Bu sene Hac olacak mı 2020! Hacca gidilecek mi?

Bu sene hac olacak mı 2020? sorusu kabenin geçtiğimiz aylarda kapandığı haberinin akabinde çok merak edildi. 2020 hacca gidilecek mi? açıklaması Diyanet tarafından yapılmış ve Arabistan'dan yanıt beklendiği açıklaması yapılmıştı. Hacca gidilecek mi sorusu ile alakalı son dakika açıklamalar olması herkesi Bu sene hac olacak mı 2020 aramasına yönlendirmişken, hacca gidilecek mi konusunda biz de bir araştırma yaptık.

Haberler 18.06.2020 - 23:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu sene hac olacak m 2020? sorusu kabenin geçtiimiz aylarda kapand haberinin akabinde çok merak edildi. 2020 hacca gidilecek mi? açklamas Diyanet tarafndan yaplm ve Arabistandan yant beklendii açklamas yaplmt. Hacca gidilecek mi sorusu ile alakal son dakika açklamalar olmas herkesi Bu sene hac olacak m 2020 aramasna yönlendirmiken, hacca gidilecek mi konusunda biz de bir aratrma yaptk.

Diyanet leri Bakanl Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi Arabistan makamlarndan 2020 haccnn kriterleri, artlar, süresi, ya aral, salk durumlar, kotann deiip deimeyecei, azalp azalmayaca noktasnda tarafmza herhangi bir resmi açklama gelmemitir. dedi..

Diyanet leri Bakanl Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi Arabistan makamlarndan 2020 haccnn kriterleri, artlar, süresi, ya aral, salk durumlar, kotann deiip deimeyecei, azalp azalmayaca noktasnda tarafmza herhangi bir resmi açklama gelmemitir. dedi.

Bircan, Suudi Arabistann Kovid-19 salgn nedeniyle bu ylki hac ziyaretine yüzde 20 kontenjan snrlamas getirdiine ilikin basnda yer alan iddialara yönelik AA muhabirine açklamada bulundu.

Diyanet leri Bakanl Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi Arabistann Kovid-19 salgn nedeniyle hac ibadetinin yaplmamas yönünde karar almas durumunda, hac adaylarnn kura hakknn korunacan açklad. Bircan, Bu sene kurada ismi çkan vatandalarmzn hiçbir hak kaybna mahal vermeden o kura haklarn 2021 ylna öteleyeceiz dedi.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, gelinen noktada pandemi süreciyle, dünyay kasp kavuran Kovid-19 salgnyla kar karya olduklarn, bu sürecin hac ibadetini de etkilediini kaydetti. Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erban talimat dorultusunda hac ibadeti yapan ülkeler ve Suudi Arabistann Hac ve Umre Bakanl ile yakn temasta olduklarn vurgulayan Bircan, Onlarn bir ksm bu sene hac ibadetlerini askya aldlar, onlarn gerekçelerini alyoruz, öreniyoruz ve biz sonuçta Hac ve Umre Bakanlnn verecei karar bekleyerek haclarmz yönlendireceiz inallah. Endonezya, Malezya, Singapur, Hindistann hac paralarn iade etmek suretiyle bir nevi haclarn ötelediler. Güney Afrika, Gana gibi baz ülkeler hac ibadetlerini bu sene askya aldlar. Tabii gerekçeleri malum olduu üzere dünya genelinde yaanan Kovid-19 salgn diye konutu.

KIRMIZI çZGMZDR

Mekkede sokaa çkma yasann devam ettiine dikkat çeken Bircan, Arabistanda vaka saylarnn en fazla olduu dönemin yaandn ve dün itibaryla ülke genelinde günlük vaka saysnn 4 bin 700 civarnda olduunu dile getirdi. Bircan, Suudi Arabistann hac ibadetinin yaplp yaplmayaca yönündeki karar henüz açklamadnn altn çizerken, Bir hafta ya da en geç 10 gün içerisinde her ey netleir diye ümit ediyoruz. Ama unu bilmeleri lazm ki, vatandalarmzn sal bizim en önemli önceliklerimiz arasndadr. Bu bizim krmz çizgimizdir. Vatandalarmzn sal bizim için her eyin önündedir ifadelerini kulland.

HAK KAYBI OLMAYACAK

Hac ibadetinin yaplmas yönünde bir kararn alnmas halinde salgndan dolay artlarn önceki yllardaki gibi olmayacan kaydeden Bircan, 2020 hacc, önceki yllarda yaplan bir hac gibi olmayacak, bu kesin. çünkü hac mevsiminin balam olduu tarih hicri takvime göre Zilkade aynn 1idir, miladi takvime göre 22 Hazirana tekabül etmektedir. Yani içinde bulunmu olduumuz günler aslnda Hac mevsiminin balad günlerdir; ama hala Suudi Arabistan makamlar vize sistemini açmadlar. Bu da, hac ibadetinin bu sene önceki yllarda olduu gibi olmayacann bir iaretidir. Biz bütün hazrlmz yapt. Görevlilerimizin eitimini ki, onlara rehberlik edecek kafile bakanlarmzn seçimini yapmt ama onlar u an bekletiyoruz, askya aldk. Oradaki yapacamz anlamalar, uçak firmalar, otel anlamalarmz u anda askya aldk. çünkü Arabistan hala bu konuda net bir kararn vermedii için biz de bir harekette bulunmuyoruz diye konutu.

Bircan, hac ibadetinin yaplmamas yönünde karar çkmas durumunda Türk hac adaylarnn kura hakknn korunacan vurgulayarak, ki ihtimal var, bir haccn iptal edilme durumu veyahut ta temsili bir hac, yani çok az bir sayda. Hac iptal olduu takdirde bu sene kurada ismi çkan vatandalarmzn hiçbir hak kaybna mahal vermeden o kura haklarn 2021 ylna öteleyeceiz dedi.

SALGIN NEDENYLE SÜRES 10-15 GÜNE NEBLR

Bircan, hac ibadetinin yaplmas yönünde karar çkmas halinde Türkiyeye ayrlan 83 bin hac aday kotasnn salgn nedeniyle kullanlmasnn mümkün olmadn açklad. Bircan, Eer temsili bir hac, yani çok az miktarda, ite yüzde 10, yüzde 5 kotayla veyahut ta bir iki uçakla olduu takdirde yine u ihtimaller var; birincisi belli bir ya aral, örnein 60 ya alt veya 65 ya alt gibi veyahut ta kronik hastal olmayan vatandalarmzn durumlar veyahut da vatandalarmzdan salk raporlar alnmas eklinde bir yola bavuracaz. Kota Arabistann verecei rakama bal, bizim öngörümüz belki 1000-2000 civar bekliyoruz. Ama bu kesin bir rakam deil. Gerek yüzde 10 kota olma durumu veyahut ta çok cüzi bir rakam olsa dahi önceki yllarda olduu gibi Kabe-i Muazzamaya her gün gitme olay olmayacak. Belki Medine ziyaretleri çok kstl olacak veya olmayacak. Veyahut da önceki yllarda olduu gibi hac süresi 35-40 gün olmayacak, belki 10-15 gün olabilir, bütün bunlar Arabistan makamlar sunduunda biz kendi içerimizde bakanlklar aras Hac ve Umre Kuruluna sunacaz. O kurulun verecei karar çerçevesinde hareket edeceiz deerlendirmesinde bulundu.

KABEDE ELBETTE HAC YAPILACAKTIR

2020 ylnda hac ibadetinin tümden yaplmamas gibi bir durumun söz konusu olamayacan belirten Remzi Bircan, Elbette hac yaplacaktr, yani baz Müslüman ülkelerden Arafatta vakfe durulacak, Kabe-i Muazzamann etrafnda ziyaret tavaf yaplacaktr. Bu rakam kaç olur, onu Allah bilir; ama 2019da olduu gibi o muhteem kalabal, Kabe-i Muazzamada görme imkanmz olmayacak. 2-3 milyonluk o muhteem kalabalk insan grubunu Arafatda bulamayabiliriz ve bulamayacaz. Vatandalarmzn undan emin olmalar lazm, biz vatandalarmzn hiçbir hak kaybna mahal vermeyeceiz. 2020 haccnn Suudi Arabistan makamlarnn kendi vatandalar arasndan belirleyecei kiiler tarafndan yaplma ihtimali de var. çünkü onlarda da malum olduu üzere, hala u anda Kabe-i Muazzama, Kovid-19un yaylmasn engellemek amacyla temsili Cuma namazlar, aynen bizde olduu gibi ve temsili namazlar klnmak suretiyle eda edilmektedir. Yani bütün vatandalara açk bir namaz, Harem-i erif yok dedi.

Ana Sayfaya Git