Büyük Türkiye'nin yolunu kesemezler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 950'nci yıl dönümü törenlerinde yaptığı konuşmada, "Malazgirt'ten bir kez daha söz veriyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye yolunun kesilmesine rıza göstermeyeceğiz" dedi.

Haberler 27.08.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parknda düzenlenen Malazgirt Zaferinin 950inci yl dönümü kutlamalarna Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ei Emine Erdoan, TBMM Bakan Mustafa entop, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, bakanlar, milletvekilleri ve çok sayda vatanda katld. Sayg duruu ve stiklal Marnn okunduu törende Kuran- Kerim tilaveti ve dua edilmesinin ardndan kürsüye gelen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, bölgeyi tarihi önemine yakr eserlere kavuturduklarn söyledi. Malazgirt için Anadoludaki tarihimizin sfr noktas tanm yapldn ifade eden Erdoan, Bizim tarihimizde kolay kazanlm zafer yoktur. Malazgirt Zaferinin de gerisinde çok büyük fedakarlk vardr. Tarihimizin her döneminde olduu gibi o yllarda da devletimizi ykmay hedefleyen iç ve d saldrlarla kar karyaydk. Sultan Alparslann 9 yllk hükümdarl dönemi, halkta memnuniyetin zirveye ulat bir devir olmutur. Sultan Alparslan bu geni corafyada birliin ve adaletin tesisi için samimi gayret göstermitir. Devletinin snrlarn genileten Sultan Alparslan, Malazgirt Kalesini alm ve Halepe kadar ulamt. Bizans mparatoru ise Selçuklu ilerleyiini engellemek için yola çkmt. Bizans ordusunun sergiledii vaheti haber alan Sultan Alparslan, istikametini Ahlata çevirmiti. Sulh mümkün olmaynca sava kaçnlmaz hale gelir. 26 Austos 1071 tarihinde yaplan meydan savanda Bizans büyük bir bozguna urarken, Selçuklu Devleti tarihin en büyük zaferlerinden birini kazanmtr. Türk obalar adm adm bu topraklar vatan haline dönütürmütür. na edilen camiler, medreseler, kütüphaneler, çarlar, hanlar, bu topraklar yepyeni bir çehreye büründürmütür. Bizim medeniyetimizin kökü hakka ve adalete dayal fetih medeniyetidir. Güveni, huzuru, refah hakim klmak için verdiimiz büyük mücadelelerin ahididir diye konutu.

Her zaman dediimiz gibi bizim medeniyetimizin kökü sevgi, hogörü, hakka, adalete dayal bir fetih medeniyetidir diyen Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Tarih, fethettiimiz bütün beldelerde güveni, huzuru, hogörüyü, refah hakim klmak için milletçe verdiimiz büyük mücadelelerin ahididir. Bugün de ecdadmzdan aldmz ilhamla kendi vatanmz ve bayramz dalgalandrdmz her yeri eman ve esenlik yurdu haline getirmenin mücadelesini veriyoruz. Bizim için Malazgirt, tarihin tozlu raflarndaki sradan bir zafer deildir. Malazgirt maziden atiye kurduumuz köprünün balangcndaki en önemli taycs. Bugün 950nci yl dönümüne ulatmz Malazgirt Zaferinin bininci yl olan 2071de bu köprünün dier tarafndaki iki büyük aya haline dönütürmek istiyoruz. Bu iki tayc sütün arasndaki kemerin her bir tulas aln teriyle kanla canla azimle verilen mücadeleyle döenmitir. Anadolu Selçuklu Devletinden Osmanlya, oradan Cumhuriyete kadar uzanan bu mücadeleler silsilesinde nice zaferler ve sevinçler yannda nice hüzünler de vardr. Malazgirtten balayp Konyaya, ardndan Söütten balayp Bursa, Edirne ve stanbula bir asr önce de Ankaraya kadar uzanan bu uzun yürüyüün her an bizim için ibretler ile doludur. Türkiye douya ve batya ait ne varsa hepsini de kucaklayan kuatan barna basan bir büyük medeniyet mirasnn bugünkü varisi olarak yeni bir ahlan içindedir. lhamn anl geçmiimizden alan, gözünü yarm asr bir asr sonrasnn dünyasna diken bu atlm gençlerimizle birlikte zafere ulatrmakta kararlyz. Bu asla içi bo bir hamaset, bir böbürlenme, romantik bir mazi özlemi deildir. Tam tersine hakikatin ta kendisidir. çünkü dünyada bu kadar geni bir alanda ehitlikleri ile abideleri ile nice tarihi eserleri ile iz brakm bir baka millet yoktur. te bu izleri takip eden Moolistann derinliklerinden Adriyatik kylarna, Viyana kaplarndan her yerde bize ait eserlere sahip çkyoruz. Nereye gitsek rengiyle, kokusuyla, özlemiyle karlayoruz.

BAZILARI 50 DAKKA SONRASINI BLE DÜÜNMÜYOR

Türkiyeyi gelimi ülkeler ligine getirdiklerini ifade eden Erdoan, Geri kalmlk, hak ve özgürlük eksikliklerini milletimizle birlikte 19 yl gibi ksa bir sürede gidermeyi baardk. Eitimden sala, adaletten güvenlie, ulamdan enerjiye, tarmdan sanayiye, spordan savunmaya, her alanda ülkemizi gelimi ülkeler ligine kadar getirdik inallah. Dünyann küresel siyasi ve ekonomik düzeninin yeniden biçimlendii u dönemi de istikrar ve güven iklimini koruyarak deerlendirdiimizde Allahn izniyle artk zirveye çkm olacaz. Malazgirt Zaferinin bininci yl dönümü olan 2071i uzun vadeli vizyonumuzun sembolü olarak belirlememizin gerisinde bu anlay vardr. Bazlar bu ülkenin ve milletin braknz 50 yl sonrasn, 50 dakika sonrasn bile düünmüyor, bunun sorumluluunu hissetmiyor olabilir ama bizim vizyonumuz ite budur. Hayali olmayann hedefi, hedefi olmayann yolu olmaz. Davas hak olann yardmcs haktr, hak olan davada zafer muhakkaktr dedi.

RIZA GÖSTERMEYECEZ

Anadoludaki bin yllk varln her dönemi gibi bugünlerin de kolay geçmediine deinen Erdoan, unlar söyledi:

Bir yandan bölgemizdeki terör ve istikrarszlk sorunlar, dier yandan tabii felaketler, beri yandan küresel çalkantlarn etkileri ile yüzleiyoruz. Bunun yannda önümüzde pek çok frsatn imkann da olduunu biliyoruz. stiklal Mar bile Korkma diye balayan bir millete yeis yakmaz. Durmak, duraksamak, geri dönmek yakmaz. Ben ezelden beridir hür yaadm hür yaarm/ Hangi çlgn bana zincir vuracakm aarm/ Kükremi sel gibiyim bendimi çiner aarm/ Yrtarm dalar enginlere smam taarm. Evet, bu kükremi sel gibi millete zincir vuracak gafiller gerektiinde dalar yrtacak azim ve kararlla sahip olduumuzu unutmasnlar. Buradan bir kez daha tekrarlamak istiyorum Cumhuriyetimizin 100üncü yl da bizimdir, stanbulun fethinin 600üncü yl da bizimdir. Malazgirt Zaferinin bininci yl da bizimdir Hicretin 1500üncü yl da bizimdir. Nasl fetihlerimizle, bilim insanlarmzla, gönül insanlarmzla sahip çktmz, ina etiimiz eserlerimizle geçmi bizimse teknolojiyle, yenilikçiliiyle yapay zekas ile hiç unutmayn gelecek de bizimdir. çünkü biz tarihin bize yükledii hiçbir sorumluluktan kaçmam, hiçbir mücadeleden geri durmam, hiçbir fedakarlktan kaçnmam, emeini ve gerektiinde cann ortaya koymaktan çekinmemi bir milletiz. çünkü biz Türkiyeyiz, çünkü biz dünyann en kadim topraklarn her karyla bütün mirasyla sahip çkan Türk milletiyiz. çünkü biz insanln vicdan, mazlumlarn ve madurlarn umut kapsyz. Ne zaman ki bu vasflarmz kaybedersek ite o zaman geleceimizi tehlikeye atm oluruz. Hiç kimsenin ülkemize ve milletimize böyle bir kötülüü yapmasna göz yummayacaz. Malazgirtten bir kez daha söz veriyoruz; Büyük ve güçlü Türkiye yolunun kesilmesine rza göstermeyeceiz.

Konumasnn son bölümünde gençlere de seslenen Erdoan, Gençler, daha çok çalacak, daha çok gayret gösterecek, daha çok mücadele edecek ve Türkiyeyi 2023e hedeflerinden 2053 ve 2071 vizyonundan ayr düürmeyeceiz. Milletimizin ban yere edirmeyecek, hüzün çektirmeyecek, gençlerimizin umutlarn krlmasna meydan vermeyeceiz. Bugün burada Malazgirtte sizlerin gözlerinde gördüüm k, hissiyatmda yalnz olmadm gösteriyor. Milletimizin daima yan banda olan devletine gösterdii güven ve ortaya koyduu feraset, yürüdüüm yolda yalnz olmadm gösteriyor. Gençlerimizin cokusu sevgisi enerjisi mücadele gücümüzü sürekli tazeliyor, artryor diye konutu.

Ana Sayfaya Git