ByLock'tan önce gizli haberleşme!

FETÖ'nün sözde 2. Ordu Komutanlığı imamı Reşat Nazmi Oral'ın beyanları, örgüt üyelerinin 2014'te ByLock'u kullanmaya başlamasından yaklaşık 3 yıl önce başka bir gizli haberleşme programı ile iletişim kurduğunu ortaya koydu.

Haberler 07.10.2019 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) sözde 2. Ordu Komutanl imam avukat Reat Nazmi Oral ifadesindeki bilgilere göre örgüt, ByLocktan 3 yl önce baka bir gizli haberleme program kullanm.

Ankara 20. Ar Ceza Mahkemesinde silahl terör örgütüne üyelikten tutuksuz yarglanrken sonradan ortaya çkan deliller nedeniyle tutuklanp hakknda silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan iddianame hazrlanan Oral, örgüte dair önemli bilgiler verdi.

Savclk sorgusunda itirafç olmak istemeyen Oral, tutuklanma talebiyle sevk edildii sulh ceza hakimliinde ise etkin pimanlk hükümlerinden yararlanmak istedi.

Savclk sorgusunda, samimi beyanlarda bulunacan belirterek ifadesine balayan Oral, 1983te örgütle tantn, örgüt eleba Fetullah Gülenin kendisine Usame kod adn verdiini aktard.

Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra örgüt faaliyetlerine devam ettiini anlatan Oral, mahrem hizmetler snfnda yer ald srada, FETÖnün firari yöneticilerinden smail Büyükçelebinin, Usamenin dikkat çekecei gerekçesiyle Metin kod ismini kullanmasn istediini söyledi.

- Ordu imam olduunu kabul etti

Einin 2010da Gaziantepe tayini çktn, o dönem Kara Kuvvetleri Komutanl imaml yapan Hac Murat kod adl Ali Semercinin talimatyla örgütsel faaliyetlerine burada da devam ettiini ifade eden Oral, daha sonra nasl 2. Ordu Komutanl imam olduunu ve bu süreçte neler yaptn öyle anlatt:

Hac Murat bana Madem einden dolay Antepe gittin, orada sana vazife verelim. Antep temsilcilii görevini yap dedi. Ben de bu teklifi kabul edip görevi Celi kod isimli ahstan aldm. Güneydou Anadolu Bölgesinde 2. Ordu Komutanl Temsilcisi (imam) oldum. Görev aldm dönemde Hac Muratn hazrlayp vermi olduu flash bellei müdürler ile paylardm. Onlar gerekli bölümleri doldurup son halini bana verirlerdi. Ben de Hac Murata verirdim. Bu program otomatik olarak çalr, d müdahalelere kapal idi. Altmda yap içerisinde görev yapan müdür, müdür yardmcs ve öretmen kendilerinin ilgilendii askeri personellerden altndaki veya üstünde görev yapan askerler hakknda bilgi toplarlard. Mesela menfi mi müspet mi yapya kar tutumlar, kiileri tanma, analiz etme, zaaflar nelerdir gibi bilgiler toparlanp flash bellek içerisinde Bülent kod isimli ahsa verilirdi. Bu bilgiler de Hac Murat tarafndan düzenletilen toplantya götürülüp teslim edilirdi. Bu toplantlar aylk olarak yaplr, bilgiler sürekli güncel tutulurdu.

- Ankesör 2010dan sonra kullanld

Örgüte her ay 200-300 lira himmet ad altna para verdiini anlatan Oral, sorumluluk alanndaki FETÖ mensubu askeri personellerden toplanan paralarn kendisine aktarldn ifade etti.

Oral, bölgesindeki ihtiyaçlar karladktan sonra kalan paralar ise Hac Murat kod adl Ali Semerciye düzenli olarak teslim ettiini kaydetti.

Mahrem imalar ve onlarn ilgilendii örgüt mensubu askerlerin nasl iletiim kurduklarna ilikin de bilgi veren Oral, Yap içerisindeki öretmenler genelde ilgilendii askeri personel ile randevulat yerde bir sonraki toplant yaplaca yeri ve zaman kararlatrr. Eer ki olaanüstü bir durum varsa bunu ankesörlü veya sabit hattan arayarak tebli ederlerdi. Örgüt 2010 ylndan sonra irtibat yöntemi olarak ankesör ve sabit hatlar kullanmaya balad. ifadelerini kulland.

Örgütün kriptolu haberleme program ByLocku 2014te kullanmaya balamadan yaklak 3 yl önce de baka bir gizli haberleme program ile iletiim kurduunu söyleyen Oral, unlar kaydetti:

2011 veya 2012 yl gibi Hac Murat, bir toplantda gizli bir haberleme program olduunu ve bu program kullanmaya baladklarn ve bu program kendi hatlarmza yüklememiz gerektiini söylemiti. Ancak ben bu duruma kar çkarak böyle bir program kullanmak istemediimi söyledim. Bu program ben kullanmadm ayrca benim altmda görev alanlara da bu program kullanmamalarn söyledim.

FETÖ mensuplarnn, kendi aralarnda haberletikleri esnada deifre olmamak için kriptolu haberleme program ByLocku 2014te kullanmaya baladklar 15 Temmuz 2016daki darbe giriiminden sonra ortaya çkmt.

Ana Sayfaya Git