Bugün büyük zaferin 96'inci yılı...

96 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen Büyük Taarruz, Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.

Haberler 30.08.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

20 Temmuz 1922de kendisine 4. kez bakomutanlk yetkisi verilen Mustafa Kemal, igalcilere kar hazrlklarn gizlice yürüttü.

Bunun balca iki nedeni vard gereken cephane ve malzemeyi toparlayabilmek, sava için yeterli asker saysna ulamak.

Bakumandan Mustafa Kemal, Genelkurmay Bakan Fevzi çakmak ve Garp Cephesi Kumandan smet nönü ve Birinci Ordu Komutan Nureddin brahim Konyar, bir araya gelerek taarruz ile ilgili son detaylar görütü.

Hatta büyük taarruz öncesinde diplomatlara bir çay partisi bile verildi. Bunun ardndan da milli mücadelenin en kritik savalarndan biri olan büyük taarruz için dümeye basld.

Savaa katlan Türk ordusundaki asker says 207 bin civarnda iken, Yunan askeri says ise yaklak 225 bindi. Yunan ordusunun silah ve cephane konusunda Türk ordusuna kar sayca üstünlüü de bulunuyordu. Hava desteinde ise Türk ordusunun gücü, karsndaki orduya göre oldukça zayft. ki ordu arasndaki sava, piyade ve süvari birlikleri arasnda geçecekti.

Türk süvari birlikleri kendilerine düen hayati görevi laykyla yerine getirerek savan kazanlmasnda önemli rol oynayacakt. 26 Austos gecesi Afyonda balayan Büyük Taarruzu Mustafa Kemal, bizzat kendisi yönetti. Birçok cephede bulunan Mustafa Kemalin sava meydanlardaki büyük tecrübesi, buradaki savan kazanlmasnda da önemli rol oynayacakt.

Ünlü air Nazm Hikmet, Büyük Taarruz Zaferini anlatt iirinde muharebeninin balangç anlarn u sözlerle tasvir eder;

Dalarda tek, tek ateler yanyordu. Ve yldzlar öyle ltl, öyle ferahtlar ki ayak kalpakl adam nasl ve ne zaman geleceini bilmeden güzel, rahat günlere inanyordu ve gülen byklaryla duruyordu ki mavzerinin yannda, birdenbire be adm sanda onu gördü.

Paalar onun arkasndaydlar.

O, saat sordu. Paalar: Üç dediler.

Sarn bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmakt.

Yürüdü uçurumun bana kadar, eildi, durdu.

Braksalar ince, uzun bacaklar üstünde yaylanarak ve karanlkta akan bir yldz gibi kayarak Kocatepeden Afyon Ovasna atlyacakt.

Sis nedeniyle bir saat geciken topçu atei, sabahn ilk klaryla birlikte balad. Yaklak yarm saat süren youn bombardmanla Yunan mevzileri büyük ykma uratld. Piyade birliklerinin taarruzu sayesinde ksa sürede Tnaztepe, Belentepe ve Kalecik bölgeleri geri alnd.

Bu srada cephe gerisine szan süvari birlikeri de, Yunan ordusunun zmir-Afyon iletiim balantsn kesmeyi baard. Geri çekilmeye balayan Yunan ordusu ile Türk askerleri arasnda iddetli çatmalar yaand. Türk ordusu, Yunan askerlerini takibi sürdürdü.

Yunan askerlerinin Afyonu terk etmesinin ardndan Türk ordusu 27 Austosta kente girdi. Cepheye her türlü destei veren halk, askerleri cokuyla karlad. Afyonun kurtuluu, düman kuvvetlerinin skmasna yol açt. Yunanlar demiryolu hakimiyetini de kaybetti. Türk askerleri, 30 Austos günü ise Kütahyaya vard.

Dört gün süren Büyük Taarruz, Dumlupnar Meydan Muharebesi (Bakomutanlk Meydan Muhaberebesi) zaferiyle taçlandrld. Bu savata Türk ordusu yaklak 2 bin 500 kayp verirken, Yunan ordusundaki ölü says ise 8 bini at. ki gün sonra Yunan generali Nikolaos Trikupis, Uaktaki karargahnda binlerce asker ile birlikte esir alnd. Mustafa Kemal Atatürk, kazanlan bu zaferin ardndan Türk askerlerine Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri talimatn verdi.

Bu emir dorultusunda üç koldan ilerleyen Türk ordusu; 1 Eylülde Uak, 2 Eylülde Eskiehiri, 6 Eylülde Balkesir ve Bileciki, 7 Eylülde Aydn, 8 Eylülde Manisay geri ald. galci askerlere son darbe ise zmirde vurulacakt.

9 Eylülde zmirin de geri alnmasyla birlikte Anadolu topraklar, Mustafa Kemal ve silah arkadalar sayesinde ilk kez rahat nefes alyordu. çanakkale ve Sakarya savalarnda igalci güçler geri püskürtülürken, Bakomutanlk Meydan Muharebesi ilk kez zaferle sonuçlanan taarruz sava olarak tarihe geçti.

30 Austos 1922 yllarca süren Kurtulu Savann zaferle sonuçlandn müjdeleyen bir tarih olarak da kaytlara geçti. lk kez 1926 ylnda Zafer Bayram olarak kutlanan 30 Austos, her yl çeitli etkinliklerle yurt geneli ve KKTCde kutlanmaktadr.

Ana Sayfaya Git