Camiler cemaatine kavuştu

Yaşamı hiçe sayan saldırılarında ibadethaneleri de hedef alan PKK'lı teröristlerin Şırnak kent merkezi ile Cizre, İdil ve Silopi, Diyarbakır'ın Sur, Mardin'in Nusaybin ilçelerindeki saldırılarında yakılan, "karargah" gibi kullanarak tahrip edilen 135 camiden 86'sı devlet imkanıyla onarıldı.

Haberler 01.06.2017 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde PKKnn tahrip ettii camiler huzurun tesisi ile yaplan onarmn ardndan cemaatine kavutu.

7 Haziran 2015teki Milletvekili Genel Seçiminin ardndan krsaldaki saldrlarn ehir merkezlerine ve ilçelere tayan, çukur kazp barikat kuran, yollara, çukurlara ve barikatlara patlayc tuzaklayan PKKl teröristler yaam hiçe sayan saldrlarnda ibadethaneleri de hedef ald.

PKKllarn rnak kent merkezi ile Cizre, dil ve Silopi, Diyarbakrn Sur, Mardinin Nusaybin ilçelerindeki saldrlarnda yaklan, karargah gibi kullanarak tahrip edilen 135 camiden 86s devlet imkanyla onarlarak hizmete açld. 8i Surda, biri rnakta 9 caminin onarm sürerken, ykm karar verilen 40 camiden 27sinin ykm gerçekletirildi. Camilerin yan sra terör örgütünün tahrip ettii 11 Kuran kursundan 10u onarlrken, bir kurs binas da ykld.

CAMLER, CEMAATNE KAVUTU

Camiler, operasyonlarla salanan huzurun ardndan terk ettikleri yerleim yerlerine dönen vatandalarla cemaatine kavutu. Saldrlardan duyduklar endie nedeniyle geçen yl ramazanda camide ibadet etmekten mahrum kalan vatandalar bu yl huzurla ibadetlerini yapabilmenin mutluluunu yayor.

Devlet imkanyla onarlan camilerden yeniden Kuran sesi yükseliyor.

ALLAHTAN TEK DLEMZ EZANLARIN BR DAHA DNMEMES

Diyarbakrn Sur ilçesinde terör saldrlar sonucu hasar gören 13 camiden 3ü onarmn ardndan hizmete açld.

Saldrlarda çkan yangnda orijinal kaps tamamen yanan, altn varakl minberi hasar gören, teröristlerin atee vermeden önce uzun namlulu silahlarla saldrmas sonucu kap, duvar ve camlar zarar gören kentin ilk Osmanl eseri 500 yllk Fatih Paa (Kurunlu) Camisinin de aralarnda bulunduu 8 caminin tadilat sürüyor.

Hac Hamit ile Hocaolu camileri ise teröristlerce kullanlamaz hale getirildi.

Vatandalar ilçede onarmn ardndan yeniden hizmete açlan camilerde ibadet etmekten memnun.

Vatandalardan Ahmet Mahsum Melikolu, AA muhabirine yapt açklamada, tarihi camilerde ibadet etmekten huzur duyduunu söyledi.

Melikolu, saldrlarn yaand dönemde kapal olmas nedeniyle slamn 5. Haremi erifi olarak kabul edilen tarihi Ulucamide ezan sesi duyulmadn dile getirerek, saldrlarn tüm ehrin yüreini etkilediini aktard.

Elhamdülillah düzeldi ve ehir kendine geldi. Allahtan tek dileimiz ezanlarn bir daha dinmemesi. diyen Melikolu, ramazan huzurla geçirdiklerini belirtti.

Garip Ekin, camilerde Kuran sesini duymann mutluluk verici olduunu söyledi.

Ramazan aynda Kuran- Kerim dinlemek her insana nasip olacak bir ey deil. Ne mutlu ki buna sahibiz. Ezanlarmz hiç susmasn. ifadelerini kullanan Ekin, yaanan olaylarn son bulmasn istediklerini dile getirdi.

rnak

rnak ile Cizre, dil ve Silopi ilçelerinde terör örgütü PKK mensuplarnn, karargah gibi kullanarak tahrip ettii 101 camiden 76s onarmn ardndan yeniden ibadete açld.

rnak merkezde Ulu, Selimiye ve Sefine camilerinin de aralarnda bulunduu 8 cami ykld.

Geylani, Hz.Ömer, Fazilet, Veysel Karani ve Menzil camilerinin de aralarnda bulunduu 12 camide tadilat tamamland. Bir camide ise onarm devam ediyor.

Kentte hasar gören 3 Kuran kursu binasnn onarm yapld.

Vatandalar ramazan dolaysyla ibadet için camilere youn ilgi gösterirken, çocuklar da anne ve babalaryla geldikleri camide Kuran- Kerim okumay örenmenin mutluluunu yayor.

l Müftüsü Ramazan Tolan, il genelinde 24 cami ve 1 Kuran kursu binas için ykm karar verildiini, camilerden 11inin ykldn kaydetti.

76 cami ve 10 Kuran kursu binasnn onarlarak ramazan aynda ibadete açldn ifade eden Tolan, bu ibadethanelerin onarmnn 2 milyon 780 bin liraya mal olduunu aktard.

lde onarlan camilerden Hz. Ömer Camisinin mam Nurettin Tatar, teröristlerin camilere de hedef gözetmeksizin saldrda bulunduunu belirtti.

Baz camilerin yklmas nedeniyle hizmete yeniden açlan camilere talebin youn olduuna iaret eden Tatar, vakit namazlarnn yan sra vatandalarn teravih ve mukabele için de camileri tercih ettiini anlatt.

Tatar, Salanan huzur ortam sayesinde insanlarmz huzur içinde camilere geliyor, ibadetini yapyor. Terörle hiçbir yere varlmaz. dedi.

Vatandalardan brahim çimen, yaadklar Gazi Paa Mahallesindeki Hz. Bilal Camisinin terör saldrs sonucu yklmasndan dolay Hz.Ömer Camisinde mukabeleye katldn ifade etti.

Silopi

Silopi ilçesindeki saldrlarda zarar gören 21 camiden 19u onarmn ardndan hizmet vermeye yeniden balad.

Kullanlamaz hale getirilen 2 cami için ise ykm karar verildi.

lçe Müftüsü Hüseyin Elçi, terör nedeniyle ilçede zarar gören camilerin çok zarar gördüüne dikkati çekerek, operasyonlarla huzurun salanmasnn ardndan 200 bin lira bütçe ile 19 caminin onarmnn yapldn belirtti.

Diyanet leri Bakanl ve Türkiye Diyanet Vakfnn katklar sonucu camilerin ibadete açldn dile getiren Elçi, Camilerimizin tamam ibadete açk ve halkmz rahatlkla ibadet ediyorlar. diye konutu.

Elçi, Diyanet leri Bakanlnn yan sra vatandalarn da camilerin onarm için destek sunduuna iaret ederek, Diyanet leri Bakanmz Sayn Mehmet Görmez de camilerin durumu ile yakndan ilgilendi. Bizzat gelerek ilçemizde hutbe okudu. Sayn Görmeze yakn ilgileri ve desteklerinden dolay halkmz adna teekkür ediyorum. ifadelerini kulland.

Cami cemaatinden Abdullah Eren camilerin yeniden ibadete açlmasndan duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

çalmalardan dolay lçe Müftülüüne teekkür eden Eren, Allah o günleri bir daha göstermesin. Allaha çok ükür, huzurluyuz, gayet iyi bir ekilde ibadetimizi yapyoruz. eklinde konutu.

Cizre

Cizrede tahrip edilen 47 camiden 34ü onarlarak yeniden ibadete açld.

Ar hasar gören ve kullanlmaz hale gelen Aziziye, Hac Razaman Acar, Hac Ali, Hz.Ali, Kereng, Ebul-z, Nur, Hac Abdurrahman camilerinin de bulunduu 11 cami hakknda yaplan inceleme sonucu ykm karar verildi.

11 camiden 2sinin ykm gerçekletirildi, 4 Kuran kursu binasnda onarm tamamland.

Vatandalardan Hac Cemil Eryiit, çukurlarn kazld, barikatlarn kurulduu dönemde camide ibadetlerini yapamadklarn, hatta evden çkamaz hale geldiklerini söyledi.

Operasyonlarn ardndan ilçeye huzurun geldiini vurgulayan Eryiit, o dönemde saldrlarda camilerin tahrip edilmesinden büyük üzüntü duyduklarn aktard.

Eryiit, devlet tarafndan bu camilerin onarlmas sayesinde huzurla ibadetlerini yapabildiklerini dile getirdi.

smail Köygezer de ibadethanelere yönelik saldrlarn kabul edilemez olduunu kaydederek, Devletimiz bu tahribat ksa sürede gidererek camilerimizi tekrar ibadete açt. Emei geçenlere teekkür ediyoruz. dedi.

dil

rnakn dil ilçesinde zarar gören 12 camiden 11i onarld, 1 cami ise alnan kararla ykld. 2 Kuran kursu binas onarlarak örenime açlrken, 1 kurs binasnn ise ykm yapld.

Nusaybin

Mardinin Nusaybin ilçesinde Abdülkadir Paa, Frat, Dicle, Yeniehir, Kla ve Zeynel Abidin mahallelerinde bulunan ve saldrlarda ar hasar gören 14 cami ykld.

lçe merkezindeki Molla Musa, Zeynel Abidin, Hac Nuri Dilmen, Molla Sait Zan, Seyyitler, çiftlik ve Molla Salih camileri ise yaplan tadilatn ardndan hizmet vermeye balad.

Ana Sayfaya Git