Çalıştırılan çocuk sayısı 160 milyona ulaştı

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, dünyada son 4 yılda çalıştırılan çocukların sayısının 160 milyona ulaştığını söyledi.

Haberler 11.06.2022 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezi, 12 Haziran çocuk çiliiyle Mücadele Günü kapsamnda toplant düzenledi. Diyarbakr Barosu Adli Yardm Bürosunda yaplan açklamaya çok sayda avukat katlrken, açklamay avukat Esmer Özer ve Nejat çiçek okudu.

160 MYON çALITIRILAN çOCUK

Açklama metnini ilk olarak okuyan avukat Esmer Özer, Uluslararas çalma Örgütü ve Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) tarafndan yaynlanan 10 Haziran 2021 tarihli raporda; çaltrlan çocuklarn saysnn son dört ylda 8,4 milyon artarak dünya çapnda 160 milyona yükseldiini söyledi.

Özer, 12 Haziran Dünya çocuk çiliiyle Mücadele Günü kapsamnda, çaltrlan çocuklarn yaam hakkndan, eitim hakkna, oyun hakkndan gelime hakkna birçok açdan çoklu ihlallere neden olduunu söyleyerek; çocuk içiliine dair yaplmas gerekenleri u ekilde sralad:

*çocuk içiliine eitimden kopma, yetikin isizlii ve yoksulluk gibi sorunlar neden olduundan bu alanda gerçekçi ve bütünlüklü politikalar üretilmeli.

*Birlemi Milletler Genel kurulunda alnan karar dorultusunda çocuk içiliinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldrlmasn salamak için etkili acil önlemler alma ve 2025 ylna kadar her türlü çocuk içiliine son verme taahhüdüne uyulmas gerekiyor.

*Taraf olunan ILO 182 Nolu En Kötü Biçimlerdeki çocuk çiliinin Yasaklanmas ve Ortadan Kaldrlmasna likin Acil Eylem Sözlemesine ve 138 Nolu Asgari Ya Sözlemesine uygun olarak çocuk içilii ile mücadelenin öncelikli hale getirilmesi gerekiyor.

VERLER AçIKLANMIYOR

Avukat Nejat çiçek ise Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) açklad verilere ilikin yaptklar açk kaynak taramasnda; 2019 ylndan itibaren çocuk içi saysna dair istatistiklerin açklanmadna deinerek, Dorudan veri tutmakla yükümlü kurumlarn dahi görevini yerine getirmemi olmas çocuk içilii ile mücadele konusunda devlet politika ve uygulamalarnn gerçeklikten uzak olduunu gözler önüne sermektedir dedi.

Ana Sayfaya Git