Bunu yapan memur olamayacak

Kadın ve çocuk istismarcıları ile şiddet suçu işleyenlere devlet kapısı da kapanıyor. Hazırlanan taslakla bu suçu işleyenler memur, kamu işçisi, polis ya da asker olamayacak. Düzenleme torba yasaya eklenecek.

Haberler 04.03.2018 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, son günlerde artan çocuk ve kadn istismarlarna kar çok önemli bir yasa çalmas yapyor. 6 bakanln ortak yürüttüü çalmayla bu suçlar ileyenlere kar hem cezalarn artrlmas hem de önleyici tedbirlerin alnmas gündemde. Bu konuda hazrlanan yasal düzenleme önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirilecek.

Cezalarla ilgili bu hazrlklar devam ederken, çok önemli bir baka çalma daha sessiz sedasz sürdürülüyor. Babakanlkta Babakan Yardmcs Recep Akda bakanlnda bir toplant yaplarak kamu kurumlarnda alnacak tedbirler masaya yatrld. Toplantya çalma, Maliye, Aile ve Adalet gibi konuyla ilgili bakanlklarn temsilcileri katld.

Alnan kararla istismar ve taciz suçuyla birlikte kadna iddet suçu ileyenlere kamu kurumlarnn kaps tamamen kapatlacak. Bu konudaki yasal düzenleme ise çok yaknda Meclis gündemine gelecek torba yasaya eklenecek.

DEVLET MEMURLARI YASASINA EKLENYOR

Hem 657 Sayl Devlet Memurlar Yasasna eklenecek madde ile hem de 399 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KTler ve sözlemeli personel), 926 Sayl Yasa (TSK personeli) ve 2802 Sayl Yasada (Hakim- Savc) yaplacak deiikliklerle gerek çocuk, gerekse kadnlara yönelik istismar, taciz, tecavüz gibi suçlar ileyenlerle kadna kar iddet suçu ileyenlere devlet kaps kapatlacak. Bu suçlar ileyenler memur, sözlemeli memur, içi ya da taeron gibi kamu personeli statüsünde devlet kurumlarnda hiçbir statüde görev alamayacak. Ayrca Türk Silahl Kuvvetlerinde ya da Emniyet tekilatnda da göreve gelemeyecek.

Sabahtan Faruk Erdemin yazsna göre, söz konusu suçlardan mahkum olanlar hakim, savc gibi adli personel de olamayacak. 657 Sayl Kanunda u anda Devletin ahsiyetine kar ilenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüvet, hrszlk, dolandrclk, sahtecilik, inanc kötüye kullanma gibi yüz kzartc veya eref ve haysiyeti krc suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçl hariç kaçakçlk, resmi ihale ve alm satmlara fesat kartrma, devlet srlarn aça vurma suçlarndan dolay hükümlü bulunmamak artlar aranyor. Bunlara çocuk, kadn istismar ve kadna iddet suçlar da eklenmi olacak.

TACZ TEN ATILMA SEBEB OLACAK

Kamuda bu hazrlk sürerken özel sektörde de kadna yönelik suçlar iten atlma sebebi saylyor. 4857 Sayl Kanununda içinin hakl nedenle atlmasna sebep olan haller içinde kadna yönelik suçlar da bulunuyor. Ahlak ve iyi niyet kurallarna uymayan haller saylrken, çinin iverenin baka bir içisine cinsel tacizde bulunmas da atlma sebebi olarak belirtiliyor. çalma hayat mevzuatmz ayrca kadnlarn çalma artlarndan, analk hallerine kadar birçok konuda iverenin almas gereken tedbirleri de belirliyor.

Ana Sayfaya Git