Kadir Gecesini vermitir. Muvatta, tikaf 15, (1, 321).

KADR GECES NAMAZI KAç REKAT?

Kadir Gecesi namaz 4 rekat olarak klnr.

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi.

2. Rekatta: Fatiha ile 3 hlas suresi

3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi

4. Rekatta: Fatiha ile 3 hlas suresi

ki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd denir. Bundan sonra 100 defa rah suresi 100 defa Kadir suresi okunur. Mümkünse kandil gecesi bir de Tesbih Namaz klmaldr.

Ana Sayfaya Git