ByLock yönlendirici belirlendi!

Başsavcılık, 11 bin 480 GSM numarasının kullanıcıların iradeleri dışında 'ByLock' IP'lerine yönlendirilmiş olduğunun tespit edildiğini belirledi. Bu kişilerin serbest bırakılabilineceği bildirildi.

Haberler 28.12.2017 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA Cumhuriyet Basavcs Yüksel Kocaman FETÖnün gerçek ByLock kullanclarnn tespitini engellemek için 11 bin 480 kiinin GSM numarasnn kullanclarnn iradeleri dnda ByLock IPlerine yönlendirildiinin tespit edildiini söyledi. Kocaman, örgütün bunu eski TUBTAK çalan ve FETÖ firarisi Kemalettin Cengiz Erbakrcnn gelitirdii Mor Beyin adl uygulama ile gerçekletirdiini açklad. Basavc bu ekilde farkl illerde tutuklu bulunan yaklak bin kiinin haklarnda baka delil yoksa tahliyelerini talep edeceklerini söyledi.

HABER MERKEZ

Ankara Cumhuriyet Basavcl yapt açklamada, 11 bin 480 GSM numarasnn kullanclarn iradeleri dnda ByLock IPlerine yönlendirilmi olduunun tespit edildiini söyledi. Açklamada madurlarn tespiti için çalmalarn sürdüü belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Basavclndan yaplan yazl açklamaya göre, FETÖ/PDYye yönelik yaplan soruturmalarda örgütün gizli haberleme için kulland ByLock ile ilgili gelen youn ihbar ve ikayet üzerine soruturma balatld. ByLockun örgüt üyeliinin ispatnda önemli bir delil olduu ve bunun Yargtay içtihatlaryla da teyit edildii belirtilen açklamada, Bu önemli ispat aracnda delil güvenliinin salanmas ve örgütü yönelik mücadelenin salkl biçimde yürütülmesi amacyla soruturma balatld. Soruturma sonucunda elde edilen bilgi ve belgeler MT ve BTKya gönderilmi, konunun her yönüyle incelenmesi ve aratrlmas talimat verilmitir denildi.

AMAç ÖRGÜTLE MÜCADELEY SULANDIRMAK

Açklamada, MT ve BTKda yaplan detayl incelemelerin sonucunda uygulama sunucularyla balants tespit edilen baz GSM hatlarnn, bu balantnn hemen öncesinde FETÖ üyelerince gelitirildii deerlendirilen Mor Beyin gibi uygulama sunucularna yönlendirilmi olduklarnn tespit edildii belirtilerek, Gerçekleen detayl inceleme neticesinde balant ve veri parametreleri bakmndan benzer özellikler tayan 11 bin 480 GSM numarasnn kullanclarn iradeleri dnda ByLock IPlerine yönlendirilmi olduu tespit edilmitir. Bu kullanclarn, gerçek Bylock kullanclarnn tespitini güçletirmek ve FETÖ ile mücadeleyi sulandrmak amacyla örgüt mensubu yazlmclar tarafndan gelitirilen uygulamalarla bilinçli olarak bylock.net alan adna yönlendirilmi olduklar yönünde bulgular elde edilmitir denildi.

HUKUK DURUMLARI DER DELLLERE GÖRE DEERLENDRLECEK

Bunu yapan üphelilerle ilgili soruturmann sürdüü belirtilen açklamada, balant tespitlerinin teknik yönlendirmeye dayand belirlenen 11 bin 480 GSM kullancs ile ilgili bilgilerin ilgili kurumlarla paylald belirtilerek, Bu gelimeler nda ByLock sunucularna bilgi ve iradesi dnda yönlendirildii tespit edilen GSM numaras kullanclarnn hukuki durumlarnn, soruturma dosyasnda yer alan dier delillere göre soruturma makamlarnca deerlendirilmesi gerekmektedir. Ankara Cumhuriyet Basavcl da hassasiyetle çalmalarn sürdürmektedir ifadeleri kullanld.

KM YÖNLENDRME YAPMI

Fetullahç Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik soruturmalar kapsamnda açklama yapan Ankara Cumhuriyet Basavcs Yüksel Kocaman, ByLockun FETÖ soruturmalarnda en önemli delillerden biri olduunu, bunda hiçbir deiiklik bulunmadn vurgulayarak, Yargtayn da bu konuda karar olduunu anmsatt.

FETÖ üyelerinin gerçek ByLock kullanclarn gizlemek için baz vatandalar iradeleri dnda bu programa yönlendirip tuzaa düürdüünü ifade eden Kocaman, öyle devam etti:

Soruturmalar devam ederken zaman zaman ikayetler, itirazlar olunca öyle eylerle karlatmz oldu... Vatandan ByLock balants görülüyor, baka hiçbir delil yok. Bütün aratrmalarda bakyorsunuz, sosyal çevresine, dier delillere, FETÖ ile hiç ilgisi görünmüyor ama ByLock balants gözüküyor. tirazlar, ikayetler geldikçe ilgili kurumlarla paylatk. MTe ve BTKya da benzer eyler geldi, bize de geldi. Biz de bunun üzerine ilgili kurumlarmzdan rapor istedik ve soruturma açtk.

Bu kapsamda Mor Beyin uygulamasnn yazlmn yapan veya kuran Kemalettin Cengiz Erbakrc ile ilgili soruturma açtklarn aktaran Kocaman, Mor Beyin yazlmn yapan Kemalettin Cengiz Erbakrc, 15 Temmuz darbe giriiminden 4 gün sonra yurt dna kaçm. Eski TÜBTAK çalan Erbakrcnn bu iin en büyük sorumlularndan olduunu düünüyoruz. Bu kii hakknda soruturma balattk, hakknda yakalama karar çkarttk. diye konutu.

- radeniz dnda ByLock sunucusuna yönlendiriyor

Vatandalarn bilgisi dnda ByLocka nasl yönlendirildiine deinen Kocaman, öyle dedi:

Normal vatandalarmz herhangi bir uygulamaya girdiinde, bunun arka planna küçük bir reklam yerletirmiler. Siz bir uygulamaya tkladnzda o reklama da dokunmu oluyorsunuz, o sizi iradeniz dnda ByLock serverine yönlendiriyor. Olay bu. Siz ByLock dnda herhangi bir uygulamaya giriyorsunuz. Bu uygulamann arkasna gizlenmi baka programlara da tklam oluyorsunuz, sizi iradeniz dnda ByLock sunucusuna yönlendiriyor. Bu itiraz ve ikayetler üzerine açtmz soruturmada MT, BTK ve ilgili kurumlarmzdan istedik ve 11 bin 480 vatandan kendi istei, iradesi olmadan o ByLock sunucularna yönlendirildiini tespit ettik.

Kocaman, Altn çizmek istediimiz u, devlet her zaman gereini yapyor. Yani bir yerde bir maduriyet varsa hemen o konunun üzerine eilip maduriyeti gidermek için büyük bir özen ve titizlikle çalyor. Özelde Ankara Basavcl, dier yarg kurumlarmz, ilgili kurumlarmz, hepsinde bu hassasiyet var. ifadelerini kulland.

Basavc Kocaman, öyle devam etti:

ByLock bizim için en büyük delillerden biri. Bu konuda hiçbir deiiklik yok. Mor Beyin yazlmyla ByLocka yönlendirildii tespit edilen ve farkl illerde tutuklu bulunan yaklak bin kiinin, haklarnda baka hiçbir delil yoksa tahliyesini talep edeceiz. Dier illerdeki savclklarn da takdirine sunmak üzere yazy gönderiyoruz. Eer sadece ByLock varsa, bugüne kadar üpheliyle ilgili sadece ByLock delili var, o da bu listeden çkmsa, baka hiçbir delil yoksa tahliyesini talep edeceiz.

- Tek delil ByLock deil

FETÖ üyeleriyle ilgili tek delilin ByLock olmadn aktaran Kocaman, Birçok delil var. Baka deliller varsa o konuda yarglama ve soruturmalar devam edecek. Yani o delillerin durumuna göre ilgili mahkemeler tahliye olup olmayacan takdir edecek. diye konutu.

Kocaman, FETÖnün baz üye ve yöneticilerinin kendi kullanclarn kamufle etmek için yapm olduu bir irade d yönlendirmenin tespit edildiini vurgulayarak, Bu kiiler bunu özellikle kendi mensuplarn gizlemek, ByLock soruturmasn sulandrmak için, örgütün bu sulandrma taktiklerine, propagandasna hizmet etmesi için böyle bir çalma yapmlar. Devletimizin ilgili kurumlar da böyle bir sorunu tespit etti ve maduriyetlerin giderilmesi için gerei yapld. Bugünkü yaptmz i budur. açklamasnda bulundu.

Kocaman, ByLocka yönlendirildii tespit edilen kiilerle ilgili çalmalara ilikin de Bu tamamen teknik bir çalma. simleri falan bilmiyoruz. sim üzerinden çalma yapmadk. Telefon ve IP numaralar üzerinden yaplan bir çalma. simleri bilmiyoruz. sim isim deerlendirmedik, telefon numaralar üzerinden yaptk bu çalmay. dedi.

- Basavcln yazl açklamas

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Basavclndan yaplan yazl açklamada, ByLockun örgüt içi gizli haberleme amacyla gelitirildiini ve bu özelliiyle yürütülen soruturmalarda örgüt üyeliinin ispatnda önemli bir delil olduu bildirildi.

Uygulamann bu özellii ve delil deerinin Yargtay içtihatlaryla da teyit edildii kaydedilen açklamada, kiilerin bu aa dahil olduu konusunda kesin kanaate ulatracak teknik verilerin tespiti halinde örgüt üyeliinin dayana olacann ortaya konulduu hatrlatld.

ByLockun delil güvenliinin salanmas ve FETÖye yönelik hayati mücadelenin salkl biçimde sürdürülmesi amacyla Basavcla intikal eden ikayet ve ihbarlara ilikin yaplan deerlendirmenin ardndan soruturma balatld kaydedildi.

Soruturma kapsamnda ulalan bilgi ve belgelerin, Milli stihbarat Tekilat (MT) ile Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumuna (BTK) gönderildii bildirilen açklamada, unlara yer verildi:

Konunun her yönüyle incelenmesi ve aratrlmas talimat verilmitir. Bu kapsamda gerçek ByLock kullanclarnn ileri inceleme teknikleriyle analizi yaplm, iddialar titiz biçimde aratrlmtr. MT ve BTKda yaplan teknik incelemelerde, uygulama sunucularyla balants tespit edilen baz GSM hatlarnn, bu balantlarnn hemen öncesinde FETÖ/PDY silahl terör örgütü mensuplarnca gelitirildii deerlendirilen Mor Beyin gibi uygulama sunucularna yönlendirilmi olduklar yönünde bulgulara ulalmtr.

Gerçekletirilen detayl inceleme neticesinde, balant veri parametreleri bakmndan benzer özellikler tayan 11 bin 480 GSM numarasnn kullanclarnn iradeleri dnda ByLock IPlerine yönlendirilmi olduklar tespit edilmitir. Bu kullanclarn gerçek ByLock kullanclarnn tespitini güçletirmek ve FETÖ/PDY terör örgütüyle mücadeleyi sulandrmak amacyla, örgüt mensubu yazlmclar tarafndan gelitirilen uygulamalarla bilinçli olarak bylock.net alan adna yönlendirilmi olduklar yönünde bulgular elde edilmitir. Bu karartmay yapan üpheliler hakknda Cumhuriyet Basavclmzca 2017/44433 sayl dosya üzerinden balatlan soruturma da devam etmektedir.

- Ulalan bulgular ve düzenlenen raporlar, ilgili mercilerle paylald

Açklamada, balant tespitleri teknik yönlendirmeye dayand belirlenen 11 bin 480 GSM numarasyla ilgili tespitlerin il Cumhuriyet Basavclklarna ve Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Basavclklarna iletildii, soruturma sonucunda ulalan bulgularn ve düzenlenen raporlarn, gereinin takdiri için ilgili mercilerle paylald bildirildi.

Bu gelimeler nda ByLock sunucularna, bilgi ve iradeleri dnda yönlendirildii tespit edilen GSM numaras kullanclarnn hukuki durumlarnn, soruturma dosyalarnda yer alan dier delillere göre soruturma makamlarnca deerlendirilmesi gerektii vurgulanan açklamada, Türk yargs ve onun önemli bir kurumu olan Ankara Cumhuriyet Basavcl, devlet ve millete ihanet içindeki FETÖ/PDY üyelerinin hak ettikleri cezay almalar için bugüne kadar kararllkla çalm, ayn ekilde FETÖ/PDY ile mücadeleyi sulandrmak amacyla soruturmalara isimleri kartrlm madurlarn tespit edilebilmesi için de büyük çaba sarf etmitir. Ankara Cumhuriyet Basavcl ayn hassasiyetle çalmaya devam edecektir. denildi.

Ana Sayfaya Git