Büyük kaçakçılık

30 ilde düzenlenen ‘Anadolu’ adı verilen operasyonda çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. 78 kişinin gözaltına alındığı operasyonda Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan’a kaçırıldığı tespit edilen eserlerin iadesi için de girişimler başlatıldı. Ele geçirilen ve bu ülkelere kaçırılan tarihi eser sayısının toplamının 4 bin 122 olduğu belirtildi.

Haberler 11.08.2021 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Cumhuriyet tarihinin suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçl operasyonunda haklarnda gözalt karar verilen 93 üpheliden 78i gözaltna alnd.

Emniyet Genel Müdürlüü Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Bakanl ile Adana Cumhuriyet Basavcl koordinesinde uluslararas tarihi eser kaçakçl yapt tespit edilen suç ebekesine yönelik Anadolu ad verilen operasyon balatld.

Türkiyede kaçak kazc yapanlar, koleksiyonerler ve toplayclar araclyla elde edilen tarihi eserlerin organize suç örgütü tarafndan kurye kullanlarak yasa d yollardan yurt dna çkartld tespit edildi.

Yaklak 2 yl önce çalma balatan KOM birimleri, söz konusu suç ebekesinin eleba araclyla örgütün üyeleri, yurt içi ve yurt d balantlarn deifre etti.

Örgütün tarihi eserleri, kuryeler araclyla ABD ve Avrupaya kaçrdnn tespit edilmesinin ardndan bu ülkelerdeki müzayede evlerinin kataloglar da incelendi.

Kültür ve Turizm Bakanl uzmanlarnn da incelemesinin ardndan ABD ve Avrupadaki 9 müzayede salonundaki 52 tarihi eserin açk artrma yöntemiyle satlmak üzere kataloglara konulduu belirlendi.

Söz konusu müzayede evleri tarafndan örgüt üyelerinin hesaplarna tarihi eserlerin sat bedeli olarak mevcut kur üzerinden yaklak 26 milyon lira deerinde döviz gönderildii tespit edildi. Müzayede evlerindeki baz satlarn, sahte sahiplik belgeleri üzerinden gerçekletirildii belirlendi.

- Adana merkezli operasyon

çalmalarn tamamlanmas, üphelilerin kimlik tespiti ve suç unsurlarnn delillendirilmesinin ardndan Adana Cumhuriyet Basavclnn talimat üzerine KOM Bakanl koordinesinde harekete geçen ekipler, Adana merkezli 30 ilde e zamanl operasyon balatt.

Sabah erken saatlerde 91i ikamet, 17si i yeri olmak üzere 108 adrese operasyon düzenleyen ekipler, haklarnda gözalt karar verilen ve aralarnda 5 koleksiyonerin de yer ald 93 üpheliden 78ini gözaltna ald.

Önceden belirlenen adreslerde yaplan aramalarda, kaçak kaz ile çkartld tespit edilen 9 bin 276 tarihi eser, kaçak kazda kullanlan 13 dedektör, 3 ruhsatsz tabanca, 3 kurusk tabanca, 1 ruhsatsz av tüfei, 425 fiek ile 190 sterlin, 60 frank, 50 bin avro ve 70 bin 500 dolar ele geçirildi.

Yaklak 2 yl süren soruturma sürecinde Türkiye, Bulgaristan, Hrvatistan ve Srbistanda gerçekletirilen 4 ayr ara yakalamada ele geçirilen 4 bin 122 tarihi eserle operasyonun tamamnda ele geçirilen tarihi eser miktar 13 bin 398e ulat. Ele geçirilen tarihi eserlerle ilgili saymlarn devam ettii belirtildi.

Cumhuriyet tarihinin suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçl operasyonu olduu belirtilen çalma kapsamnda aralarnda örgüt elebann da bulunduu 8 üphelinin tüm mal varlklarna el konulma talebinde bulunulaca örenildi.

Mersinin Silifke ilçesinde bir otelde gözaltna alnan örgüt elebann tarihi eser kaçakçlndan 3 suç kayd olduu ifade edildi.

Ana Sayfaya Git