'Bu bayram daha riskli'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bayram, başka etkinliklere benzemez. Kurban ritüeli nedeniyle, bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli. Ülkemizin her evinde yaşanan ve 83 milyonun katıldığı bir etkinlik söz konusu. Çok dikkatli ve hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Haberler 27.07.2020 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR-Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Tevfik Özlü, Twitterdaki hesabndan, Kurban Bayramnda koronavirüs salgnna kar alnmas gereken önlemlere ilikin açklama yapt. Prof. Dr. Özlü, Kurban Bayramnda riskleri azaltmak için vatandalarn uyarlmas ve önerilerde bulunulmas gerektiini belirtti. Prof. Dr. Özlü, Toplu tamada, hayvan nakilleri, turistlik tesisler, yol güzergahlarndaki tesisler, hayvan pazarlar ve kesim yerlerinde sk denetimler yaplmal ve cezai yaptrmlar uygulanmal dedi.

VEKALETLE KURBAN TEVK EDLMEL

Prof. Dr. Özlü, vatandalarn vekaletle kurban kesimine tevik edilmesi gerektiine vurgu yaparak, Hayvan pazar, kesim yerine gitmeden, insanlarn kurban kesilip, eti teslim edilmeli. Hayvan pazarlar ve kesim yerlerinin says artrlmal, alanlar geniletilmeli; yeterli sayda lavabo, sv sabun, kat havlu, el dezenfektan olmal. Buralarn bakm girite ate ölçümü, semptom sorgulamas, alana göre içerideki kii saysnn kontrolü, fiziki mesafenin korunmas, maskesiz girilmemesi, hijyene uyulmas için ilgili kii ve kurumlar ile bunlarn görev, yetki ve sorumluluklar tanmlanp ilan edilmeli diye konutu.

BAYRAM NAMAZI AçIK HAVADA KILINMALI

Kurban kesim alanlarnn sk ekilde denetlenmesi gerektiini kaydeden Prof. Dr. Özlü, Denetimleri kimin ne sklkla, nasl yapaca ve cezai yaptrmlarn nasl uygulanaca netletirilmeli. Mümkünse, bayram namaz açk havada klnmal, kiiler aras en az 1 metre mesafe olmal, maskesiz gelinmemeli, giri ve çkta kalabalklama olmamas için uyarlar yaplmal, namaz sonras bayramlama, temas, tokalama olmamal. Namaz öncesi cami, hallar, lavabo, abdest alma yerleri, tuvaletler ve çevre yüzeyleri temizlenip dezenfekte edilmeli, cemaat evinden seccadesini getirerek, onun üzerinde namaz klmal, müftülükler, din görevlileri, bu kurallar önceden cemaate duyurmal ifadesini kulland.

BU BAYRAM DAHA RSKL

Bayramlamann tercihen telefonla, görüntülü arama ile yaplmas önerisinde bulunan Prof. Dr. Özlü, Bayram ziyaretleri ksa tutulmal, mümkünse açk havada yaplmal, maske ve mesafe korunmal, bu srada el öpme, sarlma, temas ile yeme içme olmamal, yemek davetleri yaplmamal ve davetlere katlmamal. Bayram, baka etkinliklere benzemez. Kurban ritüeli nedeniyle bu bayram, Ramazan Bayramndan daha riskli. Ülkemizin her evinde yaanan ve 83 milyonun katld bir etkinlik söz konusu. çok dikkatli ve hazrlkl olmalyz. Bu tedbirler riski ortadan kaldrmaz; ama azaltabilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git